Nowe VC - problemy

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

A jeśli dam tą zbroję z -3 ws, zmniejszając tym ws wampira z 7 do 4 to czy inny wampir majac helm może mu dać 6 ws?

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Jak najbardziej, jest kilka rzeczy, które dają minusy do LD: aura of Slaanesh, bound spell zielonoskórych, nowy bloodline vampirów. Czy mówiłem, że nie ma?

I są przedmioty, które dają minusy albo plusy do wszystkich TESTÓW LD. Moim zdaniem jest to dość jasno opisane. Popatrz ile sobie trudu zadali przy okazji dooma and darkness:

For the duration of the turn, the affected unit will suffer a -3 penalty to any LD-based test it is required to take.

Tak samo masz przy muzykach, brejkach....

A dlaczego?

Bo gdyby napisali "the unit has its LD value decreased by 3", to by nie działało na generalską....

"All units within 12" of the general model always use the general's leadership value instead of their own when making any LD-based test."

Zrozumcie, że ten Leadership nie jest czymś, co przechodzi z generała na unit, a zatem może podlegać lokalnym modyfikatorom. Po prostu wartość LD generała jest używana, kiedy oddział wykonuje test LD.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Moim zdaniem Barbie każdy modyfikator dotyczący cechy powinien być brany raz, ale jak u generala tak i oddziału:
Analogicznie do generała:
Generał, ld 8
Gobliny w 12" i walczące z demonetkami -> ld7, 8, które daje im generał-1 za demonetki
Jezeli generał doszarzuje do combata i dostanie -1 to gobbosy i tak zdaja na 7.
Natomiast, jeżeli generał ma zbroje -3 ws, to przekazuje 4, które może być modyfikowane przez inne czynniki (np sopocrific musk, i wtedy masz ws2)
Dokładnie to, co pisałem na LS. Jak widać, nie jest to jakiś tam z dupy wzięty pomysł, ale ma pewne poparcie.
"All units within 12" of the general model always use the general's leadership value instead of their own when making any LD-based test."

Zrozumcie, że ten Leadership nie jest czymś, co przechodzi z generała na unit, a zatem może podlegać lokalnym modyfikatorom. Po prostu wartość LD generała jest używana, kiedy oddział wykonuje test LD
Ale czemu mamy to zrozumieć? Tu nie ma żadnych, wynikających z zasad, argumentów. Co lepsze, ani Twojej, ani mojej wersji nie ma jak przekonująco uzasadnić. Dla mnie dosyć oczywiste było to, że aura of slaanesh modyfikuje także Ld brane od generała.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

To, że coś ma poparcie, nie oznacza, że nie jest wzięte z dupy --> patrz partie polityczne.

Abstrahując od hełmu:

Jankielu, gdzie jest napisane, że oddziały mają LD generała?

NIGDZIE. To jest fragment znaczenia, który wy sobie z jakiegoś powodu dorabiacie. Oddziały wykorzystują LD generała tylko i wyłącznie do testu LD. Ta wartość nigdy na nich nie przechodzi. Generał stoi na górce i mówi chłopakom, co mają robić. I tyle.

Zasady demonetek: oddział odejmuje -1 od swojej liderki.
Zasady generała: oddział wykorzystuje LD generała ZAMIAST własnego wykonując jakiekolwiek testy.

W przeciwnym wypadku: horn of Ugrok ---> Armia ma -1 do LD, ale wszystkie testy na generalskim są na -2. Wartość liderki generała spada o -1, i przechodzi na oddział, który ma -1 do LD.

Prawda?

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Barbie
według teorii mojo-jankielowej cała armia dostaje -1 do LD!!!!
Bo cała armia ma -1 z tego samego źródła.
Czyli
Albo generał daje ld-1 albo daje ld, a oddział ma modyfikator -1.
Natomiast gdyby horn of ungok połączyć z aura of slaanesh to wtedy dopiero będzie -2

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Tylko że wasza teoria jest następująca:

Każdy oddział w promieniu 12" od generała zastępuje swoją wartość LD wartością LD generała.

Przecież to nie jest wcale napisane w RB. Używanie wartości do testów nie oznacza zastąpienia jej.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Co nie zmienia faktu, że jak masz wampira z hełmem i zbroją -3 do WS, to nie wiem jakim prawem miałby dawać innym WS 7, skoro jego ws to 4!
Nie wiem też, czemu skoro płacę 25 pkt za umiejętność zpoławiania WS, to ma ona nie działać, bo 'to jest ws wampira, a nie ich'

Co do twojego pomysłu odnośnie używania i zamiany statów, to wydaje mi się, że nawet jak masz rację, to i tak Twój system będzie:
a) wzbudzał wiele kontrowersji
b) będzie powodował problemy "bo to jest -1 to s tests czy -1 do s value"

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Akurat uważam, że wampir ze zbroją -3 WS przekazuje dalej WS 4.

Ale też uważam, że bohater w zbroi -3 WS używa w sytuacji z hełmem albo swój WS-3, albo normalny WS wampira.

Natomiast to, co nazywasz moim systemem (a propos LD), jest moim zdaniem naprawdę jedyną opcją zgodną z zasadami.

Wykorzystywanie LD generała zamiast wartości LD jednostki do testów to nie jest wymiana LD. I moim zdaniem właśnie dlatego przepisy Doom and Darkness oraz paru innych rzeczy są tak sformułowane, jak są. Masz inne wytłumaczenie?

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

a uważasz że taka była intencja autorów (taka jak ty podajesz ? )

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Tak, jestem pewny, że taka była intencja autorów (odnośnie LD). Dlatego są tak złożone opisy modyfikatorów do testów LD.

Co do HoC - sądzę, że autorzy nie mieli intencji w tej kwestii, bo by coś napisali. W ogóle nie myśleli o tym, jak sądzę.

Acha, i mam mgliste przeczucie, że to moje przekonanie o przenoszeniu LD z generała zaczęło się od listy VC z Ravening Hordes... Chyba coś takiego tam było a propos liderki. Ale nie mam pod ręką RH. Może ktoś mnie poratuje?

Awatar użytkownika
Lucas
Chuck Norris

Post autor: Lucas »

Mam pytanie odnośnie czaru invocation of nehek.

Z army booku pisze, że może on być rzucany więcej niż raz przez czarodzieja. Czy podchodzi pod to wyłącznie nekromanta czy wampir również?? Imho tylko nekromanta bo tylko to ratuje jego przydatność... chociaż może nie wszyscy się zgodzą z tym argumentem :wink:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

a barb powiedz mi prosze jak to jest ze stubbornem? oddzial zdaje na swojej czy moze na generalskiej? skoro bierze jego value zamiast swojego...? pisza ze uzywasz swojego z "profile" jednak jak sam zacytowales general daje im swoj zamiast ich... czyli?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Fedek
Chuck Norris

Post autor: Fedek »

Coedil pisze:Mam pytanie odnośnie czaru invocation of nehek.

Z army booku pisze, że może on być rzucany więcej niż raz przez czarodzieja. Czy podchodzi pod to wyłącznie nekromanta czy wampir również?? Imho tylko nekromanta bo tylko to ratuje jego przydatność... chociaż może nie wszyscy się zgodzą z tym argumentem :wink:

Pozdrawiam
Sralec mazgalec z dupy wyrywantus :P . Jest napisane każdy "wizard".
Ostatnio zmieniony 12 mar 2008, o 01:10 przez Fedek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

wizard=czarodziej
on tylko pytal grzecznie...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Fedek
Chuck Norris

Post autor: Fedek »

Grzecznie odpowiedziałem ;)
Ale dobra, dodałem emota!

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Fedek pisze:Grzecznie odpowiedziałem ;)
Ale dobra, dodałem emota!
Rozumiem, że to Twój dobry lkolega?
Takie "sralce" będę wypieprzał hurtowo.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Pasiaku, przeczytaj zasady stubborna, zamiast mnie męczyć :P

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

Ja uważam, że skoro nie ma tego jeszcze uściślone to mozna grać jak sie chce.

Ja uważam, że skoro przy chełmie jest opis bearer ws to uważam, ze to jego bazowy ws jest przekazywany.

W ogóle się dziwie, że takie nieścisłosci się pojawiają, a autor nie mógł wszystkiego dokładnie wyjaśnić i nie mógł wpaść na to, że można połączyc tą zbroję z chełmem.

Wystarczyło napisać tylko słowo "basic" i nie byłoby zadnych problemów, a tak to teraz LS sie będzie srać i uścislać to.

Podsumowując to sądze że wszystkie nieścisłości należy rozstrzygać na korzyść gracza, bo jeśli miałoby być inaczej to autor na pewno by napisał o jakimś ograniczeniu.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Na korzyść którego gracza?

Z dostępnych opcji to już bliższe jest mi rozwiązanie, przy którym przenosi się niemodyfikowaną wartość Ld czy WS, a modyfikatory działają na model korzystający z przeniesionej cechy.
Czyli wampir w zbroi daje 7 WS wszystkim oddziałom, ale działa na nie np. soporofic musk. To samo z Ld - jeśli slann styka się z demonetkami, to i tak daje oddziałom 9, ale jeśli to skinki walczą z demonetkami, będąc w zasięgu generała, to mają już ld 8.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Póki nie zaczęła sietutaj ta dyskusja to zawsze myślałem, że to działa tak jak Jankiel pisze. Swoją drogą jescze nigdy mi nic takiego nie wyszło (a gram od początku istnienia AB do TK).
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Zablokowany