Pomoc przy malowaniu dwarfów

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Pomoc przy malowaniu dwarfów

Post autor: k.a.r.p »

Witam,

Niedawno dostałem farbki Citadela, mam tu citadel paint set plus dwarf flesh, chainmail i shining gold i postanowiłem zabrać się za malowanie. Dopiero zacząłem moją przygodę z malowaniem i oczywiście wygląda to tak, że chęci mam wielkie, a umiejętności marne. Już po jakimś czasie malowanie stwierdzam, że malowanie mi w ogóle nie wychodzi i tu właśnie drodzy Towarzysze broni :) zwracam się z prośbą do was o pomoc czysto teoretyczną.

Na początek może chciałbym wiedzieć w jaki sposób malujecie skórę swoich krasnali, jakich farbek używacie.

I może gdyby ktoś był tak miły i napisał krok po kroku jak pomalować skórę wraz z proporcjami w użyciu kolorów, i rozcięczenia z wodą, a także jak rozjaśniać

Generalnie nie zależy mi na pomalowaniu jednym kolorem danego elementu figurki, chciałbym żeby to jakoś wyglądało

Więc jak, pomożecie? :)
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Beldrin Durgnisson
Mudżahedin

Post autor: Beldrin Durgnisson »

skora... na poczatku sprobuj dwarf flesh, dwarf flesh +bronzed flesh, rozjasnienie bronzed flesh. Potem moze jakies inki czy cos. Nienapalaj sie zbytnio i niezniechecaj, na kozackie rozjasnienia i cieniowanie przyjdzie czas pozniej ;]

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

dwarf flesh + bronzed flesh w proporcji 50:50?

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Ja swoje krasie maluję Bestial, Tanned Flesh, Dwarf Flesh, Elf Flesh.
Bestial wszędzie jako podkład, poten Tanned omijając największe zagłębienia, następnie Dwarfem już bardziej dokładnie i Elfem, nieco rozwodnionym i w ilościach śladowych, ostatnie rozjaśnienia.
Wcale wbrew pozorom nie jest dużo roboty, bo karły mają bardzo mało skóry do malowania, a ja prawie nigdy nie mieszam farb (nawet płaszcze robię bez mieszania, tak mi się od jakiegoś czasu podoba i jest fajnie :)).

Bronzed Flesh? Niee, on jest taki żółtawy, wyjdą jak Kitajce :P

Proponowałbym na początek np od Tanneda do Elfa, albo od Bestiala do Dwarfa. Będą jakieś porządne cienie, a skóry i tak mają mało, więc nawet jak nie wyjdzie do końca jak byś chciał, to nie będzie tragedii.
Tylko pamiętaj, żeby nie nakładać farby prosto ze słoiczka, tylko ją troszkę rozcieńczyć i sprawdzić konsystencję na papierze lub palecie - za gruba warstwa farby wygląda po prostu kiepsko. Ćwiczyć ćwiczyć ćwiczyć :)

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Post autor: marcus_cheater »

Ja maluję chyba prościej niż konstrykcja cepa wygląda... Daję warstwę Dwarf Flesh, na to Flesh Wash... Potem rozjaśniam Dwarf Flesh i ewentualnie jeszcze Dwarf Flesh zmieszany z Elf Flesh w dowolnych proporcjach w zależności od tego, czy skóra ma być ciemniejsza czy jaśniejsza...

Awatar użytkownika
Beldrin Durgnisson
Mudżahedin

Post autor: Beldrin Durgnisson »

wlasnie, paletka i kubek z woda :D bez tego ni hu hu :) no i nie zaczynaj od tych super bossow z masa szczegolow :wink: ja pamietam ze sie powstrzymac niemoglem i pozniej bylo wiecej zmywania :D

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

No chwilo jedyne kolory które posiadam są takie:

dwarf flesh
bronzed flesh
snakebite leather

Lunn rozumiem, że jak piszesz że bastial jako podkład to ten betial ląduje najpierw na czarnym podkładzie położonym na całej figurce? No i czy bestial mogę zastąpić przez snakebite leather, on jest dosyć jasny.. i czy z tych farbek co posiadam dałoby się Twoim sposobem to zrobić?
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Tak, na czarny podkład dajesz Bestiala jako podklad pod właściwy kolor.
Snakebite'a odradzam, chociaż w sumie nie robiłem nim skóry. Nie wydaje mi się jednak, żeby to dobrze wyszło.
Z tych farbek, które masz raczej ciężko. Bronzed Flesh jest imo zbyt żółty, ale możesz spróbować, jak Ci będzie odpowiadać to maluj tymi kolorami :). Nie wiem jakie farby są w Paint Secie, ale Bestial i tak możesz kupić np do brązu lub drewna (a Snakebite do rozjaśnień), a do tego przyda się do skóry.
Ja bym tak polecał, ale możesz spróbować tym co masz, może Ci akurat przypasuje :)

Captain Kocoń
Mudżahedin

Post autor: Captain Kocoń »

Jak malowac bląd brody, kosci na hełmach?
pzdr

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

po pierwsze blond
po drugie nie ma czegoś takiego jak kości na hełmach. rogi jeśli już.
brody - snakebite, bronzed flesh, elf flesh, ew. bleached bone
rogi najlepiej paseczkami, są do tego tutoriale, poszukaj. na cytadeli jest jeden na przykład.

Skinek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Skinek »

Ja skórę malowałem tak: Bestial Brown---> Bestial Brown + Dwarf Flesh -----> Bestial Brown + Dwarf Flesh (oczywiście trochę wiecęj niż w porzedniej mieszance)----> Bestial Brown + Bleached Bone-----> Bestial Brown + Bleached Bone (więcej niż w poprzedniej mieszance).

W malowanie takiej skóry bawiłem się tylko na slayerach i bohaterach ponieważ zajmuje troszeczkę czasu ale efekt (przynajmniej jak na moje oczekiwania) był naprawdę fajny. :wink:

Co do kości/ rogów: scorched brown--> desert yellow----> desert yellow+ komando khaki----> kamando khaki---> komando khaki + bleached bone----> bleached bone----> biały.

Z tym że podobna sytuacja jak przy skórze- tylko na bohaterach i jakiś jednostkach ze speciali.

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

No widzę u siebie już małe postępy i nawet (według mnie) jakoś zaczyna ta skóra wyglądać.. Tyle, że w niektórych miejscach nie jest gładko tylko tak "chropowato" jakby, czy to wina za mało rozcieńczonej farby?

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

tak farba musi być praktycznie konsystencji wysoko tłuszczowego mleka

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

czyli powinno być sporo warstw? No bo tak to podkład będzie przebijał.

No i jeszcze podstawowe pytanie, kładąc podkład, powinno się go również rozwodnić, czy kłaść prosto na figurkę?

Awatar użytkownika
Flint Fireforge
Wałkarz

Post autor: Flint Fireforge »

Podpinam się pod powyższe pytanie.
A czy jak chcę mieć białe rękawki u figurek to wystarczy, że zostawię kolor podkładu, czy pomalować jeszcze farbką? (i tak będzie dipping, więc bez cieniowania :wink: )

Awatar użytkownika
Thorin108
Pseudoklimaciarz

Post autor: Thorin108 »

A jak wy malujecie jasnobrązowe brody ?? Korzystam z AB, ale według tego co tam jest napisane mi nie wychodzi
:D PATOLOGIA MUSI BYĆ !! :D

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Bestial, Snakebite, Bronzed Flesh albo coś w ten deseń

Awatar użytkownika
slonkutno
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: slonkutno »

ja robie czarny podklad, potem suchym pedzlem na ciemny braz a nastepnie lekko rozjasniam dodajac troszke zotlego do brazu
mamo, dostalem dzisiaj trzy szostki z religii ;]

Obrazek

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

No i kolejne moje pytanko tyczące się malowania, mianowicie, jak malujecie zbroje, mam tu krasnala praktycznie całkowicie zapuszkowanego w zbroję (nie jest to ironbreaker).

Do wyboru mam chanmaila i mithril silver. Generalnie malowałem tak, że biorę jeden z tych kolorów, nakładam, a później washem przejeżdżam, ale ten efekt mnie nie zadowala - wychodzi za ciemna zbroja..

Co zrobić by zbroja wyglądała na jaśniejszą, no bo jak zostawię samą srebrną to to wygląda jak shit, po washowaniu wygląda lepiej, no ale chcę by wyglądało jeszcze lepiej :)
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

najprościej zbraszowac ją na kantach mithrilem, po tym washu - inne metody trochę skomplikowane...

ODPOWIEDZ