Kwestia dostawienia sie

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Kwestia dostawienia sie

Post autor: Robak »

Przy szarzy dwoma pieszymi wood elfickimi herosami w kawalerie moge sie dostawic tak?
Obrazek
1 i 2 to kolejnosc szarzy
czy musze tak:
Obrazek

Obrazki nie sa piekne ale mam nadzieje ze wiadomo o co chodzi :)

Awatar użytkownika
Górken
Falubaz

Post autor: Górken »

zawsze grałem że można tak jak na 1 obrazku ale nie umiem teg opotwierrdzić zasadami (nie chce mi isępo tego rule booka sięgać;P)

Awatar użytkownika
Lukaszxx
Chuck Norris

Post autor: Lukaszxx »

ja też ostatnio na turnieju zrobiłem to co na rysunku 1 - obaj są zmaksymalizowani do max liczby modeli z którymi mogliby się styknąć. I przeszło.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tak jak na drugiim powinienes.

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Też tak myślę.

Bohaterowie nie tworzą oddziału -> maksymalizuje każdy na swoją rękę/nogę.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

nie tak jak na 2 tylko jeszcze inaczej ten heros 2 powinien być między 3 a 4 modelem a nie miedzy 2 a 3 (tak zeby walczyło 4 konnych a nie 3)

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Hmm
W RB jest ze 'unit' a nie 'units' musi maksymalizowac, wiec skoro jeden hero max styka sie z dwoma konnymi, wiec wydaje mi sie ze tak jak na pierwszym obrazku jest poprawnie;>

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

wydawaje mi sie, ze tak jak Gogol mowi.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Gogol pisze:nie tak jak na 2 tylko jeszcze inaczej ten heros 2 powinien być między 3 a 4 modelem a nie miedzy 2 a 3 (tak zeby walczyło 4 konnych a nie 3)
no tak.. ot byl skrot myslowy, ze nie moga byc do 3 dotawieni tylko tylko musza maksymalizowac czbe modeli walczacych w sumie :)

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Jeśli 2 herosów nie będących w jednym oddziale robi szarze to musza się dostawić tak jak na 2 rysunku czyli do 4 konnych.

1 rysunek jest źle zrobiony bo w takim wypadku maksymalizacja jest z 3 konnymi a nie 2.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

No wiadomo o co chodzi w drugim obrazku ;) Ale jeszcze raz:
Obrazek
Nie ma tu napisane ze wszystkie szarze na unit musza wiazac maks modeli, tylko UNIT ktory szarzuje, na pierwszym rysunku i pierwszy heros i drugi walczy zdwoma. Dlaczego wiec mialo by to byz niezgodne z zasadami ??

Captain Kocoń
Mudżahedin

Post autor: Captain Kocoń »

Nie ma tu napisane ze wszystkie szarze na unit musza wiazac maks modeli, tylko UNIT ktory szarzuje, na pierwszym rysunku i pierwszy heros i drugi walczy zdwoma. Dlaczego wiec mialo by to byz niezgodne z zasadami ??
w twoim tekscie jak sam powiedziałes jest mowa o jednym unicie... To znaczy że każdy taki musi sie dostawić maksymalnie

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

czyli kazdy single unit ;ub unit of troops musi zmaksymalizowac liczbe walczacych ;)

Awatar użytkownika
pelzak
Falubaz

Post autor: pelzak »

Ok, a co z sytuacja kiedy mam ruchu na styk i moge zaszarzowac tylko tak zeby walczyc z 1 konnym zamiast 2?

Czy w takiej sytuacji:
a) nie moge szarzowac bo nie spelnie warunku o maksymalizowaniu walczacych.
b) walcze tyko z 1 bo mam za malo ruchu zeby walczyc z 2.
c) dojezdzam gdzie mi styka ruchu i mnie "teleportuje" tak abym mogl walczyc z 2.

Pozdrawiam
Pelzak

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Wszyscy mowia ze clipping nie jest oficjalna zasada, takze u nas, wiec b ;) Eeee walek ze nie moge sie tylko z dwoma stykac ;P

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Robak pisze:No wiadomo o co chodzi w drugim obrazku ;) Ale jeszcze raz:
Obrazek

"...to bring the maximum number of models from both sides into combat[...]"

Czy są jakieś problemy ze zrozumieniem tego zdania?

Robak zasada mówi o jednej jednostce ponieważ zazwyczaj omawiany jest przypadek pojedynczego zdarzenia. Nikt na siłę nie będzie omawiał wszystkich możliwych przypadków, żeby zadowolić co poniektórych niedomyślnych graczy. To po prostu niemożliwe (zarówno ze strony mnogości przypadków jak i z powodu niemożliwości zadowolenia).

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

No spoko, przyjalem do wiadomosci :) tylko wyrazilem swoje niezadowolenie z tego ze nie moge tylko z dwoma walczyc :)

ODPOWIEDZ