problem ze S&S

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

problem ze S&S

Post autor: Furion »

Obrazek

1. screamery szarzuja na handgunnersow. ilu handgunersow moze odpowiedziec "stand and shoot"? 1 czy wszyscy?

z opsisu S&S nie wynika, ze S&S robi 1 model. chyba, ze cos przeoczylem.

2. wlasciwie analogicznia. harcownicy z MV 4 szarzuja na bok z odleglosci wiekszej niz 4 cale. czy moge zrobic S&S??

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

1. 1
2. nie

ale ...
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

po jaka cholere sie odzywasz jak nie masz pewosci??

Karl1229, wez lepiej nic nie pisz na kwestii zasad - nie dzielasz odp tylko spamujesz. idz do plotow i mlotow i tam spamuj.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Furion spokojnie :) mówi się dziękuje

karl1299 dobrze napisał

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

S&S robisz tylko tymi modelami co widzą i tylko jak szarza jest wykonana na front oddzialu ;p (nawet fast cavalry moze robic S&S tylko jak ma wjazd od frontu)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Gogol pisze:Furion spokojnie :) mówi się dziękuje

karl1299 dobrze napisał
przeczytaj temat odnosnie burdelu na KZ zaozony przez mnie na podforum administracji...

ps. dzienks na odp.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

jest jeszcze 1 kwestia SaS robisz wtedy gdy masz zasięg więc wydaje mi się że w wypadku broni o bardzo krótkim zasięgu np pistolet albo thrown SaS był by dopiero po tym jak latacze wlecieli by w zasięg ... wtedy widział by je cały oddział i SaS mogli by zrobić wszyscy.

Naprostujcie mnie jeśli źle mówię

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Furion, nikt nie zjadł pigułki na nieomylność, a na odpowiedzi tych co mogą mieć racje w 98% możesz czekać czasami tygodniami.

Trochę szacunku do osób które pofatygowały się, aby udzielić Ci odpowiedzi. Najlepiej jak potrafią.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Gogol tu nie chodzi tylko o zasieg ale jeszcze o widocznosc. jesli w ktorymkolwiek momencie szarzy szarzowani beda Cie widzieli moga strzelac. jest napisane ze odpalaja jak beda mieli zaiseg i beda widziec cel. czyli wg mnie wszyscy strzelaja w tej sytuacji.

a kolejna sytuacja to oczywiscie nie masz s&s bo najpierw szarzujesz jednyk kolesiem i dochodzisz a potem ruszasz reszte... zreszta to jest szarza ewidentnie w bok wiec na 100% nie strzelasz...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

@BigPasiak:
primo: w rulebooku w opisie s&s (str 19) nie ma ani slowa o Los. Jest jedynie odwolanie do zasad broni strzeleckich na 25 stronie. Na jakiej podstawie chcesz czekac z ostrzalem, az wszyscy beda widziec? :)

secundo:
oczywiscie nie masz s&s bo najpierw szarzujesz jednyk kolesiem i dochodzisz a potem ruszasz reszte...
:shock: nie rozumiem o czym piszesz? Oddzial porusza sie jednoczesnie, a nie po jednym gosciu... :?:

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

zdaje sie ze skirmisherzy troche inaczej szarzuja... prawda?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

hmm... zagladam do rulebooka, czytam i czytam... i jedyne co przypomina manewr o ktorym piszesz to szarza skirmish na skirmish. W sytuacji o jakiej pisal i rysowal Furion, po prostu przesuwasz wszystkie modele w zasiegu do walki. :) bez cudow i wiankow... :wink:

Buszman
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: Buszman »

str. 19 podrecznika:
S&S:
"this shooting is worked out just before moving chargers"
ale...

@ pasiak.
"if the chargers start their charge BEYOND the maximum range of weapons, their charge is interrupted and the shots are made at the MAXIMUM RANGE of the weapons"
czyli tylko jesli nie masz na poczatku zasiegu mozesz zrobic tak jak napisales.. nie jesli zobaczysz przeciwnika w trakcie szarzy.

i co do LoS przy S&S:
"if the charged unit has missile weapons and all of the units charging it are more than half their charge move away, troops can SHOOT..."
jest napisane, ze moge zrboic cos co zostalo zdefiniowane jako SHOOT, czyli nic innego jako SHOOTING
a w ksiedze zasad pojecie to mamy na stronie 25 i tak oto autorzy pisza:
"troops armed with bows etc., may shoot at enemy targets they CAN SEE."

z tego wynika jednoznacznie, ze mozesz strzelac jednym HG do screamerow i nie mozesz zrobic S&S do czegos czego nie widzisz, w tym przypadku do skirmisherow.
z reszta pokazalem Ci to juz dzis na turnieju ;)

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

no tak tak to o czym piszesz Busz to wiem zastanawiam się jednak co by było gdyby oddział robiący S&S posiadał np pistolety 8" zasięgu albo throwing axy 6" zasięgu. Na początku szarży tylko 1 widzi skrimera ale powiedzmy jest on 19 cali od strzelców ... w momencie gdy S&S się odpala skrimery są już widoczne dla wszystkich krótkozasięgowych strzelców gdyż wylecą zza screena tu cytat twój :

if the chargers start their charge BEYOND the maximum range of weapons, their charge is interrupted and the shots are made at the MAXIMUM RANGE of the weapons"

W takim przypadku wydaje mi się że pomimo tego że początkowo (poza zasięgiem) widział 1 model to w momencie odpalenia salwy widzi już cały oddział i cały oddział robi S&S .

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Christos pisze:Furion, nikt nie zjadł pigułki na nieomylność, a na odpowiedzi tych co mogą mieć racje w 98% możesz czekać czasami tygodniami.

Trochę szacunku do osób które pofatygowały się, aby udzielić Ci odpowiedzi. Najlepiej jak potrafią.
przeczytaj temat ktory zalozylem na forum administracji - zwlaszcza jego glowne haslo.

Awatar użytkownika
yarma
Chuck Norris

Post autor: yarma »

Piękne zebranie zasad buszman. Gdyby takie odpowiedzi pojawiały się zawsze, to nie było by kilku/kilkunastustronicowych tematów o każdym pytaniu. bo ktoś gdzieś słyszal, coś mu się wydaje, lubi udzielać się na forum, wszystko wie i wszedzie był.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

cos w rodzaju twojego postu teraz, yarma ;p

Buszman
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: Buszman »

Gogol pisze:no tak tak to o czym piszesz Busz to wiem zastanawiam się jednak co by było gdyby oddział robiący S&S posiadał np pistolety 8" zasięgu albo throwing axy 6" zasięgu. Na początku szarży tylko 1 widzi skrimera ale powiedzmy jest on 19 cali od strzelców ... w momencie gdy S&S się odpala skrimery są już widoczne dla wszystkich krótkozasięgowych strzelców gdyż wylecą zza screena tu cytat twój :

if the chargers start their charge BEYOND the maximum range of weapons, their charge is interrupted and the shots are made at the MAXIMUM RANGE of the weapons"

W takim przypadku wydaje mi się że pomimo tego że początkowo (poza zasięgiem) widział 1 model to w momencie odpalenia salwy widzi już cały oddział i cały oddział robi S&S .
dokladnie o tym mowi cytat przytoczony przeze mnie. jednak zdaza sie sytuacje, w ktorych i tak nie bedzie opcji zeby strzelic d owszystkich screamerow. malo tego.
napisali tez, ze jesli oddzial przeciwko ktoremu S&S jest robione zdaje ew. panike w miejscu max zasiegu, czyli tam gdzie szarza zostala "interrupted".

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Furion pisze: przeczytaj temat ktory zalozylem na forum administracji - zwlaszcza jego glowne haslo.

Możecie Pawlaka za to zbanować, ale nie mogę się powstrzymać żeby to napisać:

Furion w swoich 97 (tyle masz jak pisze) postach chyba 30 to "zobacz na temat jaki założyłem w dziale administracji" i napisanych w tym dziale, w każdym poście odsyłasz do tego jak by do Biblii a nawet tego pomysłu Admini nie uznali. Dobra może on Cie podnieca?? A może tak bardzo chcesz dopchać się do moderowania??
Piszę ale.. bo może LS albo jakaś errata lub FAQ zmienił a niestety nie śledzę tego cały czas i jak niektórzy nie znam RB na pamięć, może coś źle przetłumaczyłem sobie itp. Ale jak ktoś chce odpowiedzi to pisze to co sądzę w 100% a w ilu jest adekwatne nie wiem.
I mógł byś wyluzować bo twoje wazeliniarstwo i próbowanie na chama ulepszać tandetą życia, może nie zawieść Cie tam gdzie chcesz.

Ps zmien awatara bo zbiera mnie na wymioty :wink:
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

karl1299 pisze: Możecie Pawlaka za to zbanować, ale nie mogę się powstrzymać żeby to napisać:
(przynajmniej) na KZ Ciebie by zbanowac nalezalo.
karl1299 pisze: Furion w swoich 97 (tyle masz jak pisze) postach chyba 30 to "zobacz na temat jaki założyłem w dziale administracji" i napisanych w tym dziale, w każdym poście odsyłasz do tego jak by do Biblii
hmm w kazdym?? bodajze w 2 czy 3ch.
karl1299 pisze: a nawet tego pomysłu Admini nie uznali. Dobra może on Cie podnieca?? A może tak bardzo chcesz dopchać się do moderowania??
o lol :lol2:
karl1299 pisze: Piszę ale.. bo
bo pierdolisz co Ci slina na jezyk przyniesie.
To ze miales racje bylo dzielem przypadku, a nie studiowania RuleBooka
karl1299 pisze: nie znam RB na pamięć,
jak sie nie zna to sie sprawdza.
karl1299 pisze: Ale jak ktoś chce odpowiedzi to pisze to co sądzę w 100% a w ilu jest adekwatne nie wiem.
nie wiem do konca o co w tym zdaniu chodzi, ale jezeli chodzi o to, ze to co piszesz, to na 100% racje, to racji nie masz.

karl1299 pisze: I mógł byś wyluzować bo twoje wazeliniarstwo i próbowanie na chama ulepszać tandetą życia, może nie zawieść Cie tam gdzie chcesz.
mowa godna Mistrza Jedi (nie mylic z JJ'em)
karl1299 pisze: Ps zmien awatara bo zbiera mnie na wymioty :wink:
to sobie piwo wypij.

Karl - zrob dobry uczynek i nie mac w glowach innym graczom - ja np od razu ignoruje Twoje posty, ale istnieje prawdopodobienstwo, ze jakis inny gracz uzna to co mowisz za prawde.

a wtedy ludzie beda mowic z DS to miecz dwureczny.

wiec... jezeli zamierzsz udzeilic sie na tym (specyficznym) podforum, zastanow sie 2 razy zanim cos napiszesz.

a jak nie wiesz badz pewnsci nie masz - to morda w kubel.

pozdrawiam
Furion

Zablokowany