Jak startować?

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zbik666
Chuck Norris

Post autor: Zbik666 »

A ja zaczolem zbierac na poczatku 6 ed dlaczego imperium ?? bo wtedy byly dwie na nowo wydane armie IMperium i orki, a ze kumpel wybral orki no to ja imperium i tak sie zaczelo :) wiem powiecie ze gupio i wogole ale bylem dzieciak jeszcze. ale nie zaluje imperium to super armia fajne figsy klimat i zasady i nigdy bym jej nie zamienil na nic innego :)

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

A ja bym jej kijem od szczotki nie dotknął :wink:

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

@Arte za co plusa? Jest tu pełno ludzi z większym stażem.
Jednym z argumentów dla których wybrałem Imperium jest to że nie jest najlepsze. We wszystkim jest dobre ale w niczym jest mistrzem. Doszedłem do wniosku, że ta armia jest podobna do mnie. Że mogę ją co chwile modyfikować, że jest multum sposobów grania i że mi się nie znudzi. Później przyszedł czas na fluff i wybór prowincji. Myślałem nad Wissenlandem, ale wybrałem Nuln wcale nie dlatego, że lubię grać linią ognia. Powód był bardzo prozaiczny bo moim ulubionym kolorem jest czarny. I tak mam już armie Imperium na jakieś 8k. Zamierzam dozbierać do 10k i skończyć. Problemem jest to że mam pomalowane 2k bo nigdy nie mam czasu pomalować a moje umiejętności są bardzo słabe, więc często staje przed wyborem albo nowy regiment albo pomalowany stary.
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Ja bym polemizował wydaje mi się że w tej chwili jest jedna z najlepszych armii.

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Gogol pisze:Ja bym polemizował wydaje mi się że w tej chwili jest jedna z najlepszych armii.
niby czemu?? bo mamy Tanka którego spear chukka za 30p zabija??
mamy ld 9 na lordzie dopiero?? cannone za 100p i konie które jazdę 14''??
i EShielda za 15p??

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

Siła Empire to nie czołg czy armaty... to zgranie i wzajemne uzupełnianie się jednostek..jest to armia wszechstronna i nie ma w niej jednostki która jest nieprzydatna(patzr arer boyz czy inne małogrywalne jednostki w innych armiach)
Obrazek

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

powtarzasz zawsze to samo, co do nieprzydatnych jednostek to opowiedz mi coś może o skutecznym użyciu spearmanów.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Jako tania jednostka do static cr. Łatwo i tanio dostajemy 5+cr z dodatkową szansą ubicia czegoś z powodu dodatkowych ataków. W skrajnych wypadkach możemy nawet miec sv na 4+ A po wrzuceniu warrior priesta spearmeni jeszcze bardziej swiecą. Doskonały odział obronny.

Trzy rzeczy czynią imperium wielkim. Wiara , Stal i Proch. Jak powiedział błogosławiony Magnus Pobożny.

Oczywiście do czasu i tak wszyscy włochaci ludzie skończą w kopalniach i farmach Malekitha bądz na ołtarzu khaina :P
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

włócznia a prosze dajesz kapitana z mieczem ASF szansa na mniejsze starty i przyjmujesz na klate cokolwiek sensownego do tego detka halabard i handgunów załatwi sprawe .. powtarzam to samo bo wiarołomki myslą ze tylko czoł to siła i armaty i kawa sv 1+
Obrazek

kurka_z_podworka
Kretozord

Mimo wszystko jako 'doskonały odział obronny' lepiej się spisują swordsmani i nie wierze że gdyby ktoś nie był ograniczony np. modelami które posiada dał by jako parent unit spermanów zamiast swordsmanów
i dlatego IMO jest to dla mnie bardzo plewny odział.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Uwierz. Ja przedkładam spery nad swordy. Ot co.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

I tu się mylisz.

Ostatnio sprzedałem wszystkich spearmenów bo kumpel tylko ich uzywa.Robi z nimi cuda.Sam się zastanawiam nad zmianą halabardników w spearmenów.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

kurka_z_podworka
Kretozord

Reyki pisze:I tu się mylisz.
Ostatnio sprzedałem wszystkich spearmenów bo kumpel tylko ich uzywa.Robi z nimi cuda.Sam się zastanawiam nad zmianą halabardników w spearmenów.
Jak ich używa? Ma farta do tych paru ataków na WS3, S3? innej opcji nie widzę. A co do halabardników to IMO są troszkę ponad dzidkami.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

W powszechnym mniemaniu: 1. Swordy 2. Speary, 3.halabardy
w moim mniemaniu: 1. Speary. 2.Swordy. 3.Halabardy.
Halabardy to do detacha się nadają dobrze. NA parent gorzej. Niemniej jednak można je użyć. State troops nie służa od mordowania tylko służą od generacji static cr. Wszystkie tak samo dobrze to robią tyle ze swordzi bardziej przezywalni nieco. Spery uniwersalni.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Używa 2 kloców z kapłanami i gdzieś w poblizy czai się niecnie bsb z imperialnym sztandarem.

Zasada 1:
Czekamy na wroga.
Zasada 2:
Jak wróg podjedzie to my go bierzemy na klate i robimy mu kanapke detechmantem a następnie robimy dojazd 5 golutkich KO.
Zasada 3:
Musimy zmusić wroga do tego by do nas podjechał więc strzelamy do niego z okrutnej ilości kuszników,łuczników,hundgunnersów dział,moździeży itd.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

kurka_z_podworka
Kretozord

@ Reyki wiadomo że z takiej kanapki mało co wyjedzie całe ale też mało co jest na tyle niepełnosprytne by w nią wpaść.

I dalej czym spearmeni (z tarczami domyślam się więc w koszcie swordsmenów) są w tym układzie lepsi do SM?
Jeśli jak Murmandamus zauważył piechota jest do nabijania CR to w tym SM są lepsi od dzidków bo nie dają się pozabijać jak plewy np bretońskiej lancy

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Nie? Bo ja uważam że umierają niemal tak samo od szarży lancy jak kazdy inny klotz. No chyba że bretonski lancier jest na tyle niepelnosprytny ze daje sie szarzowac.

kurka_z_podworka
Kretozord

hmmm WS4 daje do myślenia, kolega Reykiego daje do dzidków priestów i zapewne aby 'wymakasować' ataki z hate przyjmuje szarże dzidkami a nie Hweaponem, czyli jego dzidki mają sava 5+ czyli żadnego w starciu z lancą. SW mają fartownego sava 6+ i aż 4+ na ataki koni które w takich walkach nie pozostają bez znaczenia.

IMO wszystko przemawia za swordsmanami

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

musze sie zgodzic z Kurka - trafianie na 4+ i trafianie na 3+ to spora roznica...
choc tak na prawde ma to znaczenie tylko przy bretonskiej lancy :wink:
"I fart in your general direction" :mrgreen:

kurka_z_podworka
Kretozord

Szaman pisze:...ma to znaczenie tylko przy bretonskiej lancy :wink:
i wszystkiego co ma WS4, nie każcie wymieniać ;)
Dla mnie najważniejszy jest save lepszy o 1 chociaż na te konie :)

ODPOWIEDZ