TOTALNY NOWISJUSZ

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
mius
Plankton

TOTALNY NOWISJUSZ

Post autor: mius »

Więc tak zdecydowałem się grać w Warhammer, bo dokładnym przejrzeniu kilku forów oraz podstawowych zasad podjełem decyzje. Jako pierwszą armie wybrałem krasnoludy :P ....Wydają sie nieskomplikowaną jednostką w porównaniu np: haosu.
Teraz tak posiadam podstawowe zasady i dalej mam na zakup wszytkiego 600zł. :oops: (kości, szablony,[farbki mam, kiedyś zbierałem do władcy pierśćieni i trochę zostało - ale muszę dokupić],figurki,książkę z zasadami krasnoludów, i pewnie jeszce o czymś zapomniałem] jednym moim minusem jest to że typowo angielskiego podręcznika nie zrozumiem do końca. :cry:
Czytałęm sporo arytkułów tyle że nazwy takie jak "bolec itp niesą do końca zrozumiałe .. więc prosze o podanie pełnych nazw a do czego zaraz powiem.... :arrow:
Moją prośbą jest to żebyście powiedzieli jak mam zacząć i co kupić poza figurkami..
Co do figurek zauważyłem że w większośći było napisane że batalion ale nadal nie ejstem pewien, został jeszce dowódca lub inne wojska mieszczące sie w tej cenie. :!:

Czyli co kupić i jakie mieć wojo co najważniejsze...
Jeżeli coś przegapiłem to podajcie po prostu link a nie piszcie że jakiś "debil" znowu sie zmęczył i nie zuważył opcji szukaj itd..
Z góry dzięki Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Witamy w szeregach krasnoludzkiej braci. znakomity wybór armii :)

Jeśli byś zaczynał od batalionu to zmontuj sobie 20 warriorsów, organki, thunderersów... dokup do tego katapulte i 20 longbeardów lub hammerersów . Przyda sie bohater na thana/BSB i runesmith i z czymś takim już możesz troszke poszaleć :)

A z czasem bedziesz rozwijał armię :)

mius
Plankton

Jakieś postępy teraz tylko nie wiem co znaczy "thana/BSB i runesmith", i poza tym co trzeba aby tworzyć runy...
A jeszcze jak byś mógł to co mam oprócz armii kupić np:kości lub jakiś podręcznik.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

najlepiej by było abys sobie jak najszybciej zakupił army booka, krasnoludzkie są też w wersji polskiej. Po przeczytaniu go (uwierz mi, w pare godzin to zrobisz) rozświetli Ci się wiele i wtedy zadawaj pytania. Ułątwi to wszystkim życie, i Tobie i szanownej (tfu ;) ) braci krasnoludzkiej.

:)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

aha... no to tak:

1. Księga Armii Krasnoludy w języku polskim
2. Figurki
3. Kostki, farbki, znaczniki

Proponuje taką kolejność :)

Awatar użytkownika
Beldrin Durgnisson
Mudżahedin

Post autor: Beldrin Durgnisson »

jak masz ograniczone finanse to szukaj na allegro
http://www.allegro.pl/item288685476_pod ... d_bcm.html
tu masz podręcznik. na pewno znjadziesz tez troche kosci i znacznikow. Batalion to dobre rozwiazanie, zaczniesz juz na nim grac a z czasem zorientujesz sie czego ci brakuje i co warto miec.
thana/BSB i runesmith - than czyli bohater, twoj general. Jezeli BSB to znaczy ze ma sztandar armii, poczytasz w podreczniku jakie daje kozysci. Runesmith to kowal run, nie musisz go miec by posiadac runiczne przedmioty ale chlopak jest przydatny w walce z armiami "magującymi" :wink: NO ale najwazniejsze to zebys na poczatku przejzal podrecznik

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

zawsze mozesz namówić jakiegoś znajomego aby różniweż zaczął grać i kupcie skull pasa (podstawke), tam są krasnoludy, troszeczke, polski podręcznik i na tym ąłtwo się nauczyc podobno grać ;) Potem dokupujesz batalion i masz już całkiem ok armijke, a to chyba w 600 zł się spokojnie mieści, nawet moze zostanie na coś jeszcze, boxa, blisterka :)

ale army book na początek to najlepsze rozwiazanie i jedyne
F.N.

Awatar użytkownika
Beldrin Durgnisson
Mudżahedin

Post autor: Beldrin Durgnisson »

nie, skull pasa odradzam... racja, jest troche figurek, fajny podrecznik, kosci, znaczniki i te dwie superasne czerwone linijki... ale...
ale jakosc tych figsow jest do...... no kijowa jest...
jak poszukasz dobrze to te wszystkie ciekawostki ze skull pasa znajdziesz na allegro

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

pamietaj ze teraz plastikowi wojownicy/ thundererzy/ kusznicy moga byc tworzeni z korpusów dostepnych w pudełkach bylebyś miał tylko do nich odpowiednie bronie

mius
Plankton

OK..
Więc na początek kupuję army booka, batalion, dowódce, i jakieś dodatki..
Jak go przeczytam to odezwę się po następne pytania :D

Awatar użytkownika
Menace
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Menace »

Ja tylko, może się czepiam ale NOWICJUSZ się piszę. NO offence, ale mnie to kłuje w oczy

mius
Plankton

Mam pytanie w batalionie jest więcej części niż korpusów czy to jak złoże figurki ma znaczenie?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Jak najbardziej ma... najlepiej złóż sobie oddział 20 wojowników z tarczami i bronią ręczną oraz pełną grupą dowodzenia. Złóż sobie też 10 thunderersów (im grupa dowodzenia raczej nie jest potrzebna ale można im dokleić na plecach tarcze bo jak ich wystawiasz to najlepiej z tarczami). A co do machiny to złóż sobie organki.

Powinno Ci zostać 10 figurek jeśli dobrze licze... możesz ich złożyć albo na kuszników albo na wojoników/długobrodych według uznania :)

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

wiesz normalnie bym odradza kupno batalionuł ale jak masz batalionw cenie ~270 zł to z niego mozesz zrobić 20 wojowników i 2*10 strzelców i organy do tego ładniutka figura runesmitha i nawet mozesz sie zaopatrzyc w zestaw bohater + chorąży. reszta to juz to czy chcesz miec wiecej strzelania czy bicia :wink:

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Kozisyn pisze:wiesz normalnie bym odradza kupno batalionuł ale jak masz batalionw cenie ~270 zł
na allegro są już w granicach 230 zł. :)
F.N.

Bartys
Kradziej

Post autor: Bartys »

na graczu bataliony są po 250zł

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

przepraszam powinienem zamknac to w takim razie duzo wczesniej :wink: