Czy można zadeklarować flee na Skitterleap z SOC?
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Czy można zadeklarować flee na Skitterleap z SOC?
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
tak. Juz to nie raz tlumaczylem. Jest to zwykly pife. Problem w tym, ze kierunek ucieczki ustyatala teleportujacy sie. Jesli chodzi o fakt, iz Jednostka ta miala by byc juz w combacie to nie jest tak z prostego powodu. Co malo by ja do tego combatu wciagnac? teleportujaca sie jednostka? przeciez ona jeszcze nie weszla do combatu...
Dla mnie sprawa tak oczywista nie jest. Nawet bardziej przemawia do mnie zakaz robienia flee (choćby dlatego, że taka była intencja twórców eshinowego skitterleapa).
Ale utarło się, że można. SoC są reliktem poprzedniej edycji i nie ma co się do nich przywiązywać. Dlatego też sądzę, że nie powinno się nic zmieniać.
Ale utarło się, że można. SoC są reliktem poprzedniej edycji i nie ma co się do nich przywiązywać. Dlatego też sądzę, że nie powinno się nic zmieniać.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Grrr.Shino pisze:tak. Juz to nie raz tlumaczylem. Jest to zwykly pife. ...

Tyle to i ja potrafiłem napisać w pierwszej swej wypowiedzi w temacie.
Czytaj dalej.

Jak dla mnie - temat - smakotka.

Ale dyskusja czysto akademicka. Mozna się pobawić, owszem, ale najważniejsze jest - co przez to zyskamy, ile zamieszania wprowadzimy, jaka będzie relacja zadowolonych do niezadowolonych, jak nam to będzie współgrało z resztą zasad, w jakim stopniu będzie to zgodne z duchem gry.
Mnie z pobieżnej analizy wychodzi, że nie warto tego ruszać - zajmijmy się czymś konkretniejszym
Mnie z pobieżnej analizy wychodzi, że nie warto tego ruszać - zajmijmy się czymś konkretniejszym

Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Toż piszę, że "smakotka" a nie zgłaszam na Sędziówkę jako "sprawę do załatwienia"..Jankiel pisze:Ale dyskusja czysto akademicka. Mozna się pobawić, owszem, ....

To wymyślcie coś, chcę miec jakąs decyzje do czasu Stratega
.
Mnie oczywiscie urządza bardziej jeśli nie można

Mnie oczywiscie urządza bardziej jeśli nie można

Dla mnie oczywiste jest, ze mozna flee robic.
Ktos na tym forum napisal, ze nie mozna, bo jest od razu base contact. Tak samo mozna napisac, ze od normalnego PiFE nie mozna dac flee, bo przeciez jest od razu base contact i 'jak mozna z tego dac flee'
.
Ktos tam tez pisal, ze czy mozna dac flee od TT - nie, nic tam nie ma o tym, ze traktuje sie to jako PIFE, tylko, ze jest od razu base contact i koniec.
Mozna tez napisac, ze w 'zamyslec' 6edycji bylo, ze od skiterlipa nie ma flee i tak powinno zostac. Ale tez w zamysle tamtej edycji bylo to, ze po pife nie ma flee.
Wiec rozumujac tym samym torem - jesli GW odchodzi w 7ed. od braku flee od pife to tez napewno gdyby wydawalo kolejny soc odeszloby od non-flee od skitera.
Ja zagralem 2 bitwy z eshinem w VII edycji i w obu gralem, ze mozna dac flee. Jesli Jankiel mowisz, ze 'zostawmy to' to ja nie za bardzo rozumiem jaka wersje mamy zostawiac jako poprawna.
(mam nadzieje, ze chodzi o ta zgodna z zasadami)
Ktos na tym forum napisal, ze nie mozna, bo jest od razu base contact. Tak samo mozna napisac, ze od normalnego PiFE nie mozna dac flee, bo przeciez jest od razu base contact i 'jak mozna z tego dac flee'

Ktos tam tez pisal, ze czy mozna dac flee od TT - nie, nic tam nie ma o tym, ze traktuje sie to jako PIFE, tylko, ze jest od razu base contact i koniec.
Mozna tez napisac, ze w 'zamyslec' 6edycji bylo, ze od skiterlipa nie ma flee i tak powinno zostac. Ale tez w zamysle tamtej edycji bylo to, ze po pife nie ma flee.
Wiec rozumujac tym samym torem - jesli GW odchodzi w 7ed. od braku flee od pife to tez napewno gdyby wydawalo kolejny soc odeszloby od non-flee od skitera.
Ja zagralem 2 bitwy z eshinem w VII edycji i w obu gralem, ze mozna dac flee. Jesli Jankiel mowisz, ze 'zostawmy to' to ja nie za bardzo rozumiem jaka wersje mamy zostawiac jako poprawna.

zamyslem tworcow army listu tk bylo to, zeby kawaleria miala mozliwosc osiagniecia bonusu +3 za szeregi lecz zeby nie bylo ich za duzo. Czy jednak jest cos zmieniane z ta kawaleria?Jankiel pisze:(choćby dlatego, że taka była intencja twórców eshinowego skitterleapa)
Że można robić flee.'zostawmy to' to ja nie za bardzo rozumiem jaka wersje mamy zostawiac jako poprawna.
Nie udawaj, że nie rozumieszzamyslem tworcow army listu tk bylo to, zeby kawaleria miala mozliwosc osiagniecia bonusu +3 za szeregi lecz zeby nie bylo ich za duzo. Czy jednak jest cos zmieniane z ta kawaleria?

Looknalem wlasnie forum LS.
Widze, ze znowu jest glosowana ta kwestia i wyglada na to, ze stanowisko LS sie zmieni... Po co? Stanowisko LS (coprawda nieoficjalne) bylo podane calkiem niedawno... Co miesiac bedzie ta kwestia poddawana pod glosowanie? Czy doszly jakies nowe argumenty? Dziwie sie, zwlaszcza, ze SoC powoli odchodzi w zapomnienie...
Przypomne, ze:
zasady - mowia, ze mozna
autorytety zagraniczne (:P) mowia, ze mozna
'To co tworcy mieli na mysli wtedy gdy tworzyli soc' to moim skromnym zdaniem fluffowe pierdzenie. Co bylo, a nie jest, nie pisze sie w rejestr
.
Widze, ze znowu jest glosowana ta kwestia i wyglada na to, ze stanowisko LS sie zmieni... Po co? Stanowisko LS (coprawda nieoficjalne) bylo podane calkiem niedawno... Co miesiac bedzie ta kwestia poddawana pod glosowanie? Czy doszly jakies nowe argumenty? Dziwie sie, zwlaszcza, ze SoC powoli odchodzi w zapomnienie...
Przypomne, ze:
zasady - mowia, ze mozna
autorytety zagraniczne (:P) mowia, ze mozna
'To co tworcy mieli na mysli wtedy gdy tworzyli soc' to moim skromnym zdaniem fluffowe pierdzenie. Co bylo, a nie jest, nie pisze sie w rejestr

Jest subtelna, acz wyczuwalna roznica w zapisach. Moim zdaniem zapis skitterleapa jest jednoznaczny, a glorious charge nie.
Wzbudzaja panike jak szarzujacy z boku.
Licza sie jak 'pursuit into fresh enemy'.
Moze zle sie wyrazilem, w tym wypadkum, a nie ogolnie 'to co tworcy mieli na mysli' to fluffowe pierdzenie
.
Swoja droga, wreszcie konkretny argument. Inna sprawa, ze herdow nie ruszali.
Wzbudzaja panike jak szarzujacy z boku.
Licza sie jak 'pursuit into fresh enemy'.
Moze zle sie wyrazilem, w tym wypadkum, a nie ogolnie 'to co tworcy mieli na mysli' to fluffowe pierdzenie

Swoja droga, wreszcie konkretny argument. Inna sprawa, ze herdow nie ruszali.