Witam,
Zamierzam zbudować sobie Doom Divera, moja koncepcja wymaga jednak osadzenia go na podstawce.
Jaką wielkość podstawki polecalibyście dla tej maszyny?
Uściślenia sędziowskie zalecają 40x40mm dla maszyn wojennych, ale istneijace modele DD mają odmienne rozmiary - starszy Doom Diver spokojnie mieści się na podstawce piechotnej zaś nowszy model wygląda jakby swobodnie mieścił sie dopiero na rydwanowej...
Podstawka Doom Divera
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
1. Czy podstawka 40mm okrągła jest legalna? jak się ma kwadrat 40x40 to powierzchnia w którą można trafić jest większa.
2. Czy taka okrągła nie będzie to interpretowana jak podstawka pod steam tanka ., tzn. " nie masz prawidłowej, to jest to na twoją niekorzyść".
3. Czy można umieścić nowego Doom Divera na tak małej podstawce, raczej się nie zmieści?
4. Czy skoro mam podstawę zobowiązany jestem liczyć zasięgi od podstawki?
5. Co z RBT bez podstawki, czy trafiam w to coś tylko jak trafię z Klopy w tą małą przestrzeń między nóżkami Bolta?
Zadałem tyle pytań , bo uważam, że skoro gra turniejowa, "to coś poważniejszego", to powinien być obowiązek wykonania podstawek pod wszystkie maszyny, który to obowiązek już kilka razy był odrzucany...
2. Czy taka okrągła nie będzie to interpretowana jak podstawka pod steam tanka ., tzn. " nie masz prawidłowej, to jest to na twoją niekorzyść".
3. Czy można umieścić nowego Doom Divera na tak małej podstawce, raczej się nie zmieści?
4. Czy skoro mam podstawę zobowiązany jestem liczyć zasięgi od podstawki?
5. Co z RBT bez podstawki, czy trafiam w to coś tylko jak trafię z Klopy w tą małą przestrzeń między nóżkami Bolta?
Zadałem tyle pytań , bo uważam, że skoro gra turniejowa, "to coś poważniejszego", to powinien być obowiązek wykonania podstawek pod wszystkie maszyny, który to obowiązek już kilka razy był odrzucany...

według LS jest legalna , patrząc na zasadę że maszyna nie ma boków itp okrągła też jest logicznym rozwiązaniem. Gdybym miał takie podstawki to mierzył bym zasięg właśnie od nich. To że modele wystają poza podstawki często się zdarza (patrz smok HE) lub każdy inny , Czołg i np Hell Cannon to wyjatki (są LT) . Ponad to podstawki nie są wymagane jednak grę ułatwiają a co do wyboru to jest moje osobiste zdanie.
osobiscie ja moja katapulte (wszyscy znaja rozmiary ssc) wlozylem na 50x100. Tak jest estetyczniej oraz jest to jedyna (poza 100x100 i wiekszymi, ktore sprawiaja, ze figurka wyglada idiotycznie) dobrze zlozona podstawka.Gogol pisze:ze względów estetycznych fakt rydwanową natomiast ze względu na czystość zasad gry dał bym okrągłą 40mm pod każdą maszynę nie będącą LT nikt wtedy nie może ci zarzucić naciąganie zasięgów pivotem maszyny czy też innych tego typu bzdur
Moja odpowiedz co do podstawki brzmi jednak: od 40x40 moze byc wieksza ale zeby byla

wedlug uscislen niby jest legalna1. Czy podstawka 40mm okrągła jest legalna? jak się ma kwadrat 40x40 to powierzchnia w którą można trafić jest większa.

masz prawidlowa odstawke. jesli o to chodzi. Jednak jak juz mowilem kwadratowe sa estetyczniejsze pod wzgledem kompozycji z reszta armii2. Czy taka okrągła nie będzie to interpretowana jak podstawka pod steam tanka ., tzn. " nie masz prawidłowej, to jest to na twoją niekorzyść".
Juz mowilem wiele razy, ze niby mozna hellcannona umiescic na 40x40 wystarczy zrobic male rusztowanie na podstawce i umiescic go pod katem. Lecz po co.... jeszcze nie znalazlem takiej osoby co by tak robila...3. Czy można umieścić nowego Doom Divera na tak małej podstawce, raczej się nie zmieści?
kwestia umowna z przeciwnikiem.4. Czy skoro mam podstawę zobowiązany jestem liczyć zasięgi od podstawki?
to chyba oczysicte... pod wzgledem strzelania traktuje sie maszyny jakby mialy podstawki...5. Co z RBT bez podstawki, czy trafiam w to coś tylko jak trafię z Klopy w tą małą przestrzeń między nóżkami Bolta?
No tak shino zgadza się ale umieszczając ją na 50x100 stajesz się swoistym masochistą
(zwłaszcza jeśli chodzi o strzelanie do niej z działa klopy czy chowanie w małych lasach) model jak model jest IMO za duzy a spotkałem się już z osobami które wystawiały SCC staro edycyjne bo były one mniejsze
.