Ślivek zauważył błąd w liczeniu punktów do rankingu. W turniejach parowych, gdzie byli gracze grający sami, punkty były źle liczone. Nie jest problemem żeby to naprawić w kodzie rankingu, natomiast powstaje problem jak podejść do liczenia punktów dla małych lokali oraz masterów. Generalnie wzór liczenia punktów za turnieje w lidze dość mocno opiera się na "liczbie graczy na turnieju" oraz "liczbie miejsc na turnieju". Np. na turnieju parowym, na którym jest 12 graczy i wszyscy mają pary jest 6 miejsc. Turnieje lokalne, które mają mniej niż 10 graczy mają odpowiednio zmniejszoną maksymalną liczbę punktów. Np. na turnieju, na którym jest 6 osób można zdobyć maks 60 punktów. Teraz, co w sytuacji jeśli to będzie turniej parowy, na którym są 4 pełne pary i jeden gracz gra sam — czyli mamy 9 osób. Czy za taki turniej powinno być 100 punktów (bo jest 5 miejsc) czy 90? Podobne pytanie powstaje przy wszystkich masterach — wzór dla masterów w większym stopniu opiera się na konkretnej liczbie graczy i rozwiązanie które przyjmiemy będzie miało wpływ na wyniki.
I jeszcze pytanie czy zdarzają się turnieje drużynowe z niepełnymi drużynami? Tu akurat wydaje mi się, że nie ma takiej sytuacji, ale wolę się upewnić.
Koniec końców pytanie jest takie: czy na potrzeby liczenia punktów do ligi dla turniejów parowych powinna być brana rzeczywista liczba uczestników, czy liczba par x2 (czyli domniemanie, że wszyscy grali w parze)?
Myślę, że dobrze, żeby informacja o tym znalazła się w regulaminie.
Poniżej porównanie jak by wyglądała punktacja dla parówki gdzie jest 9 uczestników. Po lewej punkty liczone jakby było 10 osób. (W przykładzie gracz z drugiego miejsca grał sam)
1 100 90
1 100 90
2 75 67
2 - -
3 50 45
3 50 45
4 25 23
4 25 23
5 1 1
5 1 1
Jak liczyć punkty za parówki/drużynówki z niepełnymi parami/teamami
Moderator: swieta_barbara
Jak liczyć punkty za parówki/drużynówki z niepełnymi parami/teamami
Zaszłyszane na jakimś turnieju:
- Twój WS?
- Tak
To jeszcze nic, jak w przypadku gry przez jednego gracza zaliczać mu punkty do rankingu armijnego? Kto o tym decyduje, gracz czy organizator czy np liczba punktów (większa armia?)? Należy mu zgłosić obie armie czy jedną?
Nie no, nie dajmy się zwariować, czysto teoretycznie gracz grający sam i znajdujący się na podium dostanie pół pierwszego miejsca? Czy pół nagrody? Wiadomo, że nawet jak ma pół slotu wolne, to nie wejdzie w to jeden z graczy z pary z drugiego miejsca. Imo liczą się sloty par, jest mi wszystko jedno czy zmasakruje mnie 2 graczy czy jeden grający 2 armiami. I w drugą stronę tak samo.
Rozumiem problem parówki na 6 graczy z pełnymi punktami za wygraną. Nadal taki turniej nie zalicza się do miejsca LL. Jeśli zrobicie osobny arkusz dla parówek to też spoko, organizatorzy i tak wypełniają te tabelki więc jedna więcej nie robi różnicy.
Nie no, nie dajmy się zwariować, czysto teoretycznie gracz grający sam i znajdujący się na podium dostanie pół pierwszego miejsca? Czy pół nagrody? Wiadomo, że nawet jak ma pół slotu wolne, to nie wejdzie w to jeden z graczy z pary z drugiego miejsca. Imo liczą się sloty par, jest mi wszystko jedno czy zmasakruje mnie 2 graczy czy jeden grający 2 armiami. I w drugą stronę tak samo.
Rozumiem problem parówki na 6 graczy z pełnymi punktami za wygraną. Nadal taki turniej nie zalicza się do miejsca LL. Jeśli zrobicie osobny arkusz dla parówek to też spoko, organizatorzy i tak wypełniają te tabelki więc jedna więcej nie robi różnicy.
Gremlin pisze:Co się dziwicie? Chłopaki przyjeli 7 lepców na twaSz, traca 3 zęby z tego 2 przednie, a wciąż dzierżą w ręku bagietę, która chcą zjeść. A Furek im tą bagietę zajumał i pobił nią ostatniego żywego francuskiego rycerza sprawiedliwości. Pieprzony polski złodziej. Odarł ich z marzeń.
Pokazałem to na przykładzie małej parówki, ale dotyczy to też masterów parowych (tak jak zaznaczyłem w poście). Ja nie mam problemu z którymkolwiek z rozwiązań, tylko chciałbym żeby się to znalazło w regulaminie ligi, jak takie turnieje powinny być liczone. A nie, że potem trzeba będzie odkręcać za pół roku.
- Twój WS?
- Tak
Dawno temu był arkusz oraz instrukcja zgłaszania wyników. Było to spójne z intencją rankingu.
Działało to tak dla tych kwestii które poruszasz:
1. Wypełniasz taki arkusz zostawiając wiersze gdzie gracza brakuje jaki puste wciąż licząc jakby dostawały punkty.
2. Usuwasz te wiersze gdzie nie ma graczy i w takiej formie wysyłasz wynik.
Czyli wersja w twoim przykładzie lewa. Czyli liczba par x2.
Drużynówki z niepełnymi składami się zdarzają i powinno być analogicznie. Jak masz to jak łatwo sprawdzić to sugeruję spojrzeć na wyniki turniejów z zeszłego roku czy gdzieś nie ma więcej minusów (powinno dać się łatwo wyszukać w ten sposób wszystkie zastanawiające sytuacje).
Co do tego jaką armie zgłaszaliśmy to zazwyczaj taką jaka graczowi bardziej pasowała pod ranking armijny
Działało to tak dla tych kwestii które poruszasz:
1. Wypełniasz taki arkusz zostawiając wiersze gdzie gracza brakuje jaki puste wciąż licząc jakby dostawały punkty.
2. Usuwasz te wiersze gdzie nie ma graczy i w takiej formie wysyłasz wynik.
Czyli wersja w twoim przykładzie lewa. Czyli liczba par x2.
Drużynówki z niepełnymi składami się zdarzają i powinno być analogicznie. Jak masz to jak łatwo sprawdzić to sugeruję spojrzeć na wyniki turniejów z zeszłego roku czy gdzieś nie ma więcej minusów (powinno dać się łatwo wyszukać w ten sposób wszystkie zastanawiające sytuacje).
Co do tego jaką armie zgłaszaliśmy to zazwyczaj taką jaka graczowi bardziej pasowała pod ranking armijny
OK. Poprawię żeby tak to liczyło.
- Twój WS?
- Tak