Poczatkujacy
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
- Temple Guard
- Falubaz
Jedną z rzeczy, która podoba mi się w HE jest fakt, że można dawać championom oddziałów elitarnych magiczne przedmioty do 25 punktów. Jakie są Wasze ulubione kombinacje? Podawajcie championów i przedmiot/przedmioty, które im dajecie.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
Champion DP z Helm of Fortune za 25 pt. to moj osobisty faworyt. Ma save na 1+ z przezutem. Doskonaly do stopowania w wyzwaniu jakis wymiatajacych herosow przeciwnika pod warynkiem ,ze nie maja jakiejs broni ignorujacej save'a. Nawet jesli maja S 7 (5+jaki dwurak) to ciagle zostaje mu save na 5+ z przerzutem a to sporo. Taki champion jesli zginie to i taknie powinien dostac znacznego owerkill'a a nasz odzial ciagle zqchowuje durzy stan liczebny wiec mozemy liczyc na punkty do CR z liczebnosci i za sztandar. Doskonale nadaje sie rowniez do ochrony naszego miekkiego BSB z Battle Bannerem przed niechcianymi wyzwaniami.
Championowi DP mozna rowniez dac Talisman of Leoc za 10 pt. jesli sie chce z niego zrobic kamikadze jednorazowo nabijajacego 3 rany na odziale badz bohaterze przeciwnika. Tak samo dziala to z Bladelord'em (championem SM).
Praktycznie na wszystkiech championach przydatny jest Amulet of Light dajacy calemu odzialowi magiczne ataki w walce wrecz.
Ciekawymi rozwiazaniami sa rowniez Silverskein za 25 pt. (pewnie popelnilem blad w pisowni ale siedze w pracy i nie mam dostepu do kodeksu) dajacy +1 do rzutu decydujacego o tym kto rozpoczyna gre. Przedmiocik ciekawy ale nie na tyle moim zdaniem aby "zasiecac" nim bohaterow.
Gem of Corage za 10 pt.(raz na bitwe noszacy i odzial w ktorym jest zdaje dowolny test Ld na 3k6 i wybiera dwie najnizsze kosci) to tez ciekawy wybor.
Championowi DP mozna rowniez dac Talisman of Leoc za 10 pt. jesli sie chce z niego zrobic kamikadze jednorazowo nabijajacego 3 rany na odziale badz bohaterze przeciwnika. Tak samo dziala to z Bladelord'em (championem SM).
Praktycznie na wszystkiech championach przydatny jest Amulet of Light dajacy calemu odzialowi magiczne ataki w walce wrecz.
Ciekawymi rozwiazaniami sa rowniez Silverskein za 25 pt. (pewnie popelnilem blad w pisowni ale siedze w pracy i nie mam dostepu do kodeksu) dajacy +1 do rzutu decydujacego o tym kto rozpoczyna gre. Przedmiocik ciekawy ale nie na tyle moim zdaniem aby "zasiecac" nim bohaterow.
Gem of Corage za 10 pt.(raz na bitwe noszacy i odzial w ktorym jest zdaje dowolny test Ld na 3k6 i wybiera dwie najnizsze kosci) to tez ciekawy wybor.
w zasadzie to nie daje prawie żadnego, z prostej przyczyny po co dopłącać do czegoś co jest i tak drogie. Taki drakemaster z hełmikiem kosztuje 75pkt...
ale GoC jeśli nie jest na herosi to czempionowi piechoty warto dać jesli moze być pod ostrzałem, podobnie jest z AoL jeśli nie siedzi na herosi, z tymi przedmiotami to jednak tak wesoło nie jest, czempion ma 1 W wiec i tak ąłtwo go utłuc, a wtedy cóz przepada, co innego jest ze skeinsliverem, który nie przepada no ale to aż 25 pkt.. ogólnie to drogo wychodzi
ale dosć cieakwym rozwiazaeniem jest dragon armour na czempionie phoenixów
ale GoC jeśli nie jest na herosi to czempionowi piechoty warto dać jesli moze być pod ostrzałem, podobnie jest z AoL jeśli nie siedzi na herosi, z tymi przedmiotami to jednak tak wesoło nie jest, czempion ma 1 W wiec i tak ąłtwo go utłuc, a wtedy cóz przepada, co innego jest ze skeinsliverem, który nie przepada no ale to aż 25 pkt.. ogólnie to drogo wychodzi
ale dosć cieakwym rozwiazaeniem jest dragon armour na czempionie phoenixów
chyba armour of caledor
ciekawa zabawaka jest jeszcze dragonhorn
ciekawa zabawaka jest jeszcze dragonhorn
- Temple Guard
- Falubaz
Mam polskojęzyczny armybook, domyślam się, że chodzi o Pancerz Caledora (save 2+) Faktycznie niezła kombinacja dla championa PG - save 2+ i ward 4+ Ewentualnie można dać to innemu championowi piechoty (SM lub WL).Kosa pisze:ale dosć cieakwym rozwiazaeniem jest dragon armour na czempionie phoenixów
Poza tym nie będę oryginalny, oprócz powyższego interesujące dla mnie wydają się:
- Hełm Fortuny dla championa DP (czyli ma on save 1+ z przerzutem);
- Klejnot Odwagi (jeden test psychologiczny na 3 kościach, odrzucamy najwyższy wynik) - jest to chyba najciekawszy przedmiot dla championów ze wszystkich dostepnych;
- Amulet Światła (magiczne ataki w walce wręcz) - w sumie bez rewelacji, ale czasem może się przydać.
Reszta nie jest dla mnie tak interesująca.
EDIT: Słuszna uwaga, Asassello, Smoczy Róg też jest fajny, zapomniałem o nim.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
bardzo fajny, ale jeszcze nigdize nie widziałem
a co do tego armour of caledor i dragon armour, no cóz śledząc tą dyskusje o dragon armourze jakoś myśle już tylko o tym ( przecież on też jest dragon armourem )
a co do tego armour of caledor i dragon armour, no cóz śledząc tą dyskusje o dragon armourze jakoś myśle już tylko o tym ( przecież on też jest dragon armourem )
Witam.
Chciałbym zacząc gre armią High elves, oraz dowiedzieć się jakie modele najlepiej zakupić na początek(border patrol). I co w związku z tym że wyszły nowe high elves- mam księge armii starego wydania i chyba będzie trzeba kupić nową? A czy wszystkie stare jednostki wyszły z użycia bo kupiłem silver helms i nie wiem czy sa nadal aktualne? Prosze o porady i wyrozumiałość.... pozdr.
Chciałbym zacząc gre armią High elves, oraz dowiedzieć się jakie modele najlepiej zakupić na początek(border patrol). I co w związku z tym że wyszły nowe high elves- mam księge armii starego wydania i chyba będzie trzeba kupić nową? A czy wszystkie stare jednostki wyszły z użycia bo kupiłem silver helms i nie wiem czy sa nadal aktualne? Prosze o porady i wyrozumiałość.... pozdr.
Srebrne Helmy obecnie przeszly z jednostek podstwowych do do specjalnych. Drozsi od nich o 7 punktow Smoczu Ksiazeta deklasuja ich posiadajac praktycznie dwa razy wieksza sile uderzeniwa-2 a nie 1 atak. Oprucz tego maja wyzszy WS-5 , I-6 i Ld-9 i sa prawie czterokrotnie drozsie jesli chodzi o zakup...
7 punktow za taka roznice w klasie jednostki to niezbyt wygorowana cena aczkolwiek sa na forum glosy ,ze ludzie wlasnie z tego powodu beda grac Srebrnymi Helmami a nie Smoczymi Ksiazat.
Wszystkie cory czyli lucznicy, wlucznicy i straz morska Lothern sa obecnie jak najbardziej grywalne.
Łucznicy pozwalaja uszczuplic badz wyeliminowac ostrzal ze strony przeciwnika czyli to co najbardziej boli malo wytrzymale, slabo opanerzone i niezbyt liczebne elfy.
Wlucznicy to stosynkowo tania piechota o niezlej jak za te punkty jakosci: 5 ruchu, zawsze akatkuja jako pierwszi z trzech rzedow jesli zostali zaatakowani od przodu i maja przyzwoity WS w wysokosci 4.
Straz morska z Lothern jest polaczeniem tych dwuch odzialow. Ma swoich zwolennikow i przeciwnikow. Jedni doceniaja jej elastycznosc drudz twierdza ,ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego. Jednostka ta jest drozsza zarowno od lucznikow jak i wlucznikow. Ma krutszy od lucznikow zasieg bo 24 a nie 30 cali. Jesli wystawimy duzy odzial punkty jakie wydalismy na luki w pewien sposob sie marnuja bo strzela z nich tylko pierwszy rzad badz dwa ,jesli odzial stoi na wzgorzu ,a pozostale tego nie robia.
7 punktow za taka roznice w klasie jednostki to niezbyt wygorowana cena aczkolwiek sa na forum glosy ,ze ludzie wlasnie z tego powodu beda grac Srebrnymi Helmami a nie Smoczymi Ksiazat.
Wszystkie cory czyli lucznicy, wlucznicy i straz morska Lothern sa obecnie jak najbardziej grywalne.
Łucznicy pozwalaja uszczuplic badz wyeliminowac ostrzal ze strony przeciwnika czyli to co najbardziej boli malo wytrzymale, slabo opanerzone i niezbyt liczebne elfy.
Wlucznicy to stosynkowo tania piechota o niezlej jak za te punkty jakosci: 5 ruchu, zawsze akatkuja jako pierwszi z trzech rzedow jesli zostali zaatakowani od przodu i maja przyzwoity WS w wysokosci 4.
Straz morska z Lothern jest polaczeniem tych dwuch odzialow. Ma swoich zwolennikow i przeciwnikow. Jedni doceniaja jej elastycznosc drudz twierdza ,ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego. Jednostka ta jest drozsza zarowno od lucznikow jak i wlucznikow. Ma krutszy od lucznikow zasieg bo 24 a nie 30 cali. Jesli wystawimy duzy odzial punkty jakie wydalismy na luki w pewien sposob sie marnuja bo strzela z nich tylko pierwszy rzad badz dwa ,jesli odzial stoi na wzgorzu ,a pozostale tego nie robia.
A jakie jednostki poleciłbyś mi kupić na początek?
box archerów podstawa 20 poszukaj na allegro przydaja sie zawsze choc na poczatek starczy 10 (bo potrzebujesz tylko jeden core)
sztandarowy armi musisz przekonwertować magów tez możesz pokonwertować
podręcznik
bolce na poczatek 2
DP mozesz przerobić z SH
a potem to już zależy
sztandarowy armi musisz przekonwertować magów tez możesz pokonwertować
podręcznik
bolce na poczatek 2
DP mozesz przerobić z SH
a potem to już zależy
Mam dość duży budżet więc chyba nie będe przerabiał silver helms na dragon princów- kupie sobie ich, chyba żę silver helms nie będą mi w ogóle potrzebne?
A jeśli chodzi o taktyki, sposoby wystawiania high elves to gdzie mam poszukać....? Bo chyba ktoś założył temat na tym forum dla takich leszczy jak ja?
Dobra, spoko jeszcze poczytam rozpy i mam nadzieje że będzie w miare dobrze
Smok też będzie, ale w swoim czasie....