Huanchi Blessed Totem + salki w domku
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Huanchi Blessed Totem + salki w domku
Pierwsza kwestia wynikła na Kohortexie:
Jak to w końcu jest:
kawaleria z HBT dochodzi do wroga na jedynce, czy nie?
ciągle spotykam obie wersje, i już nie wiem co o tym sądzić.
Proszę kogoś kompetentnego o odpowiedź z poparciem w zasadach.
No i drugie, mniej ważne pytanie:
Mamy 3 salamandry w dwupiętrowym domku.
ile strzela?
a)2, jedna za piętro, trzecia nie może się rozdzielić, więc czeka w windzie
czy
b)3, bo 5+5=10, a 3x3=9.
Jak to w końcu jest:
kawaleria z HBT dochodzi do wroga na jedynce, czy nie?
ciągle spotykam obie wersje, i już nie wiem co o tym sądzić.
Proszę kogoś kompetentnego o odpowiedź z poparciem w zasadach.
No i drugie, mniej ważne pytanie:
Mamy 3 salamandry w dwupiętrowym domku.
ile strzela?
a)2, jedna za piętro, trzecia nie może się rozdzielić, więc czeka w windzie
czy
b)3, bo 5+5=10, a 3x3=9.
ad 1:
zatrzymujesz sie o 1 cal od wroga. rowno o 1.
wykonujesz potem ruch na 1 cal. przesuwasz sie o 1 cal. i szarzujesz.
w czym problem?
ad 2:
IMO a
zatrzymujesz sie o 1 cal od wroga. rowno o 1.
wykonujesz potem ruch na 1 cal. przesuwasz sie o 1 cal. i szarzujesz.
w czym problem?
ad 2:
IMO a
napisalem Ci jak jest. mam przepisywac strony z rulebooka? toz to by byla kradziez wartosci intelektualnych.
odnosnie 2 - na s.98 masz opisane dokladnie i jednoznacznie
odnosnie 1 - to ty raczej znajdz jakikolwiek argument zeby nie bylo szarzy, wtedy bedzie o czym dyskutowac
zadne kompetencje tu nie sa potrzebne, wystarczy przeczytac ze zrozumieniem rb
odnosnie 2 - na s.98 masz opisane dokladnie i jednoznacznie
odnosnie 1 - to ty raczej znajdz jakikolwiek argument zeby nie bylo szarzy, wtedy bedzie o czym dyskutowac
zadne kompetencje tu nie sa potrzebne, wystarczy przeczytac ze zrozumieniem rb

True-----a jak jest z zasięgami.Strefa pomiędzy deployami ma 24 cale, jak masz zasięg 24 cale to nie strzelasz.
HBT --nie możesz się zatrzymac bliżej niż cal od wroga czyli (analogicznie do zapisu wyżej) jak rzucisz 1 to palisz szarżę bo brak ci setnej milimetra.
Edit:
Rydwany TK robią ruch 8 cali.I z popychaczki nie mogą zadeklarować szarży ponieważ wróg stoi równo 16 cali od nich(16 i setna milimetra).
HBT --nie możesz się zatrzymac bliżej niż cal od wroga czyli (analogicznie do zapisu wyżej) jak rzucisz 1 to palisz szarżę bo brak ci setnej milimetra.
Edit:
Rydwany TK robią ruch 8 cali.I z popychaczki nie mogą zadeklarować szarży ponieważ wróg stoi równo 16 cali od nich(16 i setna milimetra).
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
Reyki: to zapis polskich uscislen, ze po rozstawieniu gracze sa miedzy soba o ponad 24" (wiec rzeczy typu szarza na rowne 24 sie nie udaja). Sytuacja wyjatkowa i niczym nie poparta w zasadach
nie mozna tego porownywac z banerem.
nie mozna tego porownywac z banerem.
True---uzasadnij czym się różnia się te dwie zasady?
Nie możesz byc bilżej niż cal a z huanchi rzucając 1 jedziesz nie więcej niż cal.Jak dla mnie to to samo.
Nie możesz byc bilżej niż cal a z huanchi rzucając 1 jedziesz nie więcej niż cal.Jak dla mnie to to samo.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
Zadam pytanie przez analogie.
Przeciwnik podchodzi na 8 cali do mojego oddzialu NG z fanatykami (fronty idealnie rownolegle do siebie). Zatrzymuje sie, ja wypuszczam fanatykow, on nie kontynuuje ruchu.
moje NG maja M4 - czy moge zaszarzowac na przeciwnika w mojej turze, czy tez szarza bedzie spalona?
1=1
1 =/= 1,000000000000000000000001.
ja bym zatrzymywal CO 1 cal od przeciwnika jakbym nimi gral. ale co kto lubi.
Przeciwnik podchodzi na 8 cali do mojego oddzialu NG z fanatykami (fronty idealnie rownolegle do siebie). Zatrzymuje sie, ja wypuszczam fanatykow, on nie kontynuuje ruchu.
moje NG maja M4 - czy moge zaszarzowac na przeciwnika w mojej turze, czy tez szarza bedzie spalona?
1=1
1 =/= 1,000000000000000000000001.
ja bym zatrzymywal CO 1 cal od przeciwnika jakbym nimi gral. ale co kto lubi.
Jeśli 1=1 to od dzisiaj gram że 24=24 a nie 24=24,0000001
To jest wybiórcze stosowanie uściśleń.Widze że uściśla się to co jest akurat wygodne.
IMHO wszystko powinno byc jednakowo uściślone.
To jest wybiórcze stosowanie uściśleń.Widze że uściśla się to co jest akurat wygodne.
IMHO wszystko powinno byc jednakowo uściślone.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
Ile jest pomiędzy strefami rozstawienia?
24 cale tak?
To skoro niemożliwa jest szarża 24 calowa to czmu ma być dozwolona szarża calowa jeśłi stoisz cal od przeciwnika?
Inaczej.
Jeśli przeciwnik się nie ruszy a ja w pierwszej turze zrobie 8 cali ruchu to czy w kolejnej turze moge szarżować na 16 cali?
24 cale tak?
To skoro niemożliwa jest szarża 24 calowa to czmu ma być dozwolona szarża calowa jeśłi stoisz cal od przeciwnika?
Inaczej.
Jeśli przeciwnik się nie ruszy a ja w pierwszej turze zrobie 8 cali ruchu to czy w kolejnej turze moge szarżować na 16 cali?
Ostatnio zmieniony 7 sty 2008, o 20:20 przez Reyki, łącznie zmieniany 1 raz.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
Proste. Podchodzi blizej, zatrzymuje sie - mierzycie.
Jest mniej niz cal. Cofasz go wiec na rowny cal w imie zasad.
o co chodzi?
Reyki: trafiles w sedno, mozesz. tylko w 1 turze te 24 cale sa magiczne wg uscislen a nie ma zadneog powodu wg zasad zeby potem ich uzywac.
Jest mniej niz cal. Cofasz go wiec na rowny cal w imie zasad.
o co chodzi?
Reyki: trafiles w sedno, mozesz. tylko w 1 turze te 24 cale sa magiczne wg uscislen a nie ma zadneog powodu wg zasad zeby potem ich uzywac.
z tego co wiem zatrzymuijesz sie nie mniej jak 1" od przeciwnika. W polsce sie ustala, ze jest to minimalnie wiecej jak 1".
co do goblinow jest to o tyle niefartowne porownanie, ze ona maja napisane, ze musi byc rowno 8". Podobnie jak przy uciceczce. Jesli gobliny pogonia *" mniej jak uciekajacy to moga go zaszarzowac.
co do goblinow jest to o tyle niefartowne porownanie, ze ona maja napisane, ze musi byc rowno 8". Podobnie jak przy uciceczce. Jesli gobliny pogonia *" mniej jak uciekajacy to moga go zaszarzowac.