Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Barbarossa pisze:Niestety w ciągu ostatnich lat takie posty są rzadkością. Z jakiegoś powodu ludzie na forum traktują LS, ktokolwiek by w niej akurat nie był, tylko jak wrogów, którzy bezczelnie przycinają im ich armie i zasady. Typowy post "do LS" wygląda mniej więcej tak:

"Trzeba być debilem żeby uważać, że XYZ działa tak. Nie wiem, co za kretyni piszą te uściślenia, ale widać, że skończyli naukę alfabetu w okolicach c. Przecież jest oczywiste, że XYZ działa dokładnie inaczej, co wie każdy pod słońcem oprócz LS."
Pssst... zapomniałeś o małych fiutkach! ;)

Na forum Reapera moderatorzy w pewnym sensie wymuszają pewien nierynsztokowy poziom wypowiedzi i szacunku do adwersarza. Pokażę Wam, za co zostałem przez moda upomniany i przywołany do pionu:
http://www.reapermini.com/forum/index.p ... 4466&st=15

Może niektórym ciśnieniowcom z KZ też przydałoby się trochę wychowania na forum, skoro z domu go nie wynieśli?
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Mam takie pytanie aporos tego uscislenia:
5. Jeżeli załoga machiny bojowej deklaruje reakcję ”hold” na szarżę:
A) mierzymy, czy szarża dochodzi, a dopiero później wystawiamy załogę prostopadle do zadeklarowanego przez gracza kontrolującego szarżujący oddział szarżujący kierunku szarży
B) mierzymy, czy szarża dochodzi po wystawieniu załogi przed maszynę prostopadle do zadeklarowanego przez gracza kontrolującego szarżujący oddział szarżujący kierunku szarży
Skoro maszyna ma miec podstawke, to nie mozna by zrobic tak, ze mierzymy do podstawki i zaloga niby przechodzi do porzodu ale wszystko sie dzieje wewnatrz tej podstawki, podobnie ze strzelaniem, po prostu mierzyc od jakiejkolwiek czesci podstawki, a nie pivotovac i "przez przpadek" nadrobic te 0.5 cala ruszajac maszynami ktore ostatnio braklo ;) Chyba lepiej zeby maszyna stala tam gdzie stoi i nikt jej nie ruszal, uniknac mozna wiele sporow:)
I pytanko jeszcze jedno, zalozmy ze mam wieksza podstawke pod maszyne np. SSC to juz musze na taka podstawke grac czy moze pol za stol wychodzic ?;)

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

@Barb - gdzie Cię nazwałem kretynem? jakoś tego nie widzę.. a co do g-shielda sam jeszcze raz przejrzę zasady, mimo że robiłem to parokrotnie.. i może napisze moje spostrzeżenia... ale nie wiem czy to ma sens, bo wy i tak, każdy post traktujecie jako atak... ale nie mówmy o tym... znudziło mi się... jako coś to napisze coś dłuższego i Ci PM-ke pośle...

a teraz sie nie napinaj i idź swoje "zambi" malować ;)

pozdrawiam,

a temat najwyżej będziemy kontynuować po mojej PM-ce do Ciebie

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Naucz się pinować, to zmieścisz na 40mm :D
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Tomashu skoro juz poruszono kwestie SCC - to kultury z domu z tego co kojarze w tamej kwestii nie wyniosles przedewszystkim ty. Wiec moze az tak doslownie nie warto tego ujmowac?

Barbarossa: trudnu nie zauwazyc, ze LS jest traktowane jako ucielesnienie zla. Ale czytajac posty na forum chocby Shina (a niekiedy rowniez Jankiela) w kwestii zasad trudno czasem nie odczuc aury wszechobecnej zajebistosci i nieomylnosci autora.
Kiedy argument zostaje zironizowany (z tych poprawniejszych slow - ale chyba wiadomo co mam na mysli) poziom dyskusji spada o pare klas w dol. I nie wybielajac tu nikogo - sam na chamskie teksty tez odpowiadasz niezbyt mile.
A Chrystus nauczal, zeby nadstawiac drugi policzek. Jesli zamiast nadstawiac idziecie na noze - nie dziwcie sie, ze ludzie trzymaja wasz poziom.

Ktos jeszcze ma ochote rzucic kamieniem?

PS. Nie obrazac sie chlopaki - ale malo rzeczy tak mnie denerwuje jak takie smutne pitolenie 'bo rozmowa jest nie mila, i potem musze do poduchy plakac'. Jak sie komus kultura dyskusji nie podoba to zamiast narzekac - niech sam zacznie prezentowac wyzszy poziom.
Dla mnie wzorem w tej kwestii jest Jedy Knight - najzwyczajniej w swiecie jest mi na codzien glupio zaatakowac go w jakis 'prostacki' jak to zostalo okreslone sposob obrazic.

PPS.
Odnosnie podstawek: jaka masz, na takiej grasz. I musisz sie na polu bitwy miescic ;)
ale duza podstawka daje tez plusy, np darmowy ward na 4+ przeciwko pit of shades.
Osobiscie uwazam to za blad - tak samo jak to, ze jako gracz HE mam smoka na podstawce 50x50, ale woze tez 100x50. I w zaleznosci od przeciwnika decyduje dopiero przed bitwa na jakiej podstawce smok wyfrunie.. Ale nie mam ochoty umierac za podstawki, juz dosc krwii przy gigancie stracilem ;)
Ostatnio zmieniony 4 lut 2008, o 22:11 przez TruePunk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Ja nie mam maszyn, wiec problemu tego nie mam ale Cosmo juz mial i pol maszyny se chcial wystawic za pole;)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

TruePunk pisze: Barbarossa: trudnu nie zauwazyc, ze LS jest traktowane jako ucielesnienie zla. Ale czytajac posty na forum chocby Shina (a niekiedy rowniez Jankiela) w kwestii zasad trudno czasem nie odczuc aury wszechobecnej zajebistosci i nieomylnosci autora.
widze, ze ostatnimi czasy bardzo moja osoba ci przeszkadza. Tak wiec nie krepuj sie i nie zmuszaj sie do czytania moich postow... jakos to zrozumiem
Ja nie mam maszyn, wiec problemu tego nie mam ale Cosmo juz mial i pol maszyny se chcial wystawic za pole;)
on gra skavenami? to latarki musza miec podstawke 100x50 a poza pole nie moze nic wyjsc bo przeciez poza nim jest impassable (str bodajze 13 :> )

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

Post autor: Duke »

Gobos jak masz jakies watpliwosci co do bretonskich przedmiotow do daj mi znac na priva.Ja juz wszystkie opcje obczaiłem i wszystko jest przejrzyste.

Jeszcze mam prośbe do TruePanka zeby nie przywoływał Chrystusa bo smiać mi sie chce :wink:
Ostatnio zmieniony 4 lut 2008, o 22:32 przez Duke, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Ale akurat gralismy innymi armiami i gral OnG;)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Bardzo cieszę się, że Członkowie LL postanowili rozmawiać o LS na forum, gdzie jestem w stanie wyjaśniać ich wątpliwości.
Bardzo chciałbym, by ataki na LS przebiegały zgodnie z marzeniami Barbarossy.
Bardzo nie chciałbym, by temat o którym napisałem, że można w nim atakować LS, przerodził się w uściślanie który z Panów wyniósł lepsze maniery z domu.
Kwestia ta, choć nad wyraz interesująca, może być omawiana niezależnie od Kwestii Zasad.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

TruePunk pisze: LS jest traktowane jako ucielesnienie zla.
Tak zawsze było, jest i będzie. Prawo natury. Podstawowy błąd atrybucji.
I nie wybielajac tu nikogo - sam na chamskie teksty tez odpowiadasz niezbyt mile.
Moja tolerancja dla chamstwa znacząco się obniża z wiekiem. Nie sądzę, żebym musiał każdemu 15-latkowi nazywającemu mnie kretynem pisać lapidarne posty o szacunku w dyskusji.

A Chrystus nauczal, zeby nadstawiac drugi policzek.
Za co go torturowano i przybito do krzyża. Dzięki, wolę niczego nie nadstawiać.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

widze, ze ostatnimi czasy bardzo moja osoba ci przeszkadza.
Spoko, za miesiąc mu się znudzi i zacznie się wyżywać na kimś innym. Sądzę, że padnie na JJ, by nie było świętych krów.
Kiedy argument zostaje zironizowany (z tych poprawniejszych slow - ale chyba wiadomo co mam na mysli) poziom dyskusji spada o pare klas w dol. I nie wybielajac tu nikogo - sam na chamskie teksty tez odpowiadasz niezbyt mile.
A po co mamy się pieprzyć? Wcale nie musze być grzeczny wobec ludzi używających przede wszystkim argumentów ad personam, a rzeczowe argumentu gubią się w natłoku chamstwa i osobistych przytyków. Prosty przykład:
Tomashu skoro juz poruszono kwestie SCC - to kultury z domu z tego co kojarze w tamej kwestii nie wyniosles przedewszystkim ty. Wiec moze az tak doslownie nie warto tego ujmowac?

Barbarossa: trudnu nie zauwazyc, ze LS jest traktowane jako ucielesnienie zla. Ale czytajac posty na forum chocby Shina (a niekiedy rowniez Jankiela) w kwestii zasad trudno czasem nie odczuc aury wszechobecnej zajebistosci i nieomylnosci autora.
A Chrystus nauczal, zeby nadstawiac drugi policzek. Jesli zamiast nadstawiac idziecie na noze - nie dziwcie sie, ze ludzie trzymaja wasz poziom.

Ktos jeszcze ma ochote rzucic kamieniem?

PS. Nie obrazac sie chlopaki - ale malo rzeczy tak mnie denerwuje jak takie smutne pitolenie 'bo rozmowa jest nie mila, i potem musze do poduchy plakac'. Jak sie komus kultura dyskusji nie podoba to zamiast narzekac - niech sam zacznie prezentowac wyzszy poziom.
Dla mnie wzorem w tej kwestii jest Jedy Knight - najzwyczajniej w swiecie jest mi na codzien glupio zaatakowac go w jakis 'prostacki' jak to zostalo okreslone sposob obrazic.
Dowód na to, jak ciężko napisać coś odnoszącego się do sedna sprawy nie dopierdalając komuś przy okazji.

Co do dyskusji na temat uściśleń - przeważnie wyrażamy jasno swoje stanowisko i odpowiadamy na argumenty przeciwne. Ale raz. Nie mamy obowiązku odpisywać na każdy post dotyczący tej samej sprawy, na posty dotyczące problemów absurdalnych oraz nie musimy przekonywać każdego z osobna. Stratą czasu jest dla mnie pisanie więcej niż jednego posta w temacie "czy noble HE może nosić scrolle".
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Surowość można wybaczyć, obrażania - nigdy.

Ciąg dalszy idzie w piach.
Tzn... w specjalny wydzielony temat.
Wiedziałem, że w imię „Dobra” krew przelewa się sprawnie.
Ale, że w imię „Dobrych Manier” wali się tak sprawnie?
Nie przypuszczałem. :wink:

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Bardzo mi się podobają Uściślenia Sedziowskie i skład Listy Sedziowskiej.
Problemy są rozwiązywane szybko, rozsądnie i po przeanalizowaniu wielu aspektów i wątków sprawy. Dzięki nim gra się łatwiej.

A jak się komuś nie podoba, to niech &%!*#@!~_>!!!! oraz się ^%$#@!!!!*>>

Czyli kiedys tam niech głosuje na inny skład LS (czyli pewnie na siebie)

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

Spoko Barb, ostatecznie można przyjąć wersje uściślenia za uczciwą ;) przeczytałem opis blessa na potwory i opis obu przedmiotów kilka razy i ostatecznie mogę sie zgodzić, podbicie warda potworowi byłoby nagięciem zasady... w tym układzie proszę tylko dopisać do uściśleń, że Dragon Claw, również działa tylko na jeźdźca :)
Czyli kiedys tam niech głosuje na inny skład LS (czyli pewnie na siebie)
Nie Maćku, na siebie głosować nie będę ;) LS budzi zbyt dużo niezdrowych emocji, a jego członkowie, chyba już są na tyle zmęczeni ciągłymi kłótniami z niezadowolonymi osobami, że każdy następny problem traktują jako atak.. a szkoda..

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Gobo pisze: LS budzi zbyt dużo niezdrowych emocji, a jego członkowie, chyba już są na tyle zmęczeni ciągłymi kłótniami z niezadowolonymi osobami, że każdy następny problem traktują jako atak.. a szkoda..

Skądże.
Członkowie LS dobrze wiedzą, że

A gentleman will walk but never run.

Co jakoś nie przestaje zadziwiać ich oponentów.

Zaś jeśli o maniery chodzi, członek Świętej Listy Sędziowskiej, winien pamiętać, że

Takes more than combat gear to make a man
Takes more than a license for a gun

If, manners maketh man as someone said
Then he's the hero of the day
It takes a man to suffer ignorance and smile
Be yourself no matter what they say.
:)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Gobo - cieszę się, że po zapoznaniu się z zasadami jesteś w stanie się zgodzić z uściśleniem w sprawie GS. Uwzględnię ten drugi przedmiot przy aktualizacji.

Jeśli chodzi o traktowanie postów jako ataki - wystarczy, że przeczytasz swój pierwszy post na nasz temat sprzed kilku dni, który wisi na LL. Sądzę, że pomoże to nam zrozumieć się jeszcze lepiej.

A teraz pozwolę sobie na odrobinę sarkazmu: Jak można narzekać na bycie członkiem LS, kiedy wspiera nas radą krynica mądrości w postaci LL?

Szalenie mi się spodobał pomysł na "usprawnienie" naszej pracy poprzez wprowadzenie zasady liberum veto. Dorzućcie jeszcze ze dwie kontrasygnaty i obowiązkowe konsultacje ze związkami zawodowymi.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Szalenie mi się spodobał pomysł na "usprawnienie" naszej pracy poprzez wprowadzenie zasady liberum veto. Dorzućcie jeszcze ze dwie kontrasygnaty i obowiązkowe konsultacje ze związkami zawodowymi.
Uważaj, bo zaraz Ci napiszą, że nie jesteś na LL i nie masz prawa o tym dyskutować.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Przepraszam, zapomniałem, że jednym z usprawnień wdrożonych przez LL było zakneblowanie ludzi, którzy raz na parę miesięcy w ważnej sprawie pisali jakiegoś posta z "klubowego" konta.

My maluczcy nie mamy prawa dyskusji na tak ważkie tematy. Zostawmy to ekspertom od funkcjonowania Listy Sędziowskiej, którzy najlepiej wiedzą co i jak.

Mam nadzieję, że wydadzą zasady funkcjonowania listy sędziowskiej, w których będą ostatnie teksty made by supeł (Przepraszam Supeł, lubię Cię, ale strasznie się tymi swoimi hiciorami pogrążasz):
1) Każda zasada musi zostać uściślona właściwie,
2) Żaden sędzia nie może mieć swojego zdania, bo zasady są przecież jasne.
Ostatnio zmieniony 5 lut 2008, o 12:41 przez Barbarossa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Maciek Paraszczak pisze:Bardzo mi się podobają Uściślenia Sedziowskie
Mi nowe też. Gratuluje, ciężko było, ale się Wam udało coś sensownego sklecić.
Obrazek
Obrazek

Zablokowany