Orkowy Boss na Dziku

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
monsterstar
Chuck Norris

Orkowy Boss na Dziku

Post autor: monsterstar »

Witam !
Mam pytanie: Jak zrobić tak aby dzik miał taką pozycje jak tutaj:
http://uk.games-workshop.com/orcsandgob ... ersions/3/
Tylko dokładnie nie że musisz to zrobić GS'em
Wielkie Dzieki monsterstar

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

No dobra, to akurat jest proste to mogę się udzielić.

Obrazek

Na zdjęciu dokładnie widać że noga została ucięta prostopadle do "kości" jaka by w nodze była.

Można potem zrobić to na dwa sposoby - ja bym osobiście szedł za pinnowaniem tej nogi (co reprezentuje szara linia na drugim obrazku) i potem dopełnienie green stuffem. Pinowanie (jeżeli nie wiesz) to po prostu wiercenie dziurek w obu częściach modelu i wsadzenie do środka kawałka spinacza po wcześniejszym wlaniu odrobinki kleju do obu dziurek żeby się skleiło. Plusy takiego manewru są takie że:
1) nie musisz używać kleju na powierzchni a to są małe części - mogłoby widać.
2) szansa że nóżka odłamie się przez przypadek pod ciężarem figurki albo w jakiejś innej sytuacji są mniejsze.

Ogólnie to jest robota na 10 minut + schnięcie gsu :)

A i jeszcze jedno - jak chcesz się dokładnie bawić w robienie tego kawałka nogi to na początku dolep gsu żeby został 1mm. Wtedy jak wyschnie masz suchą bazę która ci sie nie będzie niszczyła jak dorobisz "skórę". Na dopełnienie możesz użyć czegoś tańszego, jak np. magicsculp. A skórę to jjuż green albo brown stuffem.

Pozdrawiam i pokaż nam efekty potem :wink:

F

Awatar użytkownika
monsterstar
Chuck Norris

ale to trzeba na 2 czy tylko 1 nodze ??
Ja nie mam wiertareczki... moża jeszcze czyms to wywiercic ?

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Wydaje mi się że żeby model wyglądał rozsądnie to powinno być na dwóch tylnich nogach.

Wiertarka może być ręczna (nie tak droga) lub elektryczna. Ja zapasową mam zrobioną z jednego wiertła małego (one nie są drogie, parę złotych chyba) i jako uchwyt trochę magic sculpa wymodelowanego. Powinno pomóc.

Awatar użytkownika
monsterstar
Chuck Norris

Ale jeżeli chodzi o takie rzeczy domowe ?? żeby zrobić to teraz ?

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Obawiam się że nie dasz rady zrobić dziurki bez wiertła...

Awatar użytkownika
Fedek
Chuck Norris

Post autor: Fedek »

Igła, rozgrzać, wsunąć, wyciągnąć.

Co do samego pina to oczywiście opcja dobra, ale przy całym modelu z plastiku bez pina się obejdzie.

Awatar użytkownika
monsterstar
Chuck Norris

Wielkie dzieki jak zrobie to zaprezentuje.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Fedek pisze:
Co do samego pina to oczywiście opcja dobra, ale przy całym modelu z plastiku bez pina się obejdzie.
Ja bym dał pina nie tyle dlatego że model może przeciążyć ale że model będzie stał na dwóch nogach - może się łatwiej ułamać a po drugie green stuff nie łączy dobrze i jeżeli części łączą się małymi kawałkami, może się łatwiej ułamać :)

Awatar użytkownika
Fedek
Chuck Norris

Post autor: Fedek »

Zgadzam się, z tym że w tym akurat przypadku miejsca styku sie da skleić, i zaGSować dziurę. Ja osobiście zawsze przy takich przeróbkach najpierw sklejam plastik, potem zalepiam, chyba, że trzeba szkielet, ale tutaj to zbędne. Oczywiście pin jak najbardziej, ale widzę, że koledze zależy na czasie.

ODPOWIEDZ