Klaryfikacje zasad, czytaj jeezcze wiecej tekstu

Obnizone defy na carnosach.
Tegu Vet i Guard dostaly Loadstone
Regeny na ptakach
0 armora na skinkach
Będziesz miał mniej problemów z sędziowaniemRelease Notes:
1. Combined Strength - a couple of rewords and clarifications:
-Merging now happens after the declaration of any Special Deployment and units that declared any can't be merged (Carnosaur + ambushing Raptor Packs).
-If removed completely, Guest Models no longer can be Raised.
-As long as they're alive, the Host and Guest models share all "game effects" between them (e.g. KoE - The Quest, DH - Ancient Grudge).
2. Communal Bond - Fleeing units no longer apply nor benefit from their own Commanding Presence.
3. Venomous Fortress - Rewording.
4. Glory of the Dawn Age - AP10 and ignoring Fortitude effects are now tied to Lethal Strike, meaning they can be ignored by items such as Eternity Gem or Tuktek's Guard.
5. Stampede Resonator Crystal - Now must be activated at the start of the Charge Phase, instead of Melee Phase.
6. Anunarch Archmage, Closely Guarded - Rewording.
7. Anunarch Archmage, Forbidden Mastery - Clarification, hits are applied after resolving both spell and attribute effects.
8. Anunarch Archmage, Abjuration Mastery - Rewording.
9. Anunarch Archmage, Telepathic Mastery - Clarification, discipline copies both spell and relevant attribute (for example, Exalted Herald in WDG).
10. Tegu Veteran - Streamlining, added Lodestone tied to Tegus.
11. Mountain Pteradon/Pteradon Riders, Aerial Assault - Clarification, number of hits is tied to the number of models performing Sweeping Attack.
12. Alpha Carnosaur - Streamlining, 1 Def penalty tied to Frenzy.
13. Skink Warriors/Skink Hunters - Fixed layout error, Arm 1 reduced to Arm 0.
14. Tegu Guard - Streamlining, added Lodestone tied to Tegus.
15. Rhamphodon Riders - Streamlining, added Fortitude (6+) tied to Skinks.
16. Weapon Beasts, Spearbacks - Clarification, any unit containing at least one Spearback is forced to Stand and Shoot (per their usual rules).
17. Pteradon Riders - Streamlining, added Fortitude (6+) tied to Skinks.
18. Carnosaur - Streamlining, 1 Def penalty tied to Frenzy.
Natomiast większość jednostek, które kiedyś miały Frenzy, ma teraz Battle Focus, które z nawiązką rekompensuje utratę dodatkowego ataku. Także nie widzę żadnego specjalnego "nastawienia do tej armii"EmpGeX pisze: ↑7 paź 2022, o 11:37 12. Alpha Carnosaur - Streamlining, 1 Def penalty tied to Frenzy.
Tylko zapomnieli, ze Frenzy kiedyś dawało jeszcze jeden atak do tego. Frenzy samo w sobie jest ogromną karą, bo utrudnia grę i jeszcze defa obniżyli bez innych zmianGenialne - jasno pokazuje nastawienie teamu do tej armii.
"Battle Focus, które z nawiązką rekompensuje utratę dodatkowego ataku" - dość dyskusyjne bo zależy to od bazowej ilości ataków jednostki, dodatkowo nie jest powiązane z buffami i różnica Off/Deff. Ja wolałbym mieć dodatkowy atak niż BF, który można dodać z magii, a ataku nie.debelial pisze: ↑7 paź 2022, o 13:23Natomiast większość jednostek, które kiedyś miały Frenzy, ma teraz Battle Focus, które z nawiązką rekompensuje utratę dodatkowego ataku. Także nie widzę żadnego specjalnego "nastawienia do tej armii"EmpGeX pisze: ↑7 paź 2022, o 11:37 12. Alpha Carnosaur - Streamlining, 1 Def penalty tied to Frenzy.
Tylko zapomnieli, ze Frenzy kiedyś dawało jeszcze jeden atak do tego. Frenzy samo w sobie jest ogromną karą, bo utrudnia grę i jeszcze defa obniżyli bez innych zmianGenialne - jasno pokazuje nastawienie teamu do tej armii.
Chyba ktoś kiedyś testował zegary, ale o ile pamiętam, wniosek był taki, ze to zbyt upierdliwe.
To prawda, ale to też zależy kto gra tą armią, bo nawet na naszym podwórku widać, że najlepsi często przeskakują pomiędzy armiami i zaginają statystykę dość mocno.
Ale powinny iść za tym buffy, do najmniej wybieralnych. Bo potem amia staje się słaba i powtórzy się historia z SA przed reworkiem.
ale tu nie chodzi o to co wolisz, a czego nie wolisz. Zalozeniem 9tej edycji przy dawaniu frenzy bylo dodanie battle focus dla oddzialow. wlasnie dlatego, ze jest bardziej rownowazace.
czyli Twoim zdaniem armia jest slabsza niz byla?Nie będę się rozwodził, ale ilość nerfów, które ta armia dostała przed rowerkiem, nawet kiedy była już w dolnej połowie stawki zostawiła u mnie pewien uraz, więc mogę być bardziej czepialski niż powinienem.
watpieNowe lizaki są obecnie jedną z trudniejszych w obsłudze armii.
To przeczytaj mój wpis jeszcze raz spokojnie i powiedz w którym miejscu napisałem, że nowe są słabsze od poprzednich? Napisałem, ze przed reworkiem SA dostały mnóstwo nerfów. Obecne są zdecydowanie mocniejsze, zdecydowanie fajniejsze, choćby przez poprawę core, ale i trudniejsze w obsłudze. W mojej opinii kilka jednostek jest do poprawy, w kilku spodziewam się nerfów idąc logiką wybieralności. Zobaczymy co się będzie działo w przyszłości. To co myślę o jednostkach wrzuciłem na główne form T9A, więc możesz przeczytać i ewentualnie niezgodzić się ze mną.Shino pisze: ↑10 paź 2022, o 11:21czyli Twoim zdaniem armia jest slabsza niz byla?Nie będę się rozwodził, ale ilość nerfów, które ta armia dostała przed rowerkiem, nawet kiedy była już w dolnej połowie stawki zostawiła u mnie pewien uraz, więc mogę być bardziej czepialski niż powinienem.
chcesz sie zalozyc, ze nie? wybierasz stawke, sprawdzamy za 6 miesciecy jakie ma srednie wyniki wzgledem ostatnich wynikow lizakow sprzed zmian
Możemy "spisać protokół rozbieżności poglądów", bo dyskusja na ten temat zajęła by wieki, do niczego nie doprowadzi bo w grę wchodzą również indywidualne umiejętności i preferencje graczy.