Szarzujacy latacze a enemy in the way
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Ja nie widzę przeszkód. Możesz zrobić enemy in the way, ale nie musisz. Możesz też gonić za oddziałem dającym flee przelatując na przeszkodami.
Wydaje mi się, że zbyt dosłownie odczytujesz rulebooka.
Wydaje mi się, że zbyt dosłownie odczytujesz rulebooka.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
a co w przypadku, gdy oddział dający flee ucieka tyle, że musi zatrzymać się na innym swoim oddziale, czyli jest przesuwany tuż za niego. Ja goniąc lataczem lecę akurat tyle, by dogonić ten oddział, ale lecac całą odległość także zatrzymałbym się na wrogim oddziale.
wtedy niszczę oddział wroga i szarżuję na ten drugi czy zatrzymuję się przed nim? a może razem z zagonionym też jestem przenoszony tuż za wroga?
wtedy niszczę oddział wroga i szarżuję na ten drugi czy zatrzymuję się przed nim? a może razem z zagonionym też jestem przenoszony tuż za wroga?
Możesz zaszarzować na ten nowy, albo zatrzymać się cal przed nim.
Nie możesz zniszczyć uciekającego, bo jego ruch wykonywany jest najpierw (a nie tak, jak w przypadu breaka, równocześnie).
Za wroga nie możesz zostać przeniesiony, nie ma takiej zasady. Wroga można tylko zaszarzować, lub na nim zginąć.
Nie możesz zniszczyć uciekającego, bo jego ruch wykonywany jest najpierw (a nie tak, jak w przypadu breaka, równocześnie).
Za wroga nie możesz zostać przeniesiony, nie ma takiej zasady. Wroga można tylko zaszarzować, lub na nim zginąć.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
No dobra, a panika za przebiegnięcie orków przez gobliny?
Najpierw panika i wtedy, jak uciekną gobliny ->gonimy orków?
czy najpierw eitw i dopiero potem panika?
Najpierw panika i wtedy, jak uciekną gobliny ->gonimy orków?
czy najpierw eitw i dopiero potem panika?
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
w tej edycji WSZYSTKIE paniki zdajemy natychmiast w momencie wystąpienia sytuacji wymagającej paniki. Jak tylko uciekający oddział X zetknie się z Y, Y testuje panikę, i jeśli obleje to oba uciekają w tym samym momencie.
wyjątek to oczywiście paika za 25% straconych modeli którą testuje sie na koniec fazy.
Poza tym - tak jak pisze Jankiel - Jeśli gobliny uciekły za orki, a goniący:
- ma wystaczająco ruchu by przelcieć nad orkami i ma miejsce na swoja podstawke za nimi - zagania gobliny.
- nie ma wystarczajaco ruchu, albo musiałby skończyć ruch kawałkiem podstawki na orkach: EitW w orki albo zatrzymuje się cal przed nimi.
Mówimy oczywiście o flee od szarży, bo w kombacie jest prosto.
wyjątek to oczywiście paika za 25% straconych modeli którą testuje sie na koniec fazy.
Poza tym - tak jak pisze Jankiel - Jeśli gobliny uciekły za orki, a goniący:
- ma wystaczająco ruchu by przelcieć nad orkami i ma miejsce na swoja podstawke za nimi - zagania gobliny.
- nie ma wystarczajaco ruchu, albo musiałby skończyć ruch kawałkiem podstawki na orkach: EitW w orki albo zatrzymuje się cal przed nimi.
Mówimy oczywiście o flee od szarży, bo w kombacie jest prosto.
Raczej w momencie deklaracji - chocby dlatego, że deklarując szarżę na cel w lesie, stwierdzasz tym samym, że biegniesz na piechotę. Nadużyciem byłaby deklaracja szarży, przeciwnik daje flee, a Ty wtedy deklarujesz, że jednak lecisz, by złapać oddział, który z lasu wybiegł. Przeciwnik stwierdzi, że w takim razie szarza była niemozliwa i żadnej reakcji nie wykonuje. I tak możecie się kłócić do końca bitwy.To jeszcze tylko odpowiedzcie mi prosze na pytanie, kiedy decyduje jakim ruchem sie poruszam, czy w momencie deklaracji szarzy czy w momencie ruchu
a ja mam takie pytanie...
czy latracz wykonujacy pursuit, majac na drodze wroga, moze zdecydowac ze przelatuje za niego? (jesli starczy mu ruchu)
czy latracz wykonujacy pursuit, majac na drodze wroga, moze zdecydowac ze przelatuje za niego? (jesli starczy mu ruchu)
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.