Czy można grać podstawkami
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Ale wypada chyba wymagać od gracza wskrzeszającego 20 fell batów (i nie tylko), żeby posiadał odpowiednią ilość modeli - widziałem już parę razy jak sporą ilość zombich w przywołanym klocku zastępowały kostki ustawione na odpowiednich cyferkach - np kostki z 6 i 5 oznaczały że jest tam jeszcze 11 zombich... Czy jest jakiś wymóg ze można przywołaćtyle ile się ma figurek? (tak jak jest wymóg aby chaosowy heros zamieniający się w spawna posiadał jego model, inaczej śmierć)...
niby jest.. kiedys nawet zostalo o tym wspomniane przy okazaji aldread cascet of sorcerydebelial pisze:Ale wypada chyba wymagać od gracza wskrzeszającego 20 fell batów (i nie tylko), żeby posiadał odpowiednią ilość modeli - widziałem już parę razy jak sporą ilość zombich w przywołanym klocku zastępowały kostki ustawione na odpowiednich cyferkach - np kostki z 6 i 5 oznaczały że jest tam jeszcze 11 zombich... Czy jest jakiś wymóg ze można przywołaćtyle ile się ma figurek? (tak jak jest wymóg aby chaosowy heros zamieniający się w spawna posiadał jego model, inaczej śmierć)...

jasne... smoka przytrzyma... oddzial przytrzyma... tylko mi nikt nie dal zwiekszyc frontu a to jest imo podobna luka jak tamto...Barbarossa pisze:Oddział 20 fell batów nie jest aż taki zły
Na lokalu to kwestia dogadania z przeciwnikiem jeśli idzie o wskrzeszanie. Na masterze to raczej by nie przeszło. Ja na swoim jako sędzia bym nie pozwolił jeśli ktoś nie miałby adekwatnych modeli. Kostki można kłaść bo czasem szybciej, ale jak gracz nie wykonuje ruchów to powinien to w wolnej chwili modelami uzupełniać.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Scimitar sprowadzasz te ge gre troszke do magica
nie masz az tylu modeli nie wystawiasz. jakie to proste i latwe do przyjecia.
a moze by sprobowac tak:
nie masz adekwatnych modeli, to wystaw podsawki. przeciez nie jest ok, ze nie mozesz skorzystac z mozliwosci ktorej daja Ci zasady z takiego powodu, ze 20 fell batow sie po prostu nie miesci do walizki.
pozdrawaim
Furion

nie masz az tylu modeli nie wystawiasz. jakie to proste i latwe do przyjecia.
a moze by sprobowac tak:
nie masz adekwatnych modeli, to wystaw podsawki. przeciez nie jest ok, ze nie mozesz skorzystac z mozliwosci ktorej daja Ci zasady z takiego powodu, ze 20 fell batow sie po prostu nie miesci do walizki.
pozdrawaim
Furion
nie rozumiem takiego argumentu... to znacyz, z ja moge wystawiac postawki skorpionow i rydwanow ze wzgledu na ich gabaryty? starsznie trudno to wszystko zmiescic do walizki a jakos sobie rade dawac trzeba...Furion pisze:nie masz adekwatnych modeli, to wystaw podsawki. przeciez nie jest ok, ze nie mozesz skorzystac z mozliwosci ktorej daja Ci zasady z takiego powodu, ze 20 fell batow sie po prostu nie miesci do walizki.
i wydaje mi sie, ze nie mam fogurek b mi sie nie zmiescily jest najgorszym mozliwym wytlumaczeniem

nie udawaj, ze masz klapki na oczach 
wiemy dobrze, ze jest wiele powodow dla ktorych mozna dopuscic wystawienie podstawki zamist fell bata. to byl przyklad.
za zabranianiem przemawia tylko to, ze kogos kole w oczy podstawka skirmishera.

wiemy dobrze, ze jest wiele powodow dla ktorych mozna dopuscic wystawienie podstawki zamist fell bata. to byl przyklad.
Nie do końca bo za zabranianiem przemawiają akurat zasady tej gry wg których na stole są tylko te modele, ktore są modelami, a nie pustymi podstawkami czy kawałkami papieru. Ja oczywiście nigdy nikomu nie robiłem problemów z powodu tego, że skończyły mu się zombiaki, albo zapomniał z domu rydwanów bo nie uważam żeby czemukolwiek to służyło, ale gdybym chciał to zrobiłbym to zgodnie z zasadami tej gry. Nawet przy czinczowym czarze tworzącym horrory jest napisane, że przeciwnik musi mieć modele horrorów, żeby te horrory stworzyć.Furion pisze:nie udawaj, ze masz klapki na oczach
A licky boom boom down!!!
nie "nawet", tylko "tylko". jest to jedyny czar z taka adnotacja.b_sk pisze:Nawet przy czinczowym czarze tworzącym horrory jest napisane, że przeciwnik musi mieć modele horrorów, żeby te horrory stworzyć.
(poprawcie mnie jesli sie myle)
pozdrawiam
Furion
Biorąc pod uwagę, że w całym WFB są jak dotychczas dwie armie, które potrafią tworzyć nowe modele i jedna z nich ma wyraźny dopisek, że te modele trzeba mieć to różnica pomiędzy "nawet" i "tylko" jest mniej więcej taka jak pomiędzy tym czy szklanka jest w połowie pełna czy w połowie pusta.
Natomiast z tego co się orientuję to nie ważne jaki czar by to nie był jest tam napisane o stawianiu modeli na stole. Nie podstawek, kartoników czy kostek z odpowiednią ilością oczek, ale modeli. Co chyba nie zostawia zbyt wielkiego pola do popisu dla rules lawyeringu.
Natomiast z tego co się orientuję to nie ważne jaki czar by to nie był jest tam napisane o stawianiu modeli na stole. Nie podstawek, kartoników czy kostek z odpowiednią ilością oczek, ale modeli. Co chyba nie zostawia zbyt wielkiego pola do popisu dla rules lawyeringu.
Oczywiście, że producent będzie promował takie rozwiązanie, bo to gra figurkowa, a nie znacznikowa, to jasne i zrozumiałe.
Natomiast jeśli o mnie chodzi, to napinanie się, że ktoś na turnieju nie ma tych dodatkowych figurek jest trochę hmm... czepialskie.
Na turnieju sprawdzamy umiejętności generalskie, a nie robimy ciśnienie z powodu braku tych dodatkowych figurek (lub jej niedostatecznej ilości), moim zdaniem jest to niepotrzebne wprowadzanie nieprzyjemnej atmosfery.
Takie uściślenie natomiast powinno dotyczyć turniejów które wymagają całej pomalowanej armii bez proxów, jeśli takiego wymagania nie ma, to powinny być też dopuszczone te podstawki, inne figurki czy cokolwiek.
Natomiast jeśli o mnie chodzi, to napinanie się, że ktoś na turnieju nie ma tych dodatkowych figurek jest trochę hmm... czepialskie.
Na turnieju sprawdzamy umiejętności generalskie, a nie robimy ciśnienie z powodu braku tych dodatkowych figurek (lub jej niedostatecznej ilości), moim zdaniem jest to niepotrzebne wprowadzanie nieprzyjemnej atmosfery.
Takie uściślenie natomiast powinno dotyczyć turniejów które wymagają całej pomalowanej armii bez proxów, jeśli takiego wymagania nie ma, to powinny być też dopuszczone te podstawki, inne figurki czy cokolwiek.
jak dla mnie, jezeli ktoś ma przygotowanych 80 ,,zapasowych" zombiaków i dojdzie do takiej sytuacji, że ich zabraknie, to się nie czepiam. Takie sytuacje są dosyć rzadkie, ale WFB to gra i odrobina zrozumienia dla drugiej strony się przyda. (Nie trawię tylko jak ktoś w ogóle się nie przygotuje na turniej... :/)
A producenci... każdy zna ich zdanie zanim cokolwiek powiedzą
A producenci... każdy zna ich zdanie zanim cokolwiek powiedzą

Jak dla mnie:
Jezeli gracz wogole nie ma modeli, to korciłoby mnie, zeby powiedzieć "nara"
Jezeli ma, ale za malo, dopuscilbym i nie robilbym problemów.
Jak grałem tzeentchem, to przy losowaniu czarów informowałem, ze nie mam modeli i czy pozwoli mi je proxowac. Jezeli mowil nie, to zmienialem czar. Ja nie mam modeli, ja sie podporzadkowuje i to ja jestem nie fair, a nie on, ze mi nie pozwala.
Jezeli gracz wogole nie ma modeli, to korciłoby mnie, zeby powiedzieć "nara"
Jezeli ma, ale za malo, dopuscilbym i nie robilbym problemów.
Jak grałem tzeentchem, to przy losowaniu czarów informowałem, ze nie mam modeli i czy pozwoli mi je proxowac. Jezeli mowil nie, to zmienialem czar. Ja nie mam modeli, ja sie podporzadkowuje i to ja jestem nie fair, a nie on, ze mi nie pozwala.
Właśnie o to mi chodziło. Dopuszczanie do wystawienia proxowanych wskrzeszanych modeli to coś co osobiście uważam za zagranie zgodne z duchem gry, ale w żadnym stopniu nie można starać się innym wmówić, że zgodne z zasadami. I tutaj właśnie należy się zastanowić, czy oczekiwanie od przeciwnika czegoś takiego w momencie gdy samemu chce się tworzyć latające eskadry fell batów, które jak dla mnie są ewidentnym niedopatrzeniem twórców armybooka nie jest przypadkiem nie na miejscu.trikk pisze:Jak grałem tzeentchem, to przy losowaniu czarów informowałem, ze nie mam modeli i czy pozwoli mi je proxowac. Jezeli mowil nie, to zmienialem czar. Ja nie mam modeli, ja sie podporzadkowuje i to ja jestem nie fair, a nie on, ze mi nie pozwala.
w przypadku zombiaków ustawianie kostek, gdy nie ma sie juz dodatkowych modeli zbytnio nie przeszkadzało - wiadomo gdzie te zombiaki były.
za to w przypadku fell batów jest problem z miejscem gdzie figurka stoi (a podstawki pod baty sa dosc duze) - kostki proksujacej nietoperza raczej bym nie zaakceptował - gracz powinien sie choc troche przygotowac do tego wskrzeszania i miec ze soba conajmniej odpowiednie podstawki (dobrze zeby były przynajmniej ladnie wymodelowane - a nie jakies smiecie)
przy eskadrach kilkudziesieciu batów watpie by ktos mial tyle figurek
pozdrawiam
za to w przypadku fell batów jest problem z miejscem gdzie figurka stoi (a podstawki pod baty sa dosc duze) - kostki proksujacej nietoperza raczej bym nie zaakceptował - gracz powinien sie choc troche przygotowac do tego wskrzeszania i miec ze soba conajmniej odpowiednie podstawki (dobrze zeby były przynajmniej ladnie wymodelowane - a nie jakies smiecie)
przy eskadrach kilkudziesieciu batów watpie by ktos mial tyle figurek

pozdrawiam

Twórcy podręcznika wpisali fell baty w dziale o nazwie 'infantry', więc argument, że to niedopatrzenie jest miękki.b_sk pisze:latające eskadry fell batów, które jak dla mnie są ewidentnym niedopatrzeniem twórców armybooka nie jest przypadkiem nie na miejscu.
Co ciekawe, dokrzesanie zombi jest w armii VC od nie wiadomo ilunastu lat, a problem pojawił się teraz.
Wydaje mi się, że chcecie po prostu naokoło pozbyć się atutu armii, który jest bardzo potężny w bardzo upierdliwy sposób.
niekoniecznie... to, ze to wpisali niewiele znaczy... przeciez wy;pisywali wiele rzeczy w rb, ktore pozniej musieli erratowac (vide monster a character i unity) bo nie pasowaly ogolnie do zasad...Fedek pisze: Twórcy podręcznika wpisali fell baty w dziale o nazwie 'infantry', więc argument, że to niedopatrzenie jest miękki.
|Właśnie powoli zabieram się za zbieranie VC więc musiałby to z mojej strony być naprawdę przewrotny plan.Fedek pisze:...Wydaje mi się, że chcecie po prostu naokoło pozbyć się atutu armii, który jest bardzo potężny w bardzo upierdliwy sposób.
dobra przekonaliscie mnie. wlasnie zrobilem sobie 20 fell batow.
jutro zrobie kolejne 20 i powycinam gabki, zeby nie ulegly zniszczeniu podczas transportu.
bede wygrywal biwy z innymi VC posiadajac wiecej fell batow niz przeciwnik.
pozdrawaim
Furion
jutro zrobie kolejne 20 i powycinam gabki, zeby nie ulegly zniszczeniu podczas transportu.
bede wygrywal biwy z innymi VC posiadajac wiecej fell batow niz przeciwnik.
pozdrawaim
Furion