Prywatne fora sklepowe

Uwagi, pochwały, zgłoszenia, skargi, sugestie i pomysły - jeśli dotyczą tego forum, oto miejsce dla nich.
Tu poruszane będą wszystkie kwestie związane z działaniem forum.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Prywatne fora sklepowe

Post autor: Szaman »

wnosze o utworzenie for sklepowych na wzor for klubowych - oczywiscie w tym przypadku w pelni jawnych. juz sie troche bajzel robi, gdy w dziale sprzedam znajdujemy informacje dot. chocby lig sklepowych... :roll:
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

To w końcu prywatne czy nie? W temacie piszesz "prywatne", w treści "w pełni jawne".

Byłbym raczej za forami sklepowo-regionalnymi. Czyli "forum sklepów warszawskich" itp. itd.

Znaczy, ja rozumiem że chciałbyś całe jedno podforum na promocję sklepu zioma ;) ale myślę, że jedno dla sklepów w danym mieście/regionie wystarczy. Właściciele sklepów, przynajmniej w Warszawie, chyba nareszcie przestają myśleć o hobbyście z miasta jako o "wyłącznie swoim kliencie", a zaczynają myśleć jako o kliencie, który może być ich, przynajmniej na jakiś czas - jeśli przyciągnięty czymś atrakcyjnym do sklepu.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

"prywatne" mialo oznaczac "nalezace" do sklepu.

w tej chwili mamy - mniej lub bardziej - aktywnie dzialajace na naszym forum sklepy. po prostu oddzielenie tego od dzialu "sprzedam" uczytelni nieco informacje, ktorych jest coraz wiecej, a ktore maja coraz mniej wspolnego - bezposrednio :mrgreen: - ze sprzedaza, jak chocby ligi, pokazy, kampanie.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Szaman pisze:"prywatne" mialo oznaczac "nalezace" do sklepu.
Yeah, może jeszcze banner za darmo? ;)
Szaman pisze:w tej chwili mamy - mniej lub bardziej - aktywnie dzialajace na naszym forum sklepy. po prostu oddzielenie tego od dzialu "sprzedam" uczytelni nieco informacje, ktorych jest coraz wiecej, a ktore maja coraz mniej wspolnego - bezposrednio :mrgreen: - ze sprzedaza, jak chocby ligi, pokazy, kampanie.
Podforum "regionalne" doskonale spełni więc taką funkcjonalność, a nawet więcej - wchodzący nań gracz będzie miał informację o wszystkich ligach lokalnych i imprezach sklepowych w swoim mieście, a nie tylko tych dziejących się w sklepie na "S", tak usilnie promowanym przez jednego z administratorów ;)

Bez jaj, BP to nie jest forum dla sklepów i służące promocji sklepów, jeno forum warhammerowców i służące ich środowisku. Forum dla każdego sklepu szybko wprowadziłoby bajzel i klęskę nadmiaru (w samej Wawie są co najmniej 4 sklepy chętne do takiego podforum). Forum regionalne podkreśliłoby natomiast, że forum i sklepy są dla gracza - a nie na odwrót. Pamiętaj, Szaman - "Border Princes -- niezależne forum WFB".

Sprawa jest o tyle delikatna, że należałoby ułożyć regulamin takich podfor, który jasno określałby możliwości udzielania się w "nie swoim" (w sensie o sklepie konkurencji) temacie i zamykał możliwość sabotowania czy zaśmiecania "nie swoich" tematów. Samo odwołanie do zdrowego rozsądku nie wystarczy, a zbyt częsta (i z definicji arbitralna) moderacja na pewno zachęci do posądzeń o stronniczość. Nie będę nawet wymieniał dwóch par administrator-sklep, jakie od razu mi się kojarzą z wzięciem za łby ;)

Zgadzasz się na pomysł for "miastowych"? "Forum sklepów Warszawskich" na wstępie, na przykład?

Regulamin i start - po świętach. Wracam do pichcenia :)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

jestem pracownikiem korporacji i publicznie nie faworyzuje zadnego sklepu. stwierdzilem jeno, ze obecna sytuacja jest dosc... dziwna. sklepy i tak sie poprzez forum reklamuja... pomijam juz fakt, ze swego czasu pomysl takich podfor wyszedl od Ciebie - co by ludzi nie odciagac od BP na fora sklepowe :wink: .
lubie klarownosc - stad pomysl. co do formy - trzeba sie zastanowic. tez bym nie chcial, aby sklepy wykorzystaly nasza dobra wole niecnie :twisted:

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Szaman pisze:jestem pracownikiem korporacji i publicznie nie faworyzuje zadnego sklepu.
:lol:
Maciek, proszę Cię ;)
Szaman pisze:stwierdzilem jeno, ze obecna sytuacja jest dosc... dziwna. sklepy i tak sie poprzez forum reklamuja... pomijam juz fakt, ze swego czasu pomysl takich podfor wyszedl od Ciebie - co by ludzi nie odciagac od BP na fora sklepowe :wink: .
True. Jeśli pamiętasz moją ówczesną propozycję, też wspominałem o forach "miastowych".
Szaman pisze:lubie klarownosc - stad pomysl. co do formy - trzeba sie zastanowic. tez bym nie chcial, aby sklepy wykorzystaly nasza dobra wole niecnie :twisted:
Pomysł nie jest nowy ;)
Zgadzamy się na fora "miastowe"? Z warszawskim na wstępie i na próbę?

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Tomash pisze:
Szaman pisze:jestem pracownikiem korporacji i publicznie nie faworyzuje zadnego sklepu.
:lol:
Maciek, proszę Cię ;)
publicznie? zadnego.
Tomash pisze:Zgadzamy się na fora "miastowe"? Z warszawskim na wstępie i na próbę?
cokolwiek, co ulepszy obecna sytuacje.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Szaman pisze:
Tomash pisze:Zgadzamy się na fora "miastowe"? Z warszawskim na wstępie i na próbę?
cokolwiek, co ulepszy obecna sytuacje.
Nie była to eksplozja entuzjazmu...
Naprawdę, policz sobie ilość sklepów stacjonarnych w Polsce i przyjmij, że połowa z nich dostałaby tu forum sklepowe. Chciałoby Ci się to ogarniać? I na każde wchodzić?
Poza tym gracz z miasta W musiałby śledzić cztery różne podfora, żeby móc wybrać spośród różnych akcji.

Załóżmy, że zrobimy forum miastowe. Pozostaje jeszcze kwestia ustalenia tematyki i regulaminu.
Propozycja regulaminu takiego podforum:
1) Zasada ogólna: jedna impreza - jeden temat. Dotyczy także imprez rozciągniętych w czasie (kampanie, okresowe spotkania hobbystyczne itp.).
2) Nie ma wchodzenia z buciorami (nieładnymi zagraniami, zaproszeniami do siebie) w temat imprezy u konkurencji. Przykład: jeśli sklep X zakłada temat ogłaszający kampanię WFB, przedstawiciele sklepów Y i Z (oraz osoby zeń kojarzone, a najlepiej nikt w ogóle) nie powinni w tym temacie ogłaszać analogicznej imprezy w swoich sklepach.
3) Prosimy o podanie daty imprezy w nawiasach na początku nazwy tematu. W przypadku kampanii czy innych cykli - nawias powinien zawierać daty "od" i "do", przy czym ta druga może zostać uzupełniona dopiero pod koniec cyklu. Na przykład:
(24.12) Apokalipsa w Sklepie XYZ
(od 25.12) Apokaliptyczna kampania wh40k w sklepie XXYZY
4) Oczywiście podforum służy nie tylko ogłaszaniu imprez, ale także "ustawkom" i wszelakim rozmowom typu "co gdzie kogo kiedy". Podforum jest dla graczy z danego miasta/regionu, dopiero w drugiej kolejności dla sklepów.
Może być?

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

alez ja Cie rozumiem! moga byc te miasta, bo poprawia obecna sytuacje. zobaczymy, jak wyjdzie w rzeczywistosci.
wszystko ma swoje zalety i wady. wady sklepowych juz wymieniles. zaleta w porownaniu do miastowych (i kazdych innych) jest brak sztucznego nabijania postow, aby byc "wyzej" niz konkurencja. nie chcialbym, aby zaczelo sie wpisywanie jakichkolwiek tematow, aby tylko znalezc sie "na gorze".

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Zaczynamy z forum Bydgoszczy, na prośbę Ziemka (który został moderatorem kolejnego podforum właśnie :D ). Będzie można obejrzeć, jak idea forum lokalnego się sprawdza. Za tydzień-dwa spróbujemy z Warszawą :)

Ziemko, propozycję regulaminu dwa posty wyżej obczaiłeś?

Awatar użytkownika
Treevill
Kradziej

Post autor: Treevill »

taka prozba ... mozna przyspieszyc cala procedure i dac wiecej miast??? mysle ze we forum pt Trojmiasto duzo by sie dzialo

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Fajnie byloby zrobic fora lokalne na zasadzie pol-grup, tzw autojoinowych (kto chce sam sie dolacza, kto nie chce juz byc sam odchodzi).
Dzieki temu jakas tam bydgoszcz/trojmiasto/warszawa/itd nie zasmiecalyby uzytkownika spoza danej krainy'zobacz posty od ostatniej wizyty', co przy powstaniu duzej ilosci podforow moze byc pewnym problemem.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

TruePunk pisze:Fajnie byloby zrobic fora lokalne na zasadzie pol-grup, tzw autojoinowych (kto chce sam sie dolacza, kto nie chce juz byc sam odchodzi).
Dzieki temu jakas tam bydgoszcz/trojmiasto/warszawa/itd nie zasmiecalyby uzytkownika spoza danej krainy'zobacz posty od ostatniej wizyty', co przy powstaniu duzej ilosci podforow moze byc pewnym problemem.
Nie przyszło mi to do głowy :? Jasna sprawa, bdb pomysł.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Treevill pisze:taka prozba ... mozna przyspieszyc cala procedure i dac wiecej miast??? mysle ze we forum pt Trojmiasto duzo by sie dzialo

Tylko że my już mamy forum "Trójmiasto". Póki co jest zdaje sie tajne, ale istnieje. Nie widze problemu żeby je odtajnić (zresztą ten pomysł z samo wpisywaniem i wypisywaniem się z takiego forum jest w dechę).

A z odtajnieniem Trójmiasta to trzeba by się Thuriona zapytać bo on tam moderuje.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Pomysl jest bardzo dobry , Tomashu kiedy sie tym zajmiesz ?? :lol2: :wink:

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

Ja nie jestem za odtajnieniem trojmiasta.
Za duzo sie dzieje ;)
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Tomash pisze:http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=171373#171373

Dziękuję TruePunkowi za pomysł :)
Przeciez wiesz, ze dobro forum jest dla mnie najwazniejsze (;

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

U nas sprawa chyba jest już jasna. Forum Trójmiasto nadal pozostaje tajne.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

forum 3miasta dziala od prawie samego poczatku istnienia BP i sprawuje sie bardzo dobrze, jak ktos chce zeby go dolaczyc niech pisze do mnie na PM i to zrobie, juz kiedys chcialem zalozyc takie ogloszenie na ogolnym zeby kazdy z 3city kto chce byc dodanym do mnie pisal, ale w sumie nie wiedzialem gdzie to zakladac

pzdr

ODPOWIEDZ