Jak zmyć farbę z plastikowych figurek?
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Jak zmyć farbę z plastikowych figurek?
Mam do przemalowania kilka plastikowych modeli. Problem w tym, że są juz na nich ze dwie warstwy farby. Jak ją zmyć by figurka pozostała w stanie nienaruszonym. Proszę o rady - czego użyć ?

Musisz udać sie do żuli spod najbliższego sklepu i za...kosić im denaturat.
Z tym że nie wiem czy z wszystkimi farbkami to działa. Ja fundowałem swoim kąpiel w klarownym, fioletowym trunku i farba im schodziła po przejechaniu szczoteczką. Tylko trzeba uważać bo denaturat zmiękcza plastik i jak za długo w nim poleżą to sie robi kłopot, zostają odciski palców na figurce..
Z tym że nie wiem czy z wszystkimi farbkami to działa. Ja fundowałem swoim kąpiel w klarownym, fioletowym trunku i farba im schodziła po przejechaniu szczoteczką. Tylko trzeba uważać bo denaturat zmiękcza plastik i jak za długo w nim poleżą to sie robi kłopot, zostają odciski palców na figurce..
Do plastików polecam Płyn hamulcowy DOT3/DOT4. Zmywa idealnie, nie ma o bawy o stan figurek. Po wyjęciu z słoika wystarczy przejechać szczoteczką i figurki jak nowe. Ponaddto DOT jest baaardzo wydajny. Ja w jednym słoiku zmyłem parę kloców skavenów, a kumpel armie orków do czterdziestki i battla, i wciąż działa tak jak powinien.
Gdzie jest moderator?
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
- Tiger Brown
- Kradziej
Na dywanik !Tomash pisze:Gdzie jest moderator?

"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
- Kapitan Hak
- Bosman
- Kontakt:
Szkoda spirytusu, a denaturat w porównaniu z płynem hamulcowym jest IMO plewny - testowałem jedno i drugie - nie ma nawet porównania.
.
Ale jak to pytanie zostaje zadane po raz n-ty, a na forum, w sąsiednich tematach, kwestia została przemaglowana 1000 razy, to nic dziwnego, że Tomash woła moderatora. Jak to napisał Lunn, do zmywania figurek najlepiej nadaje się funkcja "szukaj"No co pytanie jak każde. Wink

Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!

- Flint Fireforge
- Wałkarz
Temat niżej traktuje o tym samym a zjechali mnie niemiłosiernie. Hipokryci 

- GraveDigger
- Chuck Norris
chlopak niezle sie przejal
newet w kosciele przepraszaja tylko 3 razy 

Dobra, Ziemko najwyraźniej leży nieprzytomny pod choinką 
W każdym razie: ten temat był już poruszany na BP. "Eksperci są zgodni: tylko DOT-4 (ew. DOT-3), płyn hamulcowy dostępny na każdej stacji benzynowej"
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=515
Kłódeczka.

W każdym razie: ten temat był już poruszany na BP. "Eksperci są zgodni: tylko DOT-4 (ew. DOT-3), płyn hamulcowy dostępny na każdej stacji benzynowej"

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=515
Kłódeczka.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny