Dwarfy a turnieje parowe

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Dwarfy a turnieje parowe

Post autor: TruePunk »

Siema,
Przyjelo sie ze na parowkach pula kosci rozproszenia w armii ktorej czescia sa krasnoludy wynosi 4 z automatu.
Jak wiemy parowe bitwy sa przez GW potraktowane po macoszemu, mocno nieoficjalnie.

Jestem w trakcie lektury podrecznika do Mighty Empires - tam kwestia bitew druzynowych (2vs1, 3vs1 itd - nie bede sie wglebial za mocno) zostala opisana. Moze nie za precyzyjnie (sprawy strzelania skavenow do sojusznikow itd nie wspomniano), ale dwarfy zasluzyly sobie na akapit:
Mighty Empires, strona 4 pisze: If a Dwarf army is part of a team, only add two dice to the dice pool if any of the armies in the team are Dwarfs. In any other circumstances, only add one extra dice to the dice pool.
U nas zazwyczaj opcja zeby w druzynie byly same armie Dwarfow jest wykluczona przez regulamin, wiec kazdorazowo powinny przyslugiwac 3 (a nie 4 jak obecnie) bazowe kosci dispela

Jakby nie patrzec jest to w pewnym sensie oficjana wykladnia GW, dodatkowo IMO dosc sensowna - uwazam, ze mozna by ja wziasc pod rozwage w kwestii turniejow par.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

imo w ddkach jest napisane, ze za kazda armie dwafow jest +2dd :) tak wiec dwarfy w sojuszu = +2dd dwarfy + dwarvy w sojuszu (coc watpliwe bo rzadko dopuszczone) = +4 dd

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Tak naprawdę to jest też poniekąd w kwestii organizatora imprezy jakie ustali zasady parówki

ODPOWIEDZ