Hej hou!
Naszlo mnie,by wyjasnic kwestie szarz taktycznych.Niech ktos mi powie czy to jest zasada z RB czy jakies polskie uscislenie.Jakis czas temu bylo ograniczenie do odginania szarzy do kata 45 stopni.Czemu to zniklo?
Tak mysle nad ta zasada i dochodze do wniosku,ze ktos kto to wymyslil nie wie jak wyglada bitwa.Wyobrazmy sobie klocek dzikich orkow,ktorzy ida do bitwy z haslem na ustach "pelna kurwa!" do bitwy.Kiedy dochodzi do walki i chlopaki leca z otwartmy paszczami na wroga,nagle dowodca(tez dziki ork)mowi:dobra panowie robimy wheela za 5 cali tak,zeby jeszcze nastepne driady zachaczyc,pobiegniemy z boku ten tego i tu...
Wdlg mnie to taka bitwa wyglada bardziej tak:
http://pl.youtube.com/watch?v=TZ-1KB1Gg ... re=related
A nie jakies farmazony typu szarza taktyczna...uczynmy WFB realistycznym!Szarze taktyczne na stos!:D
A w 6 edycji jak to bylo?Srodek do srodka?Juz nie pamietam.
Szarza Taktyczna
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Powodzenia.Kotlet pisze:Hej hou!
Naszlo mnie,by wyjasnic kwestie szarz taktycznych.
Może jakiś inny temat, poważniejszy uda ci się założyć. Tu jakiś spam się zalągł.
Dobra, otwieram - może jutro dam radę coś napisać.
Temat rzeka, o wieloletniej, krwawej historii, samymi linkami do dyskusji, ze stronę pewnie dałoby się zapełnić.
Nie spamujcie.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
Napisz Jacku, bo też mnie to ciekawi.
Przewertowałem RB dokładnie i ciężko tam coś o tym znaleźć, więc pewnie kolejny, nieprecyzowany wymysł Polaków... ale jakby ktoś rozwiał wątpliwosci i uściślił byłoby dobrze.
pozdrawiam
Przewertowałem RB dokładnie i ciężko tam coś o tym znaleźć, więc pewnie kolejny, nieprecyzowany wymysł Polaków... ale jakby ktoś rozwiał wątpliwosci i uściślił byłoby dobrze.
pozdrawiam
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Mój drogi, pisałem o szarżach taktycznych od lat. Szkoda klawiatury.Cauliflower pisze:Napisz Jacku, bo też mnie to ciekawi.
pozdrawiam
Daleko nie musisz szukać moich ostatnich wypowiedzi, niezwykle brutalnych zresztą.
"Troszkę" się zdenerwowałem wtedy tym pomysłem Zbyszka.
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=3930
Jedy Knight pisze:
Problem z uściśleniami LS dotyczącymi szarż taktycznych jest taki – szarże taktyczne są całkiem legalne, expressis verbis, pomysł z szarżowaniem lataczami po prostej, przywleczony przeze mnie z Zachodu, jest zwykłym rules lawyeringiem.
Jest to akceptowane na Zachodzie, zostanie zastosowane na Euro i załatwia „Szarże Smokami w Dupę”.
Dodanie do tego pomysłu Barba z szarżami taktycznymi ograniczonymi do góra 45 stopni – to obłęd.
Wydawało mi się, że Zbyszek parę razy wypowiadał się jak to ochota na pisanie AB za GW przeszła mu.
Najwyraźniej tylko mi się wydawało.
Jego pomysł jak i mój, każdy z osobna z dupy (choć jego bardziej), każdy z osobna załatwia nie akceptowaną przez graczy kwestię.
Wprowadzenie ich obu na raz – to „Polhammer” w najgłupszym wydaniu, ewidentnie sprzeczny z RB (w sprawie szarż lataczami po prostej mogę próbować się bronić, lecz 45 stopni jest po prostu z dupy), śmieszny i w dodatku nie akceptowany przez graczy.
Aż nabieram ochoty, żeby sobie taktycznie poszarżować.
Uściślenia zaczynają się od proklamacji;
The below rules interpretations for Warhammer Fantasy Battles are for informative purposes only. They do not change or replace the rules published by Games Workshop.
Odrobina wstydu by się przydała.
W braku takowego – proponuję „albo – albo” – albo latacze po prostej, albo szarże taktyczne o 45 stopni.
Ale na Slaanesha, nie jedno i drugie naraz, bo mówiąc oględnie - po co?.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.