Jak liczymy poruszanie się po ciężkim terenie

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Maciek P.
Falubaz

Jak liczymy poruszanie się po ciężkim terenie

Post autor: Maciek P. »

Ktoś mi uświadomił, że nie tylko wejście na ciężki teren liczy się x2, ale również wejście na zwykły teren z ciężkiego liczy się x2.
I tak się zastanawiam, czy to poprawne.

Czyli: chcąc wejść do lasu na 3" musimy zapłacić 6" ruchu ale jeśli chcemy wyjść z lasu, a mamy do krawędzi 3" to musimy zapłacić 6" + szerokość podstawki (bo schodzimy z ciężkiego terenu na którym stoimy)
Czyli Minotaury 2" od krawędzi lasku nie mają szans go opuścić jednym ruchem:/

Zastanawiam się, czy to poprawna interpretacja, bo, że lekko nielogiczna i niesprawiedliwa to napewno.

Podążając tym tropem, kawaleria jadąc sobie po lesie, mając 8 ruchu, może do przodu co turę zrobić nie 4" tylko 2,75 (bo co turę płaci ponad 1" za to, że "schodzi" z miejsca w którym stoi, mimo, że za "wejście" na to miejsce zapłaciła już w poprzednim ruchu)

Nie wiem, czy takie było założenie, ale chciałbym zasięgnąć opini, czy tak jest, czy ten ktoś, kto mnie do tego przekonywał, się myli.

Z góry dziękuje za pomoc ;)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2008, o 21:35 przez Maciek P., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie do konca rozumiem twojego rozumoiwania. Napisze jednak jak powinno byc:

ciezki teren objawia sie tym, ze na kazdy 1" ruchu po takim terenie zuzywasz odpowiednio 2"/4" (zaleznosci od ciezkosci terenu :) ) teoretycznie mozliwego ruchu.
Tak wiec minotaury (mv6) stojac w lesie 2.5" od krawedzi i majac podstawke 1"<2" (czyli 40mm) ruszaja sie najpierw 2.5" do krawedzi lasu (co im zajmuje 5" teoretycznego ruchu ktorego maja 6" jak wskazuje ich mv).
Jednak kara za ciezki teren jest w dowolnym momencie gdy kawalek podstawka jednostki jest na takowym terenie wiec minosy nadal maja kare za ciezki teren. Tak wiec musza pokonac jeszcze te 40mm a moga sie ruszyc tylko 0.5" bedac jeszcze w trudny terenie.

Wiec tak. minosy stojace 2.5" od krawedzi lasu nie moga wyjsc z niego :)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Jest jak piszesz.
Jakakolwiek inna interpretacja daje mozliwosc naduzyc

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Shino pisze:Wiec tak. minosy stojace 2.5" od krawedzi lasu nie moga wyjsc z niego :)
Pomyliłem przykłąd :) Sorki, wg. interpretacji o której pisze, Minosy 2" od krawędzi lasu nie są w stanie z niego wyjść.
Bo tracą 2x40 mm na "ruszenie" zmiejsca, a potem 4" na ruch, wieć kończą go na krawędzi lasu

Brzydko pisząc: ich "dupa" jest ponad 3" od krawędzi, więc nie ma szans opuścić lasu

P.S. Przykład powyżej zmieniony na 2"

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tak. Tak jak napisalem. Jesli dowolna czesc podstawki jest na truudnym terenie, oddzial ma kary za ruch po danym terenie. wiec minosy maja problem bo ich dupa ma wiecej jak 1" ;)

wiele generacji skorpionow to juz oplakiwalo ;)

ODPOWIEDZ