Jeśli zaglądanie na blog DansE MacabrE w miarę regularnie, do czego zresztą zachęcam, to z pewnością zauważyliście recenzje makiet pruskiej wioski od Tereny do Gier, które publikuje w ramach piątkowych recenzji.
Jak napisałem przy okazji #60 edycji Figurkowego Karnawału Blogowego postanowiłem w końcu sprawić sobie własny stół z kompletem makiet z charakterystycznym murem pruskim, który jest jednym z elementów architektury staroświatowego Imperium w uniwersum Warhammer Fantasy.
Przy okazji, wciąż niedokończonego, projektu dioramy z fałszywą perspektywą podjąłem próbę budowy takich makiet od podstaw, ale jest to praca równie przyjemna co czasochłonna. Dlatego postanowiłem pójść na skróty i wykorzystać do waloryzacji gotowe makiety od Tereny do Gier, a ponieważ efekt waloryzacji spotkał się z aprobatą szanownego państwa-draństwa postanowiłem przygotować kilka poradników w których pokrótce przedstawię co i jak zrobiłem.
W pierwszym z poradników na temat budowy wsi Teufelsberg pokażę jak szybko i łatwo przy użyciu makiet od Tereny do Gier zrobić mur pruski.

Do wykonania muru pruskiego na makietach od Tereny do Gier będziecie potrzebować gipsu szpachlowego, szpatułki, szpachelki oraz miseczki i wody, a w później igły oraz gąbki ściernej.
Możecie użyć także zamienników. Ja wykorzystałem kawałek wąskiej drewnianej listewki oraz plastikową podkładkę z folii na telefon.
Po rozrobieniu gipsu i wody za pomocą szpatułki wypełniłem pole pomiędzy belkami, a następnie całość wygładziłem szpachelką i pozostawiłem do wyschnięcia.

Po wyschnięciu gipsu za pomocą igły osadzonej w uchwycie na skalpel wydrapałem rowki wzdłuż belek, z których gąbką ścierną usunąłem nadmiar gipsu szpachlowego.
Rowki wzdłuż belek wydrapałem w celu ułatwienia sobie później malowania i uchronienia się przed brudzeniem tynku kolorem belek i odwrotnie.

Jak widzicie wykonanie muru pruskiego na makietach od Tereny do Gier jest naprawdę łatwe i szybkie.