Malowanie posypek ???

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
monsterstar
Chuck Norris

Malowanie posypek ???

Post autor: monsterstar »

Witam !
Jestem ciekaw jak malujecie swoje posypki na podstawkach ?? Może macie jakiś extra sposób ?? Powiedzcie to. Ja osobiście maluje najperw Snekabite Letherem potem drybrush bletched Bonem.

pzdr i dzieki monsterstar

Awatar użytkownika
loler
Wodzirej

Post autor: loler »

ja robię tak:
1.oczywiście czarny podkład
2.drybrush bestialem
3.drybrush snakebitem
4.drybrush snakebitem z bleached bonem

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

Co do posypek - może najpierw się pochwalę czego używam :)
Najpierw wikol
Później jako piaseczek bułka tarta
Kilka małych kamyczków z kaszy
Całość czarnym podkładem. Gdy jeszcze podkład jest mokry robię ciapki żółtym, brązowym i troszkę zielonego (ale mało, żeby się trawa wyróżniała). Całość przeciągam wilgotnym pędzlem, żeby się to w miarę ładnie wymieszało (dostajemy taką mieszankę z dominacją odcieni brązu, coś jak leśna ściółka).
Kamyki robię na szaro-brązowo (mieszanka białego, czarnego i brązu tak "na oko").
Jak całość przeschnie kilka kropel kropelki, na to trawka, podstawkę odwracam, strzepuję nadmiar trawki do woreczka i gotowe. Otrzymujemy sciółkę leśną z kilkoma kępkami trawy, czasem z kamyczkami. Orki i gobliny ładnie sie na tym prezentują :)
A może ktoś wie jak zrobić takie fajne głazy, np pod szamana? Słyszałem coś o moczeniu i zgniataniu kartonu...

Awatar użytkownika
Fingor
Chuck Norris

Post autor: Fingor »

Ja maluję podobnie, jak loler, ale słyszałem o ciekawym sposobie. Jeśli piasek ma kolor podobny nieco do bleached bone, to wystarczy zwashować go brown inkiem kilka razy.
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
:roll:

Awatar użytkownika
Aenarion
Pseudoklimaciarz

Post autor: Aenarion »

Yahoo82 pisze:A może ktoś wie jak zrobić takie fajne głazy, np pod szamana? Słyszałem coś o moczeniu i zgniataniu kartonu...
Możesz np robić z korka, który uzyskujemy z butelki od wina lub kupić w jakiejś castoramie czy Praktikerze są takie pakowania po 12 korków jak od wina(tyle, że są czyste i nie mają zapachu napoju z winnej latorośli :P ):)
M jak masakra niepozorna tak. :twisted:
---------------
:x Wpisz się :shock:

Awatar użytkownika
pio_eustachy
Wałkarz

Post autor: pio_eustachy »

chyba najlepszy sposób jaki słyszałem - http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?t=1567
sam zamierzam wypróbować :wink:
Szaman pisze:
Bonczek pisze:Ale nie możesz zaprzeczyć, że wolałbyś grać czymś takim niż kawałkiem kartki lub kartoflem?
w morde tez wolalbym dostac piescia niz kijem...
Obrazek

Awatar użytkownika
monsterstar
Chuck Norris

Post autor: monsterstar »

Niema więcej osób które malują posypki ?? :D

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

mało uzywam posypek na podstawki..

ale najlepszy sposob ich malowania to: 3-4 drybrushe coraz jasniejszymi kolorami (wychodzac od bardzo ciemnych).

a to jaki koncowy kolor chcesz uzyskac to juz twoja sprawa (szary, brazowy, czy nawet zolty ;-) )

fajne glazy? moze z kamieni? jedziesz nad morze, idziesz nad rzeke, zabierasz dzieciom z piaskownicy.. potem wystarczy je pomalowac odpowiednio (czyli na czarno i kilka drybruszy).
ewentulanie mozesz kombinowac:
- wycinac z korka,
- rzezbic w styrodurze,
- lepic z jakiejs masy
(tylko tutaj czesto trzeba przypinowac figurke do podstawki)

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
fingolfin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: fingolfin »

ja ostanio kamiutki robilem a wlascicwie kamienie sporszych rozmarow z balsy fajnie sie to struga :)

Awatar użytkownika
Alvares
Mudżahedin

Post autor: Alvares »

Znaczy jeszcze zależy co chcesz osiągnąć na podstawce, bo w niektórych przypadkach lepiej jest użyć jakiegoś washa a w niektórych drybrusha.

Awatar użytkownika
skink

Post autor: skink »

Ja piasek robie w ten sposób: podkład chaos black, na to mocny drybrush bestial brown i lekki scorpion green. Na to daje kilka kapek wikolu i trawkę statyczną. Na całość daje kilka kropel "matowego" lakieru do nakładania pędzelkiem (ja używam clear matt firmy pactra - kosztuje 4,50 a przydaje się do naprawdę wielu rzeczy). Wychodzi taka mroczna, wilgotna podstawka z mrocznego lasu lub bagien. Szczególnie fajnie się prezentuje jeśli obok jest trochę bagna.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Ja maluje czarnym podkladem
drybrush scorched brown
drybrush mix scorched z graveyard earth
drybrush graveyard earth
drybrush mix graveyard earth z bleached bone
drybrush lekki bleached bone
wash scorched brown

Awatar użytkownika
Chodak
Mudżahedin

Post autor: Chodak »

Ja zaczynam od czarnego podkladu, na to scorched brown, bestial brown, ewentualnie graveyard earth, i na koniec delikatnie bleached bone. ;) jesli chodzi o wieksze kamienie to zaczynam od przyciemnionego codex grey, potem rozjasniam ta przyciemniona mieszanke raz, nastepnie juz sam codex grey, potem rozjasniony codex a na sam koniec juz tylko delikatnie białym ;) Potem juz tylko trawka :)

Awatar użytkownika
Holgin

Post autor: Holgin »

przyklejam piasek wikolem, podkładuje czarnym, maluje scorched brownem, brush bestialem potem bleached bonem, ale nie za mocny i gotowe, wygląda dobrze. Kamyki to codex grey i brush elf grey. przyklejam trawke i koniec

ODPOWIEDZ