Gonienie i szarza

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Gonienie i szarza

Post autor: TruePunk »

Siema,
Na dziendobry obrazek:

Obrazek

Szerokosc podstawek zielonych i czerwonych jest taka sama, zeby nie bylo;) wiec maksymalizacja wymaga zeby stykali sie z 3 calymi podstawkami + 2 cornerami.

Pomiedzy oddzialami sa 4 cale odleglosci, zieloni costam gonia - niech maja powiedzmy 9 cali do przebycia.
lecac po prostej wpadaja w oddzial czerwonych (te krzywe linie to w zamysle autora rysunku jest droga ruchu chlopakow po prostej) - w efekcie powinni do walki dostawic sie jak na rysunku nr 1

Ze szczerym zdziwiniem w Lublinie uslyszalem interpretacje tej sytuacji przez Shina, tj: jezeli maja dosc ruchu (a maja w tej sytuacji) to moga sobie w czasie gonienia zrobic wheela.. i w efekcie wpasc jak w opcji nr 2.

Chetnie wysluchalbym (na spokojnie) argumentow do takiej interpretacji, oraz tego jak inni czlonkowie Przenajswietszej (czy inne autorytety batlowe) widza ta sytuacje

Pzdr

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Jak dla mnie skoro shino był za wersją "wpadasz, gdzie wpadasz, tylko maksymalizujesz" to widze tu małą niekonsekwencję...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Dziwne... Powinni wpaść, jak w pierwszej opcji. Po prostej to po prostej.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

ja tamto glosowanie rozumiem, ze tylko i wylacznie o strefe wopadniecia chodzi. Jesli chodzi o samo umiejscowienie to nawet overrun jest trktowany jak sarza a przy niej rozbimy jak tylko duzego chcemy wheela zeby zmaksymalizowac ilosc walczacych. Jesli w drugiej opcji sa zachowane wszystkie warunki (strefa, ilosc walczacych, zasieg) to imo nie ma przeciwwskazan zebynie bylotakiej szarzy.
Stad tez moja owczesna ocena, ktora o ile dobrze pamietam nie spotkala sie z jakimkolwiek ale na turnieju.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

TruePunk pisze:
Ze szczerym zdziwiniem w Lublinie uslyszalem interpretacje tej sytuacji przez Shina, tj: jezeli maja dosc ruchu (a maja w tej sytuacji) to moga sobie w czasie gonienia zrobic wheela.. i w efekcie wpasc jak w opcji nr 2.

Chetnie wysluchalbym (na spokojnie) argumentow do takiej interpretacji, oraz tego jak inni czlonkowie Przenajswietszej (czy inne autorytety batlowe) widza ta sytuacje

Pzdr
Zapewnie wpadam w jakąś pułapkę, lecz nie namyślając się specjalnie, nie cytują zasad PIFE ze strony… 45… powiem, że jest to traktowane jak nowa szarża, z prawem do skrętu.

Co prawda sformułowanie jest klasycznie 6 edycyjne

This means it is normally necessary to wheel In order to maximise the number of combatants.

Ale skoro jest to traktowane jako nowa szarża…Patrz Errata, hulaj dusza… Zależy tylko jaką kto ma.. :roll:

Tak ktoś mi zacznie taktycznie skręcać na skirmish z PIFE mocno się skrzywię, ale po miecz świetlny nie sięgnę.
Mały, to cwany.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Shino:
Slowo sedziego jest wazniejsze nawet od rulebooka (; nie czuje potrzeby bawic sie jak Pewna Osoba, tj w przypadku niesprzyjajacej decyzji wolac kolejnego sedziego, az trafie na takiego ktory poprze moj punkt widzenia :P nie traktuj prosze rowniez tematu jako jakis atak na siebie, poprostu chcialem upewnic sie co do podstaw twej decyzji

wykonanie tego wheela nie wplywa w zaden sposob na ilosc walczacych, stad sam bylem blizszy jankielowego 'po prostej to po prostej'

Pzdr

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Bylem przy tej sytuacji, nie wiedzialem co odpowiedziec, wiec zawolalem wszystkowiedzacego Shina i nie mialem zastrzezen do jego decyzji :).

Teraz po argumencie JJ ze skirmishami sklaniam sie do wersji, ze tylko 'in order to maxymalize'. Mozna to uscislic :).

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

A mozna robic szarze taktyczne na skirmish? Bo wlasnie w lublinie sie dowiedzialem ze mozna;>
Orki, oreczki, orczyce i orczątka :) Dla koazdego cos milego :)
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1188906

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Mozna :). Tylko lotem nie mozna.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

I jak w koncu jest?

Czy mozna skrecac podczas gonienia? (najwieksze znaczenie ma to w gonieniu na skirmish)

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Robak pisze:A mozna robic szarze taktyczne na skirmish? Bo wlasnie w lublinie sie dowiedzialem ze mozna;>
w Bydgoszczy nie można było szarżować taktycznie skirmishem, w Lublinie można - ot taki nasz cudowny kraj :D
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Zgadzam się z JJ - jak jest traktowane jak nowa szarża, to... tyle.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

Ja zawsze grałem tak, ze jak w rulebooku pisze ze pościg i overrun przy wpadnieciu traktujemy jako nowa szarża - to pełne hulaj dusza - kręce gdzie chce i ile chce, byle była maksymalizacja i starczało mi ruchu.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

osobiście uważam że wheele po pogoni powinny być tylko tak duże by zmaksymalizować liczbę modeli walczączych. Nie dopuszczał bym w tym przypadku "szarż" taktycznych.

ODPOWIEDZ