PANIKA Z LD gienka ?

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Ghost_Master1
Mudżahedin

PANIKA Z LD gienka ?

Post autor: Ghost_Master1 »

Oddział oponenta sie załamuje z walce wręcz gienek i killa oddziałów jest w odległości mniejszej niż 6 cali czy w takiej sytułacji:

A.Moge zdawać panike na LD generała jeśli wcześniej pozytywnie przeszedłem ten test na generale i on ne poddał sie panice

B.Moge zdawać panike na dowolnym regimencie kożystajac z LD generała a na samym końcu zdawać panike na Generale ?

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

wybierasz sobie kolejność w jakiej zdajesz,
w Rb na str. 82 nie ma określonej kolejności

Ghost_Master1
Mudżahedin

Ale w wypadku używania LD gienka zdajac test nim na samym koncu i sie załamujac wynikało by z tego ze naginam zasady bo jak w pierwszej kolejności bym nim zdawał Panike i niezdał to niemółlbym użyć jego LD na innych oddziałach? robiac na odwrót czyli zdajac nim na samym koncu naginam ta zasade? czy jak to jest

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

to są właśnie takie zasadowe luki i nic niezabrania ci zdawania liderki na generale w ostatniej kolejności :wink:

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Ech, to żadna luka wg mnie. W części o zbieraniu uciekających wręcz takie opcje sugeruje autor podręcznika, IIRC.

Ghost_Master1
Mudżahedin

Ogólnie w dziale Generałowie i Sztandary Armii napisane jest tak

Cytat".... oznacza to zwykle, że jednostka w poblizu generała używa wyższej wartośc Zdolności Przywódczych w testach Załamania w walce wręcz, w próbach mobilizacji, w testach psychologicznych, takich jak strach czy panika i innych opartych na tym współczynniku .......... Zasada ta nie ma zastosowania gdy generał ucieka a wiec warto rozpocząc mobilizacje właśnie od niego, by inne jednostki mogły skożystać z jego współczynnika ZP ?

Wiec wychodz że jeśli chce skożystać z jego ZP to musze w 1 kolejności na nim robić wszystkie testy czy jednak jest jakiś zapiś świadczący o czymś innym? jeśli tak to można podać strone w RB mam tego ze skull pasa :/

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Jak chcesz to mozesz zdawac sobie najpierw generalem- nikt Ci nie zabroni.
(zaleca się by przy zdawaniu paniki, by general zdawal ostatni, bo on "rozdaje" LD, a przy zbieraniu się, zeby general pierwszy zdawal na zbieranie- ale to sa tylko zalecenia...)

A teraz, zamiast doszukiwac się dziury w całym, przyjmij wersję zgodną z zasadami, że zdajesz sobie w takiej kolejności jak Ci się podoba. (w ang. RB str. 82.)

I tyle... (polecam angielski podręcznik, a nie polski)

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

j.w.
zamykam

Zablokowany