lad i porzadek w kwestii zasad

Uwagi, pochwały, zgłoszenia, skargi, sugestie i pomysły - jeśli dotyczą tego forum, oto miejsce dla nich.
Tu poruszane będą wszystkie kwestie związane z działaniem forum.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

lad i porzadek w kwestii zasad

Post autor: Furion »

witam

zdarza mi sie czytac forum zasadowe na bp. idea takiego forum jest jak najbardziej sluszna. zwykle sie nie udzielam, bo nie czuje sie kompetentny. ale nie wszyscy dojrzali do wolnosci slowa...

problem powstaje, gdy zbyt wiele osob mysli, ze sa tacy fajni i 3x madrzejsi od JJ, Barbarosy, Jankiela i Shina razem wzietych...

wiele osob odpowiada:

- blednie, z wlasna - z gory przepraszam - z dupy wzieta interpretacja.
- blednie, z niczym nie poparta argumentacja.
- blednie, bo mowi "na logike"

itp, itd, etc

uwazam, ze sytuacje nalezy zmienic.

pomysl z ograniczeniem liczby osob, ktore maja prawo odpowiadac (nie wiem czy to mozna technicznie rozwiazac) godzi w idee forum jako takiego.

z drugiej strony pisanie bzdur nie z tej ziemi sprowadza wartosc merytorczyna forum do zera.

zatem,

APELUJE ABY:

wprowadzic specjalne bany na kwestie zasad. ban nastepowalby po zalozmy 2 ostrzezeniach.

za co otrzymujemy ostrzezenie? za pisanie wyjatkowych glupot niczym nie popartych. przyklad:

karl na pytanie co mozna a co nie mozna BSB:
Może mieć tarczę ale wtedy nie ma broni i nie walczy, a co do dwuraka to nie może.

reyki, uzasadniajac ze luk jest bronia dwureczna:
a strzelales kiedys z luku?

to tak na pierwszy rzut oka w te forum. oba rodzynki znalezione w jednym temacie.

proponuje, aby haslem naczelnym tego podforum bylo:

MOWA JEST SREBREM, A MILCZENIE ZLOTEM

czyli tlumaczac to na jezyk wfb:

JEZELI NIE ZNASZ ODPOWIEDZI, TO MORDA W KUBEL!!!

oczywiscie ostrzezeniami powinny tez byc nagradzane osoby, generujace duzo spamu, albo te, ktore z lenistwa, tudziez zbyt duzego ego, nie moga przeczytac tych kilku stron tematu, zeby zobaczyc prawidlowa odpowiedz. przyklad.

fifi, mimo ze odpowiedz byla w poscie wyzej (ktory zajmowal 2 linijki tekstu):
tak dla upewnienia sie, czy kula rozbija sie o las czy leci dalej?

uwazam tez, ze wszystkie odpowiedzi powinny byc opatrzone zrodlem - niekoniecznie dokladnym (chociaz fajnie by bylo, jesli tak) np. rulebook, ab do vc itd. itp.

ban zabranial by pisania czegokolwiek na forum Kwestii zasad.

pozdrawiam, licze na odzew
Furion

ps.
@Tomash - nie. jezeli chodzi o katapulte, to ostrzezenie by sie nie nalezalo, bo dyskusja byla merytoryczna :-)

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Post autor: Oskar »

Świetny pomysł jestem za !
To co tam sie dzieje to przegięcie ostatnio .....
Beka na maxa

400totochtin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: 400totochtin »

Jak przedmówca. Warte wprowadzenia.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Oskar pisze:Świetny pomysł jestem za !
Popieram.
Trolle i spamerzy mają inne fora do swych zabaw.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2007, o 15:06 przez Jedy Knight, łącznie zmieniany 1 raz.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Jak dla mnie to nie rozwiązanie. Idea tego działu była taka, żeby wyjaśnione sprawy (po wcześniejszych cięciach modratorskich) wrzucać bezpośrednio do odpowiednich podfor (specjalnie do tego stworzonych). Póki co nic się w tę strone nie dzieje.
Kolejny problem to żadkość udzielania się tam samej ls. Wiem, że niektóre pytania mogą wydawać się dla starych graczy głupie, proste i nie warte zainteresowania, ale dobrze było by uswiadomić sobie że z forum korzysta duzo osób nowych, nie mających o wielu sprawach pojęcia. Jak na zadane pytanie nikt z "góry" nie odpowiada to w końcu pokusi się o to ktoś z "mniej zorientowanych". I tak się już przyjeło i brak rzetelnych odpowiedzi osób kompetentnych ośmiela tych mniej kompetentnych do coraz częstszego udzielania odpowiedzi.

W ogóle brakuje mi konkretnych wyjaśniej LS czemu podjeła taką a nie inną decyzje. To co zrobił ostatnio Barbarossa w sprawie tanka było super i chciałbym żeby oprócz samych uściśleń powstał spis wyjaśniej, złotych myśli, FAQ czy coś takiego.. Myślę że było by mniej nerwów i nieporozumień.

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Christos piszesz nie na temat.
Tu dyskutujemy o banach za pierdo.... o szopenie w kwestii zasad .
Nie za głupie pytania , a za odpowiedzi bez zastanowienia i jakiegokolwiek poparcia w zasadach , siejące zamęt i wkurzające .
Beka na maxa

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Christos pisze:
W ogóle brakuje mi konkretnych wyjaśniej LS czemu podjeła taką a nie inną decyzje. To co zrobił ostatnio Barbarossa w sprawie tanka było super i chciałbym żeby oprócz samych uściśleń powstał spis wyjaśniej, złotych myśli, FAQ czy coś takiego.. Myślę że było by mniej nerwów i nieporozumień.
Barbarossa pisze:Post o bardzo podobnej treści, z tym samym cytatem i uzasadnieniem, znajduje się we wcześniejszym temacie na tym forum dotyczącym ST.

.
Stary.
Ludzie nie czytają, nie myślą, tylko piszą co im pod palce na klawiaturze podpadnie.
Nie możliwym jest wszędzie odpowiadać, bo sił ani czasu nie ma.
Zawsze grzmiałem, że LS nie UZASADNIA swoich rozstrzygnięć.
Nie mam sił ani czasu żeby to samemu robić, w dodatku w bełkotliwym zalewie forum.
Koncepcja Werewolf Library miała temu zaradzić – krasnoludki tego nie zrobią.
Do decyzji – 5 to maks.
Do czarnej PR-owskiej roboty – przydało by się więcej.
Myślałem, że z koncepcji Blessa i Tomasha coś się wykluje.
Zamiast tego czytam agresywne bzdury.
Coś trzeba z tym zrobić.
Więcej dyskusji na LS i jakieś jej podsumowanie? Poszerzone? A nie tylko lista problemów i suche głosy?
Nie wiem.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Jak odpisałem już Barbarossie nie da się przeczytać wszystkich postów we wszystkich tematach.
Dlatego potrzebne jest JEDNO miejsce gdzie o najważniejszych sprawach i decyzjach można poczytać. Z konkretnym wyjaśnieniem. Kto to bedzie robił, czy jedna osoba (raczej niemożliwe) czy kilka, jak i gdzie to już chyba LS powinna nad tym się zastanowić.

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

[Więcej dyskusji na LS i jakieś jej podsumowanie? Poszerzone? A nie tylko lista problemów i suche głosy?
Nie wiem.
Podsumowanie dyskusji LS to uściślenie przecież.
Wykładnia nie zadowoli tych , którzy i tak lepiej sie znają na zasadach .
Pat :roll:
Beka na maxa

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

przesadzacie. nadgorliwość gorsza of faszyzmu. jedna dyskusja na 20 przeradza się w zgadywanke flejma kłótnie. reszta jest kulturalnie i szybko załatwiana i poprawiana przez userów.

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Zgadza sie , a te z flejmami i głupotami mają dużo stron i właśnie tego chcemy uniknąć .
Poza D-Wensem chyba nikt nie posądzał moderatury o faszyzm . :P
Beka na maxa

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

uwazam ze lepiej byloby wprowadzic co innego.
niech osoby kompetentne (chocby cala LS) ma mozliwosc zamykania tematow. Po wyjasnieniu kwestii z pozycji autorytetu niech zamyka temat i juz, faszyzm nie faszyzm, glupie dyskusje sie skoncza.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Oskar pisze:Christos piszesz nie na temat.
Tu dyskutujemy o banach za pierdo.... o szopenie w kwestii zasad .
Nie za głupie pytania , a za odpowiedzi bez zastanowienia i jakiegokolwiek poparcia w zasadach , siejące zamęt i wkurzające .

Przegapiłem Twój post. ;)

A Ty przeczytaj mój jeszcze raz. Wyjaśniłem w nim skąd się biorą głupkowate odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

TruePunk pisze:uwazam ze lepiej byloby wprowadzic co innego.
niech osoby kompetentne (chocby cala LS) ma mozliwosc zamykania tematow. Po wyjasnieniu kwestii z pozycji autorytetu niech zamyka temat i juz, faszyzm nie faszyzm, glupie dyskusje sie skoncza.
chcesz zmusic LS do siedzenia na forum kwestii zasad??
wtedy bycie w LS bedzie chyba za kare...

zamykanie tematow nic nie zmieni. i tak beda posty Graczy-Ktorzy-Znaja-Wszystkie-Zasady-Od-7-Bolesci. a wlasnie to mnie irytuje najbardziej.

nie wiesz - morda w kubel. po co maja pisac bzdury?? aby potem otrzymac klodke??

kto wie, niech pisze.

@Christos
Jak dla mnie to nie rozwiązanie. Idea tego działu była taka, żeby wyjaśnione sprawy (po wcześniejszych cięciach modratorskich) wrzucać bezpośrednio do odpowiednich podfor (specjalnie do tego stworzonych). Póki co nic się w tę strone nie dzieje.
zauwaz, ze jedno z drugim nie koliduje w zadnym wypadku.
ba, latwiej byloby wydzielac same tematy, niz (tak jak teraz) przesiewac je przez drobniutenkie sitko antykretynsko-spamowe
Kolejny problem to żadkość udzielania się tam samej ls.

jest wiecej osob kompetentnych do odpowiedzi niz LS.
Wiem, że niektóre pytania mogą wydawać się dla starych graczy głupie, proste i nie warte zainteresowania, ale dobrze było by uswiadomić sobie że z forum korzysta duzo osób nowych, nie mających o wielu sprawach pojęcia.
zgodze sie. powinno byc osobne podforum w style "pytania poczatkujacych" albo cos w tym stylu (swoja droga, to wydaje mi sie dobrym pomyslem)
Jak na zadane pytanie nikt z "góry" nie odpowiada to w końcu pokusi się o to ktoś z "mniej zorientowanych". I tak się już przyjeło i brak rzetelnych odpowiedzi osób kompetentnych ośmiela tych mniej kompetentnych do coraz częstszego udzielania odpowiedzi.
bzdura.
przeanalizuj kilka(nascie) tematow pod wzgledem czas zalozenia - odpowiedz.
W ogóle brakuje mi konkretnych wyjaśniej LS czemu podjeła taką a nie inną decyzje
to juz lekki oftop, ale mi nie brakuje.

LS to gracze, czesto bardzo dobrzy.
to, ze tna dana armie w imie wygrania ligi - to taki farmazon, za ktory powinno sie dawac ostrzezenie.
to, ze ich decyzje sa arbitralne ergo niczym nie poparte - jak wyzej.

cieszmy sie, ze przynajmniej Im chce sie czytac rulebooka :-)

pozdrawaim
Furion

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Werewolf - czyli "polski Direwolf, ale lepszy i zautomatyzowany" jest w trakcie produkcji. Jak mi w samolocie pozwolą włączyć laptopa, to Okęcie powinienem przywitać z już w miarę działającym silnikiem.

Myślę, że jego postawienie na sieci ukróci wiele dyskusji w kwestii zasad, które będzie można wtedy kończyć odesłaniem do konkretnego wpisu i zamknięciem tematu.

Teoretycznie napisałem nie na temat, ale zanim ktoś to zarzuci - niech przeczyta jeszcze raz ;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

a jak mowilem, z emoge parsera napisac to nie chciales ;)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Szanowny Administratorze, ustosunkuj sie prosze do tego pomyslu.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Konto było od bardzo długiego czasu na dowolną inicjatywę tego typu ;)
Parser forum to pomysł "defective by design", nie wracajmy do niego.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Jakby co, mogę pomóc przy organizacji, bo programista ze mnie (narazie) zaden :D

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Tomaszu,

skoro jest publiczne poparcie dla pomyslu, przejdzmy do czynow. czekac nie ma na co.

przed chwila czytalem o tym, ze na 7ki jest poison. uzyto slow:
- na pewno
- nie masz racji
- jest tak na 100%
- pachnie house rules

meka.

czy moglbys zrobic tak, aby byl bann tylko na 1 forum po 2 ostrzezeniach?

proponuje dac uprawnienia do wlepiania ostrzezen LS i Gogolowi.
zglaszam rowniez moja kandydature do tej roli.

moge napisac regulamin (a moze bardziej wytyczne) do tego celu.

pozdrawiam
Furion

ODPOWIEDZ