Najeżdżanie

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
galahar
Mudżahedin

Najeżdżanie

Post autor: galahar »

Rycerze bretońscy deklarują szarżę w skinki. Skinki deklarują ucieczkę. Rzucają za mało i zostają zagonione.
RB pisze:Najeżdżanie: Jeżeli jednostka szarżuje do walki i w wyniku szarży wybija przeciwnika do nogi na koniec tej tury, to mimo iż nikt nie pozostał przy życiu, ma prawo wykonać ruch pościgu.
Kumpel zinterpretował to tak, że po zniszczeniu skinków może wykonać ruch pościu. I to na dodatek dwiema lancami :P Czy to prawda?

I jeszcze takie pytanko drugie.
Pegazy i inna latająca kawaleria działa na zasadzie skirmishu, czyli nie kasuje ranków podczas szarży od boku/tyłu?

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

1. Najezdzanie (overrun) mozna wykonac, gdy wybilo sie przeciwnika w turze walki. Poniewaz jednak skinki zadeklarowaly ucieczkę to lanca zagania je, wykonując pełny ruch szarzy (16 cali) i zatrzymuje sie w tym punkcie. (Nie wykonuje dodatkowo ruchu poscigowego)

2. Tak, pegazy są skirmishem i jak inne skirmishe nie zdejmują rzędów w przypadku ataku z boku/tyłu, natomiast mając US 5+ dostają bonus do wyniku walki (odpowiednio +1 lub +2)

Awatar użytkownika
galahar
Mudżahedin

No wiedziałem :D Dobra, można dac kłódke i przenieść do odpowiedniego podforum :P

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Poniewaz jednak skinki zadeklarowaly ucieczkę to lanca zagania je, wykonując pełny ruch szarzy (16 cali) i zatrzymuje sie w tym punkcie.
A co jeżeli za skinkami stały kroxy? Szarżuje, skinki dały flee, rzuciły za mało to zatrzymuje się na kroxach i niszczę skinki, czy skinki uciekają za kroxy?

Awatar użytkownika
sojowy
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: sojowy »

Jeśli skinki rzuciły tyle, że przeszły za kroxy, to stoisz na kroxach, jeśli to miałeś na myśli.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Jest tak:
Dajesz flee jako reakcja na szarze, rzucasz 2d6:
a) Jezeli zatrzymujesz sie przed kroxami, sprawa jasna

b)Jezeli rzucisz tyle, ze dotykasz kroxów, to skinki przebiegają przez kroxy, a kroxy rzucają panikę, jak zdadzą i stoją na drodze lancy, to skinki nie giną, a lanca moze wpaść w kroxy

Awatar użytkownika
galahar
Mudżahedin

Widze, że piszesz wszystko dokładnie na dany temat co trzeba zrobić, więc należy dodać jeszcze, ze kroxy testują panike, jeśli US skinków >4 :P
trikk pisze:a lanca moze wpaść w kroxy
Może czy musi?

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

galahar pisze:Widze, że piszesz wszystko dokładnie na dany temat co trzeba zrobić, więc należy dodać jeszcze, ze kroxy testują panike, jeśli US skinków >4 :P
Bardzo dowcipne.
Lepiej byś podziękował za pomoc.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
galahar
Mudżahedin

Sorry, to nie miało brzmieć jak nabijanie sie czy coś w tym stylu:/
Ja bardzo często zapominam o tym, jak np blokowanie ćwiartek :/

I dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

galahar pisze:
trikk pisze:a lanca moze wpaść w kroxy
Może czy musi?
Moze

"The chargers do not have to do this, and can instead choose to stop their move 1" away from the eney, as normal"
RB, strona 23

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Ja też za głośno burknąłem. :)
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

ODPOWIEDZ