Jak startować?

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Nie macie już o co się kłócić?

Bogowie!!!!

To jest zabawa.
Dzisiaj grałem z totalnie początkującym graczem(jego 2 bitwa).
I celowo się podkładałem w taki sposób by ugrał remis ze mną.
Zabawa suuuper.Chłopak się sporo nauczył bo chwile później zremisował z inna armią ale bez podkłądania sie przeciwnika.

Warhammer to dla mnie nie turnieje( bo tych akurat nie lubię) a ludzie z którymi spędzam wolny czas przy stole i piwie.
Czasem czerpię większą przyjemnośc z przegranej ale przyjemnej bitwy niz z wygranej ale strasznie ciśnieniowej potyczki.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Reyki pisze: Dzisiaj grałem
Reyki post zamieściłem o 1 (boże wy w ośmiornicy nie śpicie tylko gracie i to wam wystarcza za sen) :D :D

a tak na serio to popieram całkowicie mam podobne zdanie
Ostatnio zmieniony 6 sty 2008, o 10:01 przez PAWLAK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

ja rowniez :D
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Attar
Wałkarz

Post autor: Attar »

Witam Panowie czy mozecie mi dokladnie opisac zasady uzywania i działania czołgu??

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

strona 51 w Army booku do Imperium

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

tedzio pisze:strona 51 w Army booku do Imperium
nie tak ostro, może koleś nie ma AB bo chce zobaczyć czy ta armia jest dla niego np.

ST-steam tank (czołg parowy :lol2: )

ma 10 wound (ran). Na początku każdej tury może zadeklarować SP steam point (punkty pary) max 5. Deklarujesz ile od 0-5 rzucasz d6 i jeśli wynik nie przekroczył ran to masz tyle ile zadeklarowałeś. Za każde 1 SP mozesz pojechać 3" za 2SP strzelić z działa za 1SP z działa parowego (templeta z S2
bez sv). Jak szarżujesz to deklarujesz z ilu SP i a w uproszczeniu możesz walnąć tyle D3 Impaktów ile masz SP + 1D3 jeśli przejechałeś za wszystkie SP czyli masz 5SP i przejechałeś ponad 12" to mozesz walnąć 6D3. w Walce wypłaca Impakty, w turze przeciwnika nic, w swojej turze (jak jest związany w walce) to wali za każdy SP d3 impaktów ale bez ruszania sie z miejsca ). Przeciwnik trafia go automatycznie. jeśli uderzy w nie go coś co zadaje Impakty np chariot to po jego impaktach oddajesz D6 z S6. pokrótce

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

karl1299 pisze:możesz walnąć tyle D3 Impaktów ile masz SP + 1D3 jeśli przejechałeś za wszystkie SP czyli masz 5SP i przejechałeś ponad 12" to mozesz walnąć 6D3.
Szarżując z cala też można zrobić 6d3

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

Też mi się tak wydaje
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

no bo tak można przecież zrobić, deklarujesz ile SP zużywasz na szarże klub walkę i tyle d3 impactów przy szarzy +1 D3

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

kurka_z_podworka pisze: Szarżując z cala też można zrobić 6d3
Pewnie ze można i każdy o tym wie, ale na jakimś przykładzie tłumaczyłem

Awatar użytkownika
Arte
Wodzirej

Post autor: Arte »

Reyki pisze:Dzisiaj grałem z totalnie początkującym graczem(jego 2 bitwa).
I celowo się podkładałem w taki sposób by ugrał remis ze mną.
niepopieram takiego podejscia, nienauczy sie grac jesli bedziesz mu sie podstawaic, bo pomysli ze tak sie gra( mysli ze jestes b.dobry i bedzie probowal robic to co ty ;) )

wiem ze troche marudze, ale mi nidgy tak nie robili, i prosilem zeby tak nie robili. jedyne to np. podpowiadac koledze gdzie moze sie ruszyc najlepiej, w co zaszarzowac, ile kości wziąść do rzucenia czaru.

co do tanka, warto dodac!!
magister inżynier może strzelac tylko w tedy kiedy nie jest w walce wręcz, nie ma on minusów za strzal po ruchu, i moze robic reakcje na szarze "stój i strzelaj" strzelając z pistoletu oczywiście :D

aha kolego, skoro wybierasz armie to nie zastanawiaj sie i wybieraj szybko imperium!! najlepsza armia w batla :D

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

i wg mnie mało popularna armia jak to mój kolega kiedyś powiedział "Imperium jest dla mnie zbyt ludzkie"

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

U mnie padło na początku na Vc szybko zrezygnowałem klimat to zamało nie było zmiękczenia w postaci strzelania, szybko wybrałem empire i tak już roczek pyknął....teraz patrząc z perspektywy czasu nie żałuję ale mogłem się bardziej zastanowić ..gdybym wybierał raz jeszcze wziął bym Skaveny zajebisty klimat siła i strzelanie oraz magia...ludzie są silni tani ale to jednak ludzie na co dzień widuje ich wielu :p więc mogłem chociaż w grze wybrać coś innego ...ale padło na Empire i teraz to jedynie moja main armia ...myślę o skavach ciągle :lol2:

Co do tanka można z cala zadać 6d3 ale po co..po co ryzykować na 6-tkę przeparowanie dajemy 4 pkt pary i 5 d3 wystarczy do rozjechania nawet klocka ironbreakerów
Obrazek

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Moją pierwszą zawsze były mroczne elfy. Teraz po 10 latach. Jako drugą dobieram imperium właśnie dlatego że to ludzie i ludzka armia.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Beton
Warzywo

Post autor: Beton »

To widze że nie Jedyny:).Moja pierwsza były Haje ale jednak panowie w rajtuzach o bląd włoskach nie pociągali mnie zbytnio.Zato :D Imerium Ma duże Lufy :wink: I tak juz gram teraz na stałe

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

A ja grałem: Orkami, DE, Lizardami, HE, Skavenami, Bretonnią, Chaosem i nagle mi zabrakło armii. Nie chciałem grać nieumarłymi. I powstał dylemat. Na początku przygody z Warhammerem zarzekałem się że nigdy nie będę grał ludzikami w strojach błaznów, nie miałem już czym grać (WE grał kuzyn, a ogrów nie było wtedy) postanowiłem spróbować zagrać Imperium. Po kilku grach zauważyłem że to armia dla mnie. Chociaż nie cierpiałem ich figurek w końcu mi się zaczęły podobać. I tak gram Imperium od 5 lat.
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

ze mną to było tak:
po wakacjach kupmle przynieśli jakies figurki i powiedzieli ze w to sie gra i ogólnie fajna gra wiec poszedłem kiedys do futuexu i zobaczyłem jak grają 2 osoby jedna jakimis demonami a druga ludzmi którzy stawiajaą opór temu plugastu i tak zaczołem zbierac Imerpium chociaz moili mi aby zmieniał lizaki

Awatar użytkownika
Arte
Wodzirej

Post autor: Arte »

Sa!nt pisze:postanowiłem spróbować zagrać Imperium. Po kilku grach zauważyłem że to armia dla mnie. [..] I tak gram Imperium od 5 lat.
sa!nt masz u mnie duzego plusa, imperium to moja pierwsxza armia, kiedys ze 3 lata temu, zbieralem okazjonalnie LOTR'a
(prosze niepotępcie mnie) no a ze u mnie w klasie grali jeszcze w W40K
to czesto spotykalismy sie, to na lotrze to na 40K. kiedys chcialem sobie klupic jakas fajna figurke do lotra, a ze kumpel mial album( czy jak to sie nazywa) z GW, to przegladajac PRZYPADKOWO wlecialem na strony z WFB. to bylo niesamowite, zadne flamery, lascannony super duper cos tam. zadne gandalfy i hobbity, ale prawdziwa sieka tylko battl wyglądał jak poządna gra bitewna. postanowilem ze sprzedam lotra, i bede zbierac jakas armie z battla.wtedy pojechalem do Barda pewna zimowa nocka.
pamietam ze grali tam Niedziel (dwarfy) na Tadka(bretonia) i szary z myszkami na Fluffiego z TK.strasznie super wyglądały te oddziały, rydwany, lance bretońskie armaty...
juz mialem zamiar kupowac skaveny, ale przegladnąłem dokładnie caly album i strony GW, i od razu wiedzialem ze imperium to jest to!
wybralem imperium, nie dlatego ze jest ( i tu spekuluje) najlepszą armia w battla, bo nawet nie wiedzialem ze jest. ale dlatego bo miala jakis klimat!armaty,karabiny, gryfy... wymieniac bez końca. no i tak pozostało do dziś :D, jeszcze zaczynam zbierac myszaki.

Ale powspominałem... ale chyba wiekszość się ze mną zgodzi-imperium nawet jesli nie jest najlepsza armią battla, to musicie przyznać ze jest najbardziej klimatyczną i najpiękniejsza armią, i wydaje mi sie ze dlatego tą armie wybraliście

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

nom zgada sie Arte pięknie wyglądają wojska Nordlandu na okretach albo wojska Nuln a za nimi cała batalia armat

Awatar użytkownika
Anioł
Wałkarz

Post autor: Anioł »

Hejka,

Jak zaczynałem grać <jakieś 100 lat temu> to mój wybór padł na Imperium. Przyczyna była prosta Ci którzy nie rozumieją niech sobie przeliterują I-M-P-E-R-I-U-M :wink:
Potęga, siła, prestiż, chwała, no to co lubię najbardziej: typowe ludzkie cechy: pycha, zarozumiałość, pogarda dla wroga (choć nie zawsze), desperacja, akty heroizmu, fantazja. oraz to co jest największym ludzkim potencjałem czy to w grze czy w realu : zmyślne i coraz to groźniejsze sposoby zabijania, podporządkowywanie sobie wszystkich i wszystkiego. Chwała ludzkiej rasy, chwała narodu jedynego, chwała tysięcy ludzi którzy byli gotowi oddać życie za swoją ojczyznę ...
IMPERIUM

Poza tym w jakikolwiek system nie grałem zawsze byłem człowiekiem i tak zostało, potem nadeszły mroczne wieki i porzuciłem wfb na rzecz 40, teraz do niej wracam i wracam do korzeni.

Pozdr.
,, ... I zesłał ich Pan by siali zamęt i zniszczenie ... "

ODPOWIEDZ