[WIP] Bretonski pegaz [10.01.2008] - podstawka

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

Awatar użytkownika
dead
Chuck Norris
Kontakt:

[WIP] Bretonski pegaz [10.01.2008] - podstawka

Post autor: dead »

Aby odpoczac od pokracznych pedalkow zaczalem strugac cos co od wiekow robie :D czyli bretonskie pegazy ... jest to polaczenie gejmzonowego kolesia z pegazem GWowskim bedzie on robil za BSB na przesadnie duzej podstawce (taki jest plan stad taka duza podstawka :D)

wiem ze zaraz beda burki ze za duza ze to ze tamto ale taka miala byc i taka juz zostanie :D

oto FOTO ...
Obrazek

prace pewnie skoncze dopiero w przeciagu 2 tygli ale coz sesja sie zbliza a i wiecej zaliczen i projektow jest teraz wiec czasu do malowania malo ...

podstawka z paru rzutow jest tu:
ObrazekObrazek
[/img]

to chyba tyle - fajnie by bylo jakby ktos podsunal mi dobry pomysl na heraldyke + szmate bo jak nie to zrobie swoj przesycony oklepany schemat ^^" ...

Awatar użytkownika
skink
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: skink »

Fajny pomysł - może wyjść ciekawie, jednak zastanawia mnie jak on tam wlazł...

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

ekhm, ekhm

to jest pegaz!

ekhm ekhm

:wink:

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

chyba będzie bo skrzydeł nie uwidzisz - spoko mogło sie pomylić człowiekowi

Awatar użytkownika
skink

Post autor: skink »

No dobra - zapomiałem... :oops:

Jednakże zawsze może być to pegaz genetycznie kaleki, albo jakiś pegaz - weteran - z uciętymi skrzydłami... różne rzeczy mogą się pegazom przytrafiać...

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Supeł pisze:chyba będzie bo skrzydeł nie uwidzisz - spoko mogło sie pomylić człowiekowi
No pewnie że tak :)

Awatar użytkownika
Robacek
Mudżahedin

Post autor: Robacek »

mi przeszkadza to ze ta podstawka jest 2xwieksza od konia;] i tak troche niknie ta figsa;)

Nietykalny
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Nietykalny »

spokojnie o połowę mniejsza ta podstawka być powinna tak wygląda po prostu komicznie ! ale jak ci się podoba do gratuluję zapału

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

ciekawy pomysł żeby zaczynać robienie figurki od podstawki:) choć ja wole w drugą stronę żeby zobaczyć czy mi figurka pasuje. ale jeśli podstawka jest głównym elementem i pomyslem modelu to też bym pewnie od niej zaczął..
a teraz sklejaj pegaza, ludzie wolą chyba figurki oglądać niż podstawki;]
pozdro!

Awatar użytkownika
Robacek
Mudżahedin

Post autor: Robacek »

ja tez obecna figse zaczalem od podstawki tylko dlatego ze chcialem uzyskac mroczny klimat i zrobic podstawke ktora zawsze chcialem zrobic jedynie wystarczylo dopasowac do niej figurke;P figsa jest do 40stki ale moze pokaze ją wkrotce zeby pokazac o co kaman. tak wiec kolejnosc zla nie jest ale ta podstawka nie pasuje do takich figurek.. szczerze nie wiem do jakich pasuje;/ ja bym ew wsadzil jakiegos elfa pod tym łukiem na skale.

Nietykalny
Powergamer Rozpiskowy

mi sie bardzo podoba ta podstawka!! i moim zdaniem zostaw ją !!! na jakiegoś herosa lecznie na koniu i ustaw go na kamieniu przy konarze pod kopuła..
a dla tej figurki wykonaj to samo tylko mniejsze!!! znaczy nie dokładnie to samo ale jak by kolejna cześć tej samej budowli tylko mniejsza by mógł stanąć ten pegaz normalnie bo teraz wygląda jak by miał spaść!

proponuje zacząć od poziomu na jakim łuk budowli jest skruszony.. pociągnąć dalej ta kopule i zrobić parę kamieni i gruzów tak jak by postawić te podstawki tworzyły całość ... a ze zaczniesz od połowy tej podstawki w dół to koń będzie na poziomie figurki która przykleisz do tej podstawki co teraz pokazałeś ! myślę że wtedy 2 prace będziesz miał bardzo fajne :)

takie jest moje zdanie

Dewastator
Warzywo

Post autor: Dewastator »

Szczerze mówiąc jak zobaczyłem tą podstawkę to aż zaniemówiłem. :shock: Pomalowana owszem całkiem spoko, drzewo dodaje klimatu poza tym lubie bardzo pegazy na wysokich ruinkach, ale nie masz absolutnie najmniejszego pojęcia o tym co modelujesz. Łuk (tudzież w tym wypadku gotycki ostrołuk) służy do odciążenia tego co jest nad nim. Jest on złożony z pojedynczych kamieni w kształcie wysokiego trapezu, które nawzajem się klinują i "rozpychają się na boki". łuk służy do tego, aby ciężar znad niego przeniesc na ściany boczne. W momencie usunięcia jednej ściany bocznej łuk traci jakąkolwiek szansę na przetrwanie. to nie jest wielki betonowy klocek. Zaprawa murarska jest za słaba aby utrzymac takie wiszące kamienie. Łuk NIGDY nie złamie się w ten sposób. Po prostu nie ma takiej opcji. Aż przykro patrzec.

A oto schemacik działania łuku:
Obrazek

Jak mówię pod względem estetycznym podstawka bardzo fajna ale z tym łukiem to naprawdę aż oczy bolą. :?

Awatar użytkownika
Phoenix
Kontakt:

Post autor: Phoenix »

Podzielam zdanie Devastatora, ale nie opisałbym tego tak dobrze jak on. Uważam tez że całosć rzeczywiście troszke za duża. Malowanie średnie. troszkę za mocno i za jasno. Jakbyś spróbował delikatniej potraktować drybrushem to wyszłoby łardniej i realistyczniej, bo tak to widać pociagniecia pędzla a to źle robi kamieniom, które też ździebko za krzywo powycinałeś/wyrzeźbiłeś, ale tego akurat aż tak nie widać. Drzewko jest ok i ratuje całość. Ja bym zostawił to jako dekoracje półeczki od bretki bo fajne, a spróbował zrobić nowe i mniejsze :)

Pozdrawiam

Nietykalny
Powergamer Rozpiskowy

hehe tak proste i oczywiste.. ze kamienie by sie posypały !
jednak nikt o tym nie pomyślał bo w sumie pomysł znany każdemu i pewnie większość chciała go wykonać :) hehe

w kazdym razie dodaj gałęzie oplatające część łuku która mogła by się posypac by udawało ze gałęzie trzymają część która mogła by odpaść :)
i chyba nikt się nie przyczepi :)

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

@Dewastator -> miażdżysz :D :D
Czyż byłbyś inżynierem ? NO fakt łuk nie załamię siew taki sposób , dla mnie podstawka jest lekko za duża choć ładna (tylko ten łuk : :D ) .I jeszcze jedno dlaczego ten "pegaz" nie ma skrzydeł ?
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

Awatar użytkownika
Fingor
Chuck Norris

Post autor: Fingor »

Odpowiem za deada - bo bo się niewygodnie malowało ;)
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
:roll:

Awatar użytkownika
dead
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: dead »

Dewastator pisze:ale nie masz absolutnie najmniejszego pojęcia o tym co modelujesz
Wybacz ale mam zielone pojecie - jestem studentem budownictwa a wynik moich dzialan jest tylko i wylacznie efektem lenistwa ... - za duzo ciecia itp praktyk wymagaloby takie wymodelowanie ... juz wczesniej probowalem ale problem w tym ze w pewnych przypadkach pod pewnymi obciazeniami styrodur sie lamal pod naciskiem pegaza i np nieumyslnego diciazenia reka :P ... im mniej naciec tym material przenosi wiecej obciazen gdyz jest to material ciagly i kazde naciecie oslabia jego wytrzymalosc ... (coz jakby to byl GS to bym tak zrobil ale ze to nie jest GS to tak nie zrobie ;) ) BTW stylizowalem sie na podstawce MASu a ona mniejwiecej w takiej tonacji byla zrobiona ...

co do tego usuniecia podpory to sie z tym zgadzam ale prezcie to swiat fantasy a nie jakis gotyk :D

rada na przyszlosc zanim napiszesz komus ze nie ma zeilonego pojecia o czyms co robi ;) to zorientuj sie w sprawie :P bo moze byc to wynik lenistwa badz innej koncepcji ...

pozdro

PS
zapomniales o tym iz na 3 rys cegly nie nachodza pionowo na siebie tylko maja przesuniecie o pol cegly :P -> bledny rysunek ;)

Awatar użytkownika
Ushabti
Mudżahedin

Post autor: Ushabti »

Jak dla mnie podstawka wymiata. Na cały oddział bym takich nie wziął ale na jego dowódcę jak najbardziej.
Inna sprawa, że widać na niej lekkie błędy w cięciu: linia tego dolnego łuku przecina się z liniami "kamieni" z których łuk jest zbudowany.
Ogólnie jednak pomysł miodzio, fajnie wymodelowane drzewko oplatające.

Schemat kolorystyczny? Wszystko jedno, byle się wyróżniał. Od przeciwnika model z taką podstawką będzie wtedy wymagał dużego doświadczenia i koncentracji, żeby się skupił na reszcie armii :)
Główne zagrożenie: przy tak dużej podstawce ze styroduru może się niestety łatwo połamać :(

Awatar użytkownika
Phoenix
Kontakt:

Post autor: Phoenix »

juz wczesniej probowalem ale problem w tym ze w pewnych przypadkach pod pewnymi obciazeniami styrodur sie lamal pod naciskiem pegaza i np nieumyslnego diciazenia reka ... im mniej naciec tym material przenosi wiecej obciazen gdyz jest to material ciagly i kazde naciecie oslabia jego wytrzymalosc
Hehe w takich przypadkach można wykonać sztywniejszy szkielet (np z drutu lub plasticardu) i ukryć go w styrodurze lub okleić go nim w odpowiedni sposób by go nie było widać. Akurat jest to materiał który umożliwia coś takiego :) Ja sam tak robie bo nie lubie jak figurka przerażająco dynda na podstawce która przypadkiem moze sie pod nią połamać... szkoda wtedy pracy ;)

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

ech co do łuku... to w wielu rzeźbach znajdują się niedokończone elementy; nie musza być one 'złamane/urwane/sypiące się' tylko po prostu dla lepszej kompozycji się je przerywa w pewnym miejscu. są tłem, tylko sugerują że dalej jest kontynuacja danego elementu. po co wykuwać cały zamek w rzeźbie jak starczy tylko element, który nam to zasugeruje? w tym wypadku- łuk się nie urwał tylko po prostu nie został pociągnięty do samego dołu bo by wyłaził za podstawkę, a autor chciał zaznaczyć że dalej się też coś dzieje...
szkoda że Dead nie poszedł w taką linię obrony;] to mógł być po prostu 'świadomy zabieg artystyczny'.
zapomniales o tym iz na 3 rys cegly nie nachodza pionowo na siebie tylko maja przesuniecie o pol cegly -> bledny rysunek
niekoniecznie muszą być przesunięte. ale w wypowiedzi Dewastatora też jest parę nieścisłości;)
ale NA SZCZĘŚCIE architektura fantasy i architektura rzeczywista nie są ze sobą ściśle związane, bo jakieś by to było nudne...

ODPOWIEDZ