Szarzujacy latacze a enemy in the way

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Mozesz....
ALBO deklarujesz szarze na gobliny, które uciekają, a Ty je zaganiasz przelatując nad orkami
ALBO deklarujesz na orki, które stoją Ci na drodze, a gobliny stoją za orkami...

Nigdzie nie masz napisane, ze flyerzy nie mogą stosować EiTW

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

No ale w EITW jest, ze musze wpasc we wroga albo alternatywnie zatrzymac sie 1" przed nim. Nie ma nic, ze moge go ominac w jakis sposob.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ja nie widzę przeszkód. Możesz zrobić enemy in the way, ale nie musisz. Możesz też gonić za oddziałem dającym flee przelatując na przeszkodami.
Wydaje mi się, że zbyt dosłownie odczytujesz rulebooka.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

a co w przypadku, gdy oddział dający flee ucieka tyle, że musi zatrzymać się na innym swoim oddziale, czyli jest przesuwany tuż za niego. Ja goniąc lataczem lecę akurat tyle, by dogonić ten oddział, ale lecac całą odległość także zatrzymałbym się na wrogim oddziale.

wtedy niszczę oddział wroga i szarżuję na ten drugi czy zatrzymuję się przed nim? a może razem z zagonionym też jestem przenoszony tuż za wroga?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Możesz zaszarzować na ten nowy, albo zatrzymać się cal przed nim.
Nie możesz zniszczyć uciekającego, bo jego ruch wykonywany jest najpierw (a nie tak, jak w przypadu breaka, równocześnie).
Za wroga nie możesz zostać przeniesiony, nie ma takiej zasady. Wroga można tylko zaszarzować, lub na nim zginąć.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Marku
EiTW nie pozwala Ci na omijanie przeszkód.
Pozwala Ci na to zasada fly, dlatego mozesz zagonić gobliny z Twojego przykladu...

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

No dobra, a panika za przebiegnięcie orków przez gobliny?

Najpierw panika i wtedy, jak uciekną gobliny ->gonimy orków?

czy najpierw eitw i dopiero potem panika?
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Skoro najpierw ucieczka goblinów to również najpierw panika, a potem EitW. Right?

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

w tej edycji WSZYSTKIE paniki zdajemy natychmiast w momencie wystąpienia sytuacji wymagającej paniki. Jak tylko uciekający oddział X zetknie się z Y, Y testuje panikę, i jeśli obleje to oba uciekają w tym samym momencie.

wyjątek to oczywiście paika za 25% straconych modeli którą testuje sie na koniec fazy.

Poza tym - tak jak pisze Jankiel - Jeśli gobliny uciekły za orki, a goniący:
- ma wystaczająco ruchu by przelcieć nad orkami i ma miejsce na swoja podstawke za nimi - zagania gobliny.
- nie ma wystarczajaco ruchu, albo musiałby skończyć ruch kawałkiem podstawki na orkach: EitW w orki albo zatrzymuje się cal przed nimi.

Mówimy oczywiście o flee od szarży, bo w kombacie jest prosto.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

OK, to juz wszystko jasne.

To jeszcze tylko odpowiedzcie mi prosze na pytanie, kiedy decyduje jakim ruchem sie poruszam, czy w momencie deklaracji szarzy czy w momencie ruchu (czyli po flee przeciwnika)?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

To jeszcze tylko odpowiedzcie mi prosze na pytanie, kiedy decyduje jakim ruchem sie poruszam, czy w momencie deklaracji szarzy czy w momencie ruchu
Raczej w momencie deklaracji - chocby dlatego, że deklarując szarżę na cel w lesie, stwierdzasz tym samym, że biegniesz na piechotę. Nadużyciem byłaby deklaracja szarży, przeciwnik daje flee, a Ty wtedy deklarujesz, że jednak lecisz, by złapać oddział, który z lasu wybiegł. Przeciwnik stwierdzi, że w takim razie szarza była niemozliwa i żadnej reakcji nie wykonuje. I tak możecie się kłócić do końca bitwy.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

a ja mam takie pytanie...
czy latracz wykonujacy pursuit, majac na drodze wroga, moze zdecydowac ze przelatuje za niego? (jesli starczy mu ruchu)
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

"jeżeli zdecyduja sie na poscig w formi lotu, to ignoruja przeszkadzajace im jednostki i tereny. podczas poscigu maja zawsze prawo wyboru czy przelatuja nad napotkana jednostka czy szarzuja na nia"

za Rule Bookiem

ODPOWIEDZ