Ale wał...szafa@poznan pisze:Na oko konny chaośnik przejdzie między driada a obeliskiem w wardancera. Więc deklaruję szarżę w tancerzy. Okazuje sie ze jednak nie bylo 1,01 cala, tylko 0.99 cala miedzy driadą a obeliskiem, więc spokojnie robie enemy in the way w driadę...
Enemy in the Way
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
zalezy od kata pod jakim jest konny w stosunku do obeliskuszafa@poznan pisze:To ja opisze podobna sytuację.
W W W W
OO D D D
OO
....K
W-wardancerzy
O - obelisk
D - driady
K - konny chaośnik
Na oko konny chaośnik przejdzie między driada a obeliskiem w wardancera. Więc deklaruję szarżę w tancerzy. Okazuje sie ze jednak nie bylo 1,01 cala, tylko 0.99 cala miedzy driadą a obeliskiem, więc spokojnie robie enemy in the way w driadę...
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
no dobra, na oko nie widac ile jest miedzy driada a obliskiem. Niby sie zmieści, niby nie. Ja mam to w dupie i deklaruje.
Jadę. Mieszcze sie - super! szarza wchodzi w tancerzy.
Nie mieszcze sie bo driada staje na drodze - super - pierwszy akapit EItW ma zastosowanie i spokojnie szarżuję w driady.
Wszystko w zgodzie z RB.
Jadę. Mieszcze sie - super! szarza wchodzi w tancerzy.
Nie mieszcze sie bo driada staje na drodze - super - pierwszy akapit EItW ma zastosowanie i spokojnie szarżuję w driady.
Wszystko w zgodzie z RB.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
dokładnie - w szarży jadąc możesz by bliżej niż cal od wrogów - inazej dobrze ustawiona linia wojsk była by "nieszarżowywalna w żaden sposób" ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
czyli na grzyba deklarowac szarze w oddzial z przodu jak mozna w ten z tylu i spokojnie zaliczyc 2 szarze w cenie jednej... troche zenujace ale trudno... jak dla mnie jesli tam nie ma tego 1.01 to jest szarza spalona bo nie masz szans dojechac do celu... reszta pomyslu na EitW bez komentarza...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
zmierzam do tego że jest to absolutnie legalne w świetle RB i eraty do niego.
Moim zdaniem wygląda to tak, że sposób Shina jest (legalnym) wałkiem, a to, o czym pisze Szafa, było właśnie przedmiotem tej erraty: nie mieścisz się tam, gdzie miałeś prawo podejrzewać, że się zmieścisz, więc wpadasz w blokującego drogę. Zupełnie inna sytuacja niż ta, w której deklarujesz szarżę z góry skazaną na porażkę tylko po to, żeby wpaść w coś po dordze.
Maciek
Maciek
- Necromanter
- Falubaz
- Kontakt:
Dla mnie te dwie sytuacje to ewidentne wały.Jakim cudem chcecie to zrobić??Może wydacie jeszcze pare errat,w których wymyślicie jeszcze bardziej cudowne sposoby wejścia do walki...W pierwszej sytuacji jak Jankiel napisał musisz omijać przeszkody więc nie zachaczysz night runnerów,a w drugiej masz pecha i zatrzymujesz się obok driad,a jak tam by był domek??Możesz zadeklarować szarże na draidy,a w rulebooku(strona 18 pierwsze 2 akapity polecam!!) jest ewidentnie napisane,że jedynym sposobem zaangażowania w walke jest zadeklarowanie szarży.Jestem ciekaw co wymyślicie za tydziń....
W tym tygodniu tylko wymyslimy bys przeczytal rulebooka. To primo. Secundo errate wydalo samo GW nie my. A jak przeczytasz zasade enemy in the way to zrozumiesz ze to nowa deklaracja szarzy a nie "inne wchodzenie w combat", polecam rulebooka i errate
podpis nieregulaminowy - administracja
ale to dalej zenada... szczegolnie sposob shina by szarzowac na jednostke ktorej sie nawet nie widzialo na poczatku tury... wierz mi Malal tym sposobem szarzujesz wszystko co jest na cala szerokosc Twojego oddzialu i chcialbym zobaczyc Twoja mine jak wydzie ze wpadasz w cos czego nie chcesz i moglbys to normalnie ominac. szarza jest do celu omijajac wszelkie mozliwe przeszkody lacznia a moze i szczegolnie z innymi jednostkami przeciwnika!
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
podpis nieregulaminowy - administracja
![Obrazek](http://images23.fotosik.pl/132/be175be1329feb35.gif)
Jest tak:
Moi dragon princes nie widza dragon maga przeciwnika (stoi za lasem).
Widza mimo to white liony przeciwnika.
DP maja banner of elyrion (olewaja trudne tereny itd).
Deklaruje nimi szarze w white liony przeciwnika - czy moge (niezaleznie od reakcji) zrobic enemy in the way w dragon maga? Podkreslam ze nie widzialem go na poczatku tury.
Dodajmy smaczku. Co jesli szarza na white liony jest nie mozliwa bo np z prawej strony mam krawedz stolu: musze zrobic wheela zeby nie wpasc w smoka, ze wzgledu na ten wheel nie jestem w stanie dojechac do white lionow (zahaczam o krawedz stolu wczesniej). Czy mimo to w takiej sytuacji moge ja zadeklarowac, robiac enemy in the way w smoka?
-
- "Nie jestem powergamerem"
jeszcze info ze DP maja ponad 18' do white lionow ![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Dla mnie też wał. Nie mieścisz się z zachodniej strony driad? Jedziesz wschodnią..szafa@poznan pisze:To ja opisze podobna sytuację.
W W W W
OO D D D
OO
....K
W-wardancerzy
O - obelisk
D - driady
K - konny chaośnik
Na oko konny chaośnik przejdzie między driada a obeliskiem w wardancera. Więc deklaruję szarżę w tancerzy. Okazuje sie ze jednak nie bylo 1,01 cala, tylko 0.99 cala miedzy driadą a obeliskiem, więc spokojnie
robie enemy in the way w driadę...
A to co shino proponuję, cóż, mogę tylko życzyć szczęśliwego nowego roku!
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Obrazek](http://img.userbars.pl/55/10873.gif)
![Obrazek](http://img.userbars.pl/46/9113.jpg)
Heh. Muszę napisać, że czuję się wyróżniony
Po rocznej przerwie w grze poszedłem sobie na turniej - pierwszy master w moim rodzinnym mieście, a tu już w pierwszej bitwie trafiłem na Malala i Shino, którzy wchodzili na absolutne wyżyny intelektualne i wymyślali te wspaniałe wałeczki, jak i kilka innych jeszcze, o których zapomnieli na forum wspomnieć!
Ten podwójny obrót o 45 stopni łucznikami był najlepszy
Właściwie to to jest zgodne z zasadami, czy nie? Aż normalnie żałuję, że nie było na stole jeszcze domku
Ale bitwa była spoko, żałuję tylko, że po takiej przerwie nie mogłem stanowić dla Was prawdziwego wyzwania ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)