Zaburzenie rownowagi rankingu ligi

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Moze nie tym tonem? Bo bede musial podchwycic twoj poziom dyskusji, i zeby Ci sie smutno nie zrobilo. Slome z butow wyjmij, to chetnie o podrozach podyskutuje - ale na priv.

Przejrzyj sobie wyniki z DMP. Popatrz potem na ranking na chwile obecna (nie mowie tu o konkretnych miejscach - ale poszukaj osob dla ktorych wyniki z DMP to najwyzszy wynik z masterow w sezonie, o paredziesiac pkt wyzszy od wynikow z singlowek)
jesli uwazasz ze wszystko jest ok, to nie ma o czym dywagowac. pozostaje czekac na glosowanie.

nie rozumiem jedynie czemu tak zbraniacie sie przed zrobieniem z dmp eventu niezwiazanego z liga bedaca z zalozenia rankingiem dla generalow singlowych.
naprawde nie przyjechalibys gobos na ten turniej jakby nie wizja pkt do ligi? b dobrze to o tobie swiadczy.

Awatar użytkownika
Hrabia
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Hrabia »

szafa@poznan pisze:Zielona Góra to całkiem niezła opcja ;) Tyle tylko że o ile przyjazd terenów z okolicy da się załatwić, o tyle dowóz stołów te 150 kilometrów to nie takie siup...
No problemo - nasza w tym głowa, żeby to załatwić ;) Z Gorzowiakami już rozmawialiśmy i wspólnie damy radę zorganizować odpowiednią ilość stołów. Z terenami też nie będzie problemu.
Crusader pisze:Podsumowując:
imho bez problemu 5 osob moze dostac pkt za wygranie mastera jakim jest DMP, jeżeli ktos z tej grupy nie umie grać to i tak wysoko nie bedzie
Słuszna uwaga. Grupa, w której jest kilka średnich osób raczej turnieju nie wygra. Jeśli się znajdzie jeden słabszy gracz to i tak ligi nie wygra, dzięki punktom z jednego mastera. Wydaje mi się, że DMP jako master swoją formą nie zakłóca rankingu ligi.

Gobos pisze:DMP masterem byc musi, ja osobiscie uwazam ze powinno byc w warszawie, ale jak bedzie w ZG to tez dobrze - byle w pazdzierniku!
DMP będzie w Zielonej Górze, to praktycznie już postanowione. I jako, że odbędzie się podczas Polconu będzie w ostatni weekend sierpnia, tak jak ostatnie.

Koszu
Chuck Norris

Post autor: Koszu »

dla mnie ok, byłem u was w ZG na lokalu, i było zajebiście.

tylko termin mógłby być tydzień-dwa później, ale rozumiem że wpływu na to nie macie.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

Hrabia pisze: DMP będzie w Zielonej Górze, to praktycznie już postanowione. I jako, że odbędzie się podczas Polconu będzie w ostatni weekend sierpnia, tak jak ostatnie.
to w takim razie jest beznadzieja... sierpien? kompletnie bez sensu.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Nie no spoko Gobos myślę, że jak poprosisz to dla Ciebie przełożą Polcon. :)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

No cóż, może by w wypadku DMP i innych drużynówek zastosować jakiś mnożnik? Tj. 1 osoba-jedno miejsce, które jest wyznaczane przez przelicznik
0.5x punkty drużyny z bitew + 0.5 razy punkty własne z bitew, malowanie i ew. test wiedzy/hobby...

Tak tylko głośno myślę.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

dla mnie koniec sierpnia to zajebisty termin, ZG to szzerze mowiac nie wiem specjalnie za bardzo gdzie dokladnie jest... cos miedzy Gorzowem a Wroclawiem :P ale postaram sie przyjechac, DMP to jedyny master na ktorym jestem od poczatku jego istnienia i tradycje mam nadizeje podtrzymac :)

co do ligi, DMP to najwazniejszy i najbardziej prestizowy ogolno dostepny turniej w Polsce, nie widze mozliwosci zeby nie byl masterem..

@Truepunk, popatrz sobie za 3 miechy ktore miejsca beda mialy osoby przez ciebie wymieniane jako te z najlepszym masterem z DMP i wtedy mozemy wrocic do dyskusji, narazie bym proponowal przystopowac ;)

@Ranking, jedna druzynowka DMP, max 2 parowki, max 2 male pkt, 5 duzych singli, zadnego manipulowania punktami, premiami i innymi kozimi dupami (Waldi, to nie do ciebie ;) )

pzdr !!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Przejrzyj sobie wyniki z DMP. Popatrz potem na ranking na chwile obecna (nie mowie tu o konkretnych miejscach - ale poszukaj osob dla ktorych wyniki z DMP to najwyzszy wynik z masterow w sezonie, o paredziesiac pkt wyzszy od wynikow z singlowek)
jesli uwazasz ze wszystko jest ok, to nie ma o czym dywagowac.
I o czym to swiadczy?
Pewnie o niczym. Ot, różnica wynosi paredziesiąt punktów, bo skala jest 300 punktowa. Więc 20 punktów różnicy to raptem 4 miejsca w tą, lub w tamtą. Ale paredziesiąt lepiej brzmi, prawda?
"Inne mastery" też lepiej brzmią. Ale chyba cały nasz skład z DMP rozegrał w tym sezonie 2-3 mastery - faktycznie, miarodajne wyliczenia.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Jankiel pisze:Ale chyba cały nasz skład z DMP rozegrał w tym sezonie 2-3 mastery - faktycznie, miarodajne wyliczenia.
Robson wam ta srednia zawyza, 9 masterow to chyba nikt poza nim nie ma ;)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

thurion pisze: @Truepunk, popatrz sobie za 3 miechy ktore miejsca beda mialy osoby przez ciebie wymieniane jako te z najlepszym masterem z DMP i wtedy mozemy wrocic do dyskusji, narazie bym proponowal przystopowac ;)
wiesz tak sie nie da. Szmaja i busz pewnie nie beda jakos wysoko w lidze. Zbyt malo beda mieli turniejow. Lecz to nie mozna samym rankingiem ligi wyznaczyc poziomu kogos w batla.

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

thurion pisze:
@Ranking, jedna druzynowka DMP, max 2 parowki, max 2 male pkt, 5 duzych singli, zadnego manipulowania punktami, premiami i innymi kozimi dupami (Waldi, to nie do ciebie ;) )

pzdr !!
ja to doskonale rozumiem :wink:
liga powinna być efektem gry turniejowej bez dodatkowych dopisywanych bonusów!! :wink:

Awatar użytkownika
Hrabia
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Hrabia »

Gobos pisze: to w takim razie jest beznadzieja... sierpien? kompletnie bez sensu.
Beznadzieja, że w ZG czy że razem z Polconem. Mi się wydaje, że obie opcje są ok, ale mogę być trochę nieobiektywny ;) A termin jak już Pingus pisał, jest raczej nieprzesuwalny ze względu na tradycję Polconów. Z terminem wiadomo - zawsze będzie części osób pasował a części nie. Mi jest ciężko ustalić wspólny termin dla pięciu osób, żeby się na sesję spotkać a co dopiero dopasować wszystkim na DMP ;)

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Szkoda ze znow podczepiany pod Polcon. Już chyba nie raz sie przekonywaliśmy ze turnieje battla podczepiane pod rożnego rodzaju eventy to na ogół wiecej problemów niż korzyści...

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Shino pisze:
thurion pisze: @Truepunk, popatrz sobie za 3 miechy ktore miejsca beda mialy osoby przez ciebie wymieniane jako te z najlepszym masterem z DMP i wtedy mozemy wrocic do dyskusji, narazie bym proponowal przystopowac ;)
wiesz tak sie nie da. Szmaja i busz pewnie nie beda jakos wysoko w lidze. Zbyt malo beda mieli turniejow. Lecz to nie mozna samym rankingiem ligi wyznaczyc poziomu kogos w batla.
zaczynasz gadac jak swojego czasu Slascy ekstremisci.. ja osobiscie nie znam lepszego sposobu do zmierzenia czyjegos poziomu w battla niz turniej, a w perspektywie calego sezonu liga
mierzenie sie 1000 graczy w sposob gra kazdy z kazdym jest nie musze pisac chyba jak mocno niemozliwe...
a to ze sa gracze ktorzy graja malo a reprezentuja bardzo wysoki poziom to doskonale wiem i nie trzeba mi tego tlumaczyc ;)
Ostatnio zmieniony 7 sty 2008, o 23:27 przez thurion, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

thurion pisze:
Shino pisze:
zaczynasz gadac jak swojego czasu Slascy ekstremisci.. ja osobiscie nie znam lepszego sposobu do zmierzenia czyjegos poziomu w battla niz turniej, a w perspektywie calego sezonu liga
turniej turniejem a liga liga ;) dobrze wiesz o co mi chodzi :) zwrocilem uwage, ze niski poziom np. szmai i busza moze byc wywolany iloscia turniei ;) wiem, ze ranking jest najbardziej bezstronna opcja w wyznaczaniu najlepszych graczy lecz takze ma pewne bledy , ktorych nie da sie uniknac :)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Już chyba nie raz sie przekonywaliśmy ze turnieje battla podczepiane pod rożnego rodzaju eventy to na ogół wiecej problemów niż korzyści...
Akurat zarówno Polcon jak i PGA są chlubnymi wyjątkami.
Jeżeli nie korzysta się z łaskawości organizatorów konwentu, a jest się jednym z nich, mających decydujący wpływ na przebieg całej imprezy nie ma większych problemów.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Post autor: Oskar »

Truepank w ogóle Cie nie rozumiem w tym temacie . Na szczęscie wszytko sobie wyjaśnimy w rzeczywistości bo przez neta jest za trudno i tylko flame będzie :D
Beka na maxa

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

Hrabia pisze:
Gobos pisze: to w takim razie jest beznadzieja... sierpien? kompletnie bez sensu.
Beznadzieja, że w ZG czy że razem z Polconem.
nie mam nic przeciwko ZG ani polconowi, ale termin jest do kitu - przynajmniej dla mnie, bo najprawdopodobniej bede musial opuscic moj ulubiony turniej :(

jak dla mnie, to pieprzyc ten caly polcon i zrobic DMP tak jak kiedys - w pazdzierniku.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Zgadzam się z Karlee'm
Imho podczepianie masterów pod konwent pare razy pokazało, że nie do konca wychodzi. Jako przykład podam Krakon (no offence), ale nie wiem czy to wynikało z animozji miedzy systemami ale o 1szej w nocy organizatorzy wywalili mnie z turnieju za vodke ktora mialem w torbie a ktorej nawet nie pilem (była otwarta). No i nawet nie chcieli mi podać adresu do hostelów. Mastery powinny rządzić się w całokształcie swoimi prawami. Argumentem jest też to że zdarzało się (Painkiller challanger podczepiony pod Polcon, też Krakon którys,) że wejsciowki sa wyzsze przez to podpięcie, szczególnie to akurat Polconow dotyczy, chyba ostatnich trzech-czterech przynajmniej, ale głowy nie dam.

Co do Zielonej Góry nic nie mam, ale też ciekaw jestem kiedy Euro wypada i czy jakos nie koliduje z koncem sierpnia. Druzynowki to moj ulubiony format turniejowy i nie chcialbym ktorejs opuścić.

pzdr

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Jankiel pisze: Akurat zarówno Polcon jak i PGA są chlubnymi wyjątkami.
Jeżeli nie korzysta się z łaskawości organizatorów konwentu, a jest się jednym z nich, mających decydujący wpływ na przebieg całej imprezy nie ma większych problemów.
Jasne, dlatego napisałem "na ogół". PGA jest wyjatkiem. Polcon juz nie koniecznie. Ostatni np. był własnie choooolernie drogi, bez porzadnych turniejowych noclegow na sali (gdzie beda tylko battlowcy, wiec wiadomo ze nic nie zginie), i wlasciwie bez nagrod (przy tak drogim wstepie, to mozna by oczekiwac niewiadomoczego, a nie wiem co tam chlopaki z podium dostali...). Zreszta, i tak nie ma co sie rozpisywac na ten temat, bo to i tak bez sensu, gdyz nie o tym ten watek traktuje.

ODPOWIEDZ