latacz, fanatyk i tajna rozpiska

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

latacz, fanatyk i tajna rozpiska

Post autor: Charki »

Turniej na tajne rozpiski.
Smok (albo inne latające badziewie) leci sobie nad lasem (albo impassablem). W momencie bycia nad lasem wchodzi na 8 cali od klocka night goblinów który ma fanatyków. W AB jest napisane ze podczas wywołania fanatyków latające oddziały lądują.

Jak rozstrzygnąc te kwestie na tajnych rozpikach: ??

a) latacz może cofnąc swój ruch, nie wchodząc na 8 cali od goblinów -> przeciwnik wie czy w oddziale są fanatycy i czy trzeba ich czymś wywabic -> zielony element zaskoczenia bierze w łeb.
b) smok jest zmuszony do wylądowania w lesie -> life is brutal, 600 pktów do przodu :)
c) jakaś inna opcja ?

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

to nie tylko problem tajnych rozpisek. to samo może się stać w przypadku złego wymierzenia odległości, kiepskiej pamięci, przeoczenia...

Inferno
Falubaz

Post autor: Inferno »

a Ciekawe zagadnienie :D wedlug zasad RIP :D:D

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

jaki rip.. wisi nad lasem i fanole wychodzą w trakcie jego zwisu .

Inferno
Falubaz

jak moze wisiec nad lasem gdy zasady kaza ladowac

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

przytocz fragment zasad

Inferno
Falubaz

Aktualnie jestem za granica i nie moge :P

ale pisze iz.. odzialy ruszajce sie zatrzymuja a latacze laduja :P

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Zaden RIP. Dokladnie to samo jakby lecial nad impassiblem. Ale co sie dzieje wtedy - nie wiem ;)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

hmmm...

debilna sprawa. IMO tak jak z gonieniem smokiem w chwili kiedy bysmy musieli ladowac w lesie - smok laduje przed lasem/impassiblem z tej strony z ktorej przylecial.
Wychodza fanatycy, smok moze kontynuowac ruch.

Tak intuicyjnie, chociaz nie jest to jakies genialne rozwiazanie - z drugiej strony koniecznosc wyladowania po drugiej stronie lasu/impasibla (czyli blizej niz 8 cali od NG w podanej sytuacji) bylaby przesada.

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

teraz można kontynuować ruch po wypuszczeniu fanatyków? dawniej chyba tylko szarżę można było kończyć. ale mogę się mylić...

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Etam smok poprostu ginie :D
pozdro

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Znaczy bierzemy mnostwo fanoli crus na WI :twisted: a na serio napewno nie ginie raczej sklaniam sie ku rozwiuazaniu trupunka :wink:
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

ale smok nie moze przeciez zatrzymac sie w lesie. Ergo nie moze wyjac fanatyka przelatujac nad lasem czyli niemoze przelatywac nad lasem jesli mialo by to wyjac fanatyka :)
a tak serio to nie wiem jak rozwiazac to w wypadku tajnych rozp.

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

W przypadku jawnych rozpisek nie ma problemu, nie pozwoliłbym smokowi przelecieć nad lasem.
Problemem jest właśnie tajność. Ewentualnie mógłby taki latacz mieć obowiązek wylądować za impasablem/laskiem w kontakcie z nim ale jak najbliżej goblinów, żeby mógł od fanola zerwać. Oczywiście to tylko w przypadku tajnych rozpisek. Ale samn ie wiem.

Swoją drogą można by rozwiązanie tego problemu dodac do usciśleń

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

czyli stawiajac oddział NG z fanolami za lasem zabiezpieczamy sie calkowicie przed tym ze smok przeleci nad lasem za nasze tyły? :-) slodkie.

ogolnie rzecz biorac to ciekawa kwestia.

ja bym stawial smoka przed lasem... ale to tylko pomysł, nie majacy zadnego konkretnego poparcia w zasadach.

pozdrawiam.
Obrazek

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Asassello pisze:czyli stawiajac oddział NG z fanolami za lasem zabiezpieczamy sie calkowicie przed tym ze smok przeleci nad lasem za nasze tyły? :-) slodkie.

A jak duży miałby być lasek? Cos koło 8" (większych zazwyczaj nie ma)? A stawiaj sobie za nim nocniki. Lepszej możliwości wyciągnięcia fanoli przeciwnikowi nie dasz.

Ogólnie przypadek tak rzadki że aż szkoda o nim gadać (jaki gracz wystawi smoka na ryzyko fanatyków?).

Jeśli lot kończy sie nad lasem stawiamy latacza
a)przy najbliższej krawędzi lasu z zaznaczeniem że nie może go to wynieść poza 20" (myślę że proste i logiczne rozwiązanie).

i

b)przy problemie "fanolskim" dochodzi jeszcze kwestia że nie bliżej niż 8" od nocników.

Jeśli podpunkt a) oznacza że latacz nie dochodzi na 8" do nocników podpunkt b) nie ma miejsca.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

(jaki gracz wystawi smoka na ryzyko fanatyków?).
Ja. Wolę fanatyków w smoku, niż w ciężkiej kawalerii.
Jeśli lot kończy sie nad lasem stawiamy latacza
Nie moze zakończyc się nad lasem. IMO powinien przeleciec normalnie, w drodze wyjątku nie lądujac w momencie wypuszczania fanatyków (bo przeciez można kontynuować ruch po wypuszczeniu fanatyków). Ten przymus wylądowania na czas wypuszczania fanatyków słuzył raczej temu, by latacz też obrywał od fanatyków.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Jankiel pisze: Nie moze zakończyc się nad lasem.
W normalnym ruchu nie, ale tu podciągnąłbym trochę pod coś ale ruchy wymuszone.
Smok robi ruch który starczy mu żeby stanąć za lasem, ale gdy jest nad nim wpada w 8" od nocników. I co teraz?

Pytanie pomocnicze (dla mnie) czy teraz po wypuszczeniu fanoli można zadecydować że dalej się nie ruszamy (czy to tylko o szarże chodziło)?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

jak dla mnie najrozsadniejsyzm rozwiazaniem byloby, ze latacz nie moze wyciagnac fanatykow gdy jest nad lasem/impassablem a w bitwach na tajne rozpiski po prostu bylby uswiadamiany o takiej probie ruchu, ze w danym oddziale sa fanatycy i jest to ruch nielegalny. Czyli pewien minus dla fenoli w bitwach na tajne rozpiski.

@christos oddzialy moga sie ruszac lub nie jesli wyjmafanatykow. Maja w tym dowolnosc. Natomiast szarzujacy nie moga sie zatrzymac i musza dokonczyc szarze.

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

hm, ale jeżeli można kontynuować ruch po wypuszczeniu fanatyków, to wg mnie nie ma problemu pod względem zdroworozsądkowym (a tacy gracze grają na tajne rozpiski, prawda? :-) )

Jak pisał Jankiel, lądowanie latacza ma na celu trafienie go fanatykiem, ale ponieważ fanatyk do lasu wejść nie może, to i lądowanie smoka jest niepotrzebne i ruch kontynuować można.

wg mnie najlepsze rozwiązanie.

ODPOWIEDZ