Higher Ground

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Higher Ground

Post autor: Marek G »

Co musi byc na gorce by miec bonus za higher ground?
Przez jakis czas myslalem, ze musi byc caly szereg walczacy, czyli np. jak jest 8 kawalerii ustawiona w linie to musza wszystkie jej modele byc na gorce w calosci, niewazne z jak szerokim przeciwnikiem walczy.

Jednak ostatnio inaczej troche sedzia ocenil.

No wlasnie, wiec co musi byc? Czy wszystkie modele z fighting ranku, czy tylko np. te walczace? I jaka ich czesc musi byc na gorce? Czy tylko byle jaki kawalek (to chyba najglupsze, bo mozna tylko koncowka podstawek zahaczac o gorke), czy moze ten kawalek, ktory sie styka z wrogiem (wtedy automatycznie nie wszystkie modele z fighting ranku musza byc na gorce i w zasadzie jak teraz sobie mysle to wtedy chyba nigdy nie byloby tego bonusu :P) czy jeszcze jakos inaczej?

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Oddział wyraźnie musi być na górce.

Przeciwnik nie moze być w większym stopniu na górce niż twój oddział.(czyli np 10 vs 10 ,z twoich 10 kolesi 8 jest na gorce a 2 poza nią a przeciwnik ma 3 na gorce a 7 poza nią).
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

GW zmienilo caly zapis dotyczacy Higher Ground. I wyszlo z tego kaszanka.Jesli chodzi o multi combat zapis jest jasny. Strona ktora posiada fighting rank na wyzszej pozycji ma +1 do CR. Ale w walce 1 na 1 :roll: "If you are fighting from a higher position than you enemy" I domysl sie o co chodzi? Modele walczace? Caly odzial? Caly pierwszy szereg? czy moze tylko wystarcy mniej wiecej modeli na gorce niz przeciwnik, a moze tylko wiecej modeli walczacych? pies wie co GW mialo na mysli. Ale IMHO caly walczacy szereg musi byc skoro przy multi musi byc to czemu nie przy singlu :wink:
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

Prosta sprawa jak wiadomo górka to nie urwisko górki Gw np mają hmm nazwę to płaskowyżem i pochylnie :p teraz np kuszole empire stoją na płaskowyżu czyli na górce a np dire wolfy zatrzymały się w szarży i stykają się z kuszolami ale są na pochylni (która jest częścią górki)...kuszole mają bonus za górkę bo są na "wyższej " pozycji od dire wolfów. Tyle dotyczy to całej reszty musisz być wyżej niż wróg większością oddziału jak ktoś utknie na podjeździe nie ma górki choć teoretycznie na niej jest :o
Ostatnio zmieniony 2 sty 2008, o 08:28 przez Wilqu, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

niefortunny dobór szarzującego bo fell baty i inne latacze nie mają minusów i plusów za wysoką pozycje podczas walki.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Anioł
Wałkarz

Post autor: Anioł »

Witam.

Naprawdę ?? Mógłbym prosić o stronę ?

Pozdrawiam.
,, ... I zesłał ich Pan by siali zamęt i zniszczenie ... "

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Chyba tak bylo w poprzedniej edycji tylko (appendix), teraz takiego zapisu nie znalazlem jak szukalem z rok temu, ale moze nie doszukalem sie.

No wlasnie, zapis jest niejasny, wiec przydaloby sie jakies uscislonko ;). LS?

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Reyki pisze:niefortunny dobór szarzującego bo fell baty i inne latacze nie mają minusów i plusów za wysoką pozycje podczas walki.

Kurde mam polski rulebook skull pasowy i szukam szukam i szukam i znaleźć nie mogę gdzie znajdę wzmiankę że latacze nie mają bonusów za górkę?? Czy w przypadku ich szarży ja też nie mam bonusu za górkę?
Obrazek

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

jest to ewidentny błąd autora RB to trzeba uściślić! Znowu GW palnęło głupotę i trzeba ich poprawiać ehhhh
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

??????????Jaśniej proszę latacze mają bonusy i minusy za górki i kropka skoro nie ma żadnego wpisu więc fell baty dobry przykład
Obrazek

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: GreatTaurus »

Reyki pisze:niefortunny dobór szarzującego bo fell baty i inne latacze nie mają minusów i plusów za wysoką pozycje podczas walki.
mają. mylisz high ground z defended obstacle.

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Dokładnie!!!!! a już zacząłem tej bredni w booku szukać
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Fajnie by bylo jakby sie jakis sedzia z LS wypowiedzial... bo nadal nie wiadomo co i jak. Glupio troche. Najbardziej chcialbym aby powstalo jakies uscsilenie.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Latacze też mają trudniej atakować pod górkę - w 7 ed.

Jeśli chodzi o rozstrzygnięcie tego, kto ma higher ground - zasądziłbym, że liczymy fighting rank - trzeba mieć cały fighting rank na górce by mieć higher grounda lub, żeby przeciwnik nie miał.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Do tej pory grałem tak jak mówisz. Myślę że to rozwiązanie jest najbardziej klarowne i grywalne.

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Czyli jak mam 10 lucznikow z czego 9 jest na gorce, a walcze z powiedzmy dwoma typkami to nie mam +1, za to dwoch gosci ma?

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Tak, i nie szukaj dziury w całym - jakieś proste rozwiązanie z zakotwiczeniem w zasadach trzeba przyjąć, a w rulebooku jest mowa o walczącym szeregu.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

hmmm

a nie lepiej pryjac dosłownie
walczacy szereg, jako tych co uczestnicza w walce
(nie dosłownie jako szereg)

mianowice

99 / XXXX \
........ooo
9-koles nie na gorce z oddziału x
/ \ gorka
oo walczacy niebedeac na gorce
xx pierwszy szereg walczacych

byłoby to logiczne, zgodne z RB i rozwiazanie dosłowne

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Alez nie szukam dziury w calym :) Chyba jednak rozwiazanie Zafaela wydaje sie byc znosniejsze :) :)

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Czesc szuka rozwiazan trzymajac sie dosłownego tłumaczenia litery podrecznika
ja szukam logiki i zastanawiam sie - co piszacy chciał uzyskac.

Nie sadze zeby to było to co napisał Barbarossa, z całym szacunkiem dla mniego

ODPOWIEDZ