Ile różnych frab posiadacie w swojej kolekcji?

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grafik
"Nie jestem powergamerem"

Ile różnych frab posiadacie w swojej kolekcji?

Post autor: Grafik »

Witam,
Mam pytanie do was, z jakiej ilości farb korzystacie, jaka ilość odcieni jest już dla was wystarczająca. Ja jak do tej pory uzbierałem 40 różnych farb. Czy korzystacie z większej ilości? Czy też może starcza wam mniejsza ilość i z nich tworzycie nowe kolory poprzez wymieszanie? Bardzo mnie to interesuje, gdyż zastanawiam się do jakich granic można dojść z zakupem farb, jak granica to już przesada i i mało przemyślane wydawanie pieniędzy na niepotrzebne kolory. Nie zamykajmy się w ramach takich, że ktoś maluje tylko orki więc kupił 10 odcieni zielonego i dwa żółte, tylko tak ogólnie z perspektywy malarza, różnego typu figurek.

Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

Post autor: Andy »

Ja mam może z 15 farbek i całkowicie mi wystarcza.

Jak potrzebuje czegoś to po prostu mieszam... najszybciej to mi schodzi czarna.. :)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Ok 15 farb to takie optimum , tylko trzeba wybrac odpowiednie kolory. Ja jestem leniwy i mam cala palete Gw - choc przechodze juz na P3jki...

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

Grafik pisze:Witam,
Nie zamykajmy się w ramach takich, że ktoś maluje tylko orki więc kupił 10 odcieni zielonego i dwa żółte, tylko tak ogólnie z perspektywy malarza, różnego typu figurek.
Do orków starczą dwa odcienie zielonego + biały, czarny i żółty ;)

A tak serio - póki co mam około 11 kolorków, maluję dopiero od dwóch tygodni więc dużego doświadczenia nie mam, widzę jednak, że trochę kombinowania-mieszania i robi się z tego duża paleta barw. Jak czegoś będzie bardzo brakowało to dokupię.

Przemas

Post autor: Przemas »

jestem farbowym nalogowcem - kupuje mimo ze juz dawno przekroczylem ilosc mieszczaca sie w granicach zdrowego rozsadku. wiecie jak to wyglada - wchodze do sklepu, "o jaki fajny odcien, moze sie kieys przyda".... mam ponad 200 farb :-s . najzabawniejsze jest to ze niektoryh z nich nawet raz nie uzylem :roll: .
korzystam z ok20, z czego 6-7 czesto, reszta to dodatki.

Awatar użytkownika
Grafik

Post autor: Grafik »

Obawiam się, że ze mną może się stać podobnie jak z Przemasem :-) dlatego rozpocząłem ten topik :-) Powstrzymajcie mnie :-)

Awatar użytkownika
Fingor
Chuck Norris

Post autor: Fingor »

Ja mam ok. 32, z czego używam ok. 25 ;)
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
:roll:

Skinek

Post autor: Skinek »

Ja obecnie mam 32 farby (+2 spreje) z czego używam 28. Aczkolwiek kilka z tych farb (4-5) przeżyło wszystkie moje 4 armie :D , więc są w względnie dobrym stanie (na szczęście 3 z nich nie używam). Czasami żałuję że aż tyle farb kupiłem (te co mam teraz + te co już wyschły/skończyły się) bo zamiast nich mógłbym mieć z 4 boxy :cry: .... no ale gdyby nie one nie pomalowałbym nic :wink:

Przemas pisze:jestem farbowym nalogowcem - kupuje mimo ze juz dawno przekroczylem ilosc mieszczaca sie w granicach zdrowego rozsadku. wiecie jak to wyglada - wchodze do sklepu, "o jaki fajny odcien, moze sie kieys przyda".... mam ponad 200 farb :-s . najzabawniejsze jest to ze niektoryh z nich nawet raz nie uzylem :roll: .
korzystam z ok20, z czego 6-7 czesto, reszta to dodatki.

:shock: Matko, stary, za to mógłbyś kupić sobie nową armię na 2-3k :shock:

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Powiem jedno:Cały paint set cytadelek i kilka farb pactry(brązy) oraz valejki(jaskrawe-żółte,pomarańczowe itp.).

Plus:
Nie trzeba się męczyć z kombinowaniem wielu mieszanek.

Minus:
Częśc farb zasycha i tzreba je doprowadzać do stanu uzywalności przez co traca trochę ze swojej jakości.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Kilka cytadelek, 11 vallejo, niedobitki pactry.
W sumie z 20 będzie, z czego używam - hm, zależy do czego, ale generalnie najczęściej 7-8 na model. Wychodzą dość kolorowe więc nie odczuwam, by było ubogo :)

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Heh, to ja widzę ze mam też niezłą kolekcje w porównaniu z innymy bo moja liczy ok 70 farb :wink:
Ale brakuje mi jakiś Valejek i P3 wiec zwieksze myśle ja tak do 80 sztuk, więcej raczej nie potrzeba :wink:

Awatar użytkownika
Motyl
Oszukista

Post autor: Motyl »

Ja mam 39 cytadelek i 11 vallejo. Korzystam z większości. Dokupuję kiedy myslę o pomalowaniu np. band w konkretnych odcieniach których nie chce mi się mieszać i tym spodobem ostatnio dla moich Marienburgerów dokupiłme scorpion greena i ice blue. Świetne kolorki.
Serwis społeczności Mordheim
www.najmita.net

check it out!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

ok 20 pactr do aerografu
ok 30 vallejo game color do kolorów podstawowych
cały set GW do rozjaśnień

Korzystam praktycznie ze wszystkich farb, ale poszczególne oddziały maluję góra dziesięcioma.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Nibas

Post autor: Nibas »

U mnie warsztat jest dosc ubogi. Około 20 fabrek gw w tym ze trzy powtarzajace sie dwa razy, jednak nie narzekam.
Obrazek

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

około 45, pół na pół cytadelki z reaperkami i kilka P3
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Około 50 farb, w tym z 5 RMS.
Nie lubię i nie chce mi się mieszać farb, więc jak już mam malować jakimś kolorem, to muszę mieć przynajmniej 3 jego odcienie :)

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

Ja to mam 16. W zupełności starcza do moich elfów. Jak potrzebuje jakiś bardziej wyszukanego koloru to zaglądam do palety jak zmieszać dany kolor, jednak jak coś maluje to wystarczy trochę po eksperymentować jak i gotowe. A korzystam z akrylowych farb dla plastyków. :wink:
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

Awatar użytkownika
Holgin

Post autor: Holgin »

ja mam 41 farbek, ale chce kupic jeszcze kilka kolorów. Najlepiej, to chciałbym miec cala palete gw, ale to by kosztowało tyle co druga armia

Awatar użytkownika
Chodak
Mudżahedin

Post autor: Chodak »

Moja kolekcja farb wynosi 30 sztuk :) 28 cytadelek i tylko dwie P3, ale zdecydowanie lepsze sa te P3 :)

Awatar użytkownika
fingolfin

Post autor: fingolfin »

Ja posiadam okolo 35 cytadelek najstarsze maja po 6 lat jescze w starych buteleczkach, inki valleyo (9), cidadel fundation paints caly komplet i kilka starych akrylowych farb marki astra :P

Ps wszystkie wciaz nadja sie do uzycia

ODPOWIEDZ