Nowe VC - problemy

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Wg zasad tak moim zdaniem jest, natomiast parę osób się nie zgadza z jakichś przyczyn.

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

Myślę, że cechy powinny podlegać modyfikatorom i na generała i na oddział, ale modyfikatory nie kumulują się, jeżeli pochodzą z tego samego źródła. Jeżeli uściślicie to na twoją modłę Barbarossa to nie będzie koniec świata, ale mam prośbę, żebyście nie traktowali zasad wybiórczo w wypadku Helm of commandment, bo zapis jest identyczny.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Morrok pisze: Żeby nie było potem problemów.

1) Rozumiem, że sprawa z LD stanęła w ten sposób, że oddział ma -1 do LD za Aura Of Dark Majesty (czyli, np. zamiast 7, zdaje testy psychologiczne na 6), ale może użyć niezmodyfikowanego LD generała (dajmy 9 LD) i na takim zdaje jednostka.
Narazie nic nie jest ustalone. IMHO, w przeciwienstwie do Barba, oddzial ma w tym wypadku Ld 9 (jezeli to Vampire Lord z Ld10, 10-1=9). Branie przez oddzial niemodyfikowanego Ld, pomimo znajdowania sie w obszarze oddzialywania modyfikatora, to dla mnie po prostu wałek.

Morrok pisze:2) Generał jest w zasięgu Aura Of Dark Majesty to rozdaje 8 LD, zamiast 9 LD
Zgadza sie.

A jesli i general i oddzial maja ciete LD, to jest ciete odpowiednia ilosc razy przez wszystkie modyfikatory, np. Oddzial bioracy brejka o 2, stojacy przy modelu z Aura Of Dark Majesty,korzystajacy z Ld generala rowniez stojacego przy modelu z Aura Of Dark Majesty, musi rzucic max. 6, zeby zdac test (10-1-1-2=6)
Obrazek

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Jak wspominałem już na forum TWF takie wczytywanie się w subtelne niuanse zasad pisanych przez osoby które nawet podać aktualnego przykładu czaru modyfikującego ruch (vide Pit of Shades w opisie Ethereal Movement) jest tak naprawdę zdawaniem się na całkowity przypadek, bo szansa że dana zasada została napisana ot tak bez specjalnego myślenia o odległych konsekwencjach jest dość spora -więc dla mnie jest kiepskim oparciem dla argumentu.

Według mnie, skoro rzeczywistość i tak zmusza twóców klaryfikacji do wchodzenia w buty designerów gry, zamiast wydobywać na światło dzienne jakieś w zamierzchych czasach pisane zasady konnych demonetek z odległych White Dwarfów i stosować je na poparcie swoich tez, powinni oni po prostu rozegrać 10 gier tak, dziesięc gier inaczej i zobaczyć która opcja robi lepiej równowadze gry - jestem pewien że ich decyzja i tak zostanie uszanowana przez graczy.

Po prostu trudno mi uwierzyć że twórcy wczytywali się w zasady równie dociekliwie jak gracze dyskutujący nad interpretacjami, i brali pod uwagę naprawdę kosmicznie odległe analogie, a nie potrafili zadbać o analogie najprostsze -jak ten nieszczęsny Pit of Shades czy brak wyraźnego zapisu o rzucaniu do walki IoN.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

natomiast parę osób się nie zgadza z jakichś przyczyn
Bless mi postawił 0,5. Czy to zrozumiała przyczyna?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Jankiel pisze:
Tomash: Cześć, jestem Tomasz
Oskar: Cześć, jestem Oskar
Tomash: Ten Oskar z forum?
Oskar: Nie, ten z rzeczywistości
O kurde mac! Zupelnie zapomnialem o tym tekscie! Jest najlepszy na swiecie!

No i oczywiscie popieram interpretacje blessa - modele pobieraja liderke generala, ale w momencie rzutu jest ona modyfikowana o odpowiednie modyfikatory. Analogia: general ma Ld9, regiment przegral walke o 4, nie testuje Ld na 9 generala, ktory w tej turze nie przegral walki, tylko o na 5, bo 9 - 4 = 5 [Tak kurde, wlasnie piec!!]

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

@Barbara
Przeczytać jeden post w temacie o zasadach, ale broń boże nie poprzednią stronę.
Wyrazić swoją własną, kategoryczną opinię.
Za jedyny argument podać zasadę, której się nie czytało (bo jeśli czegokolwiek dowodzi, to czegoś wręcz przeciwnego). I która była już z pięć razy wałkowana a propos tej kwestii.

@Jankiel - wiedziałem, że jesteś przekupny.

A tak swoją drogą - na LS to też musimy uściślić, bo jak widać nie ma zgody i nie będzie. EOT.

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

bless pisze: A jesli i general i oddzial maja ciete LD, to jest ciete odpowiednia ilosc razy przez wszystkie modyfikatory, np. Oddzial bioracy brejka o 2, stojacy przy modelu z Aura Of Dark Majesty,korzystajacy z Ld generala rowniez stojacego przy modelu z Aura Of Dark Majesty, musi rzucic max. 6, zeby zdac test (10-1-1-2=6)
Według mnie powinien zdawać na 7 Bez kumulowanie minusów z tego samego źródła.

Z całą resztą się zgadzam

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

Też tak uważam, co zresztą napisałem wyżej, no ale reszta w rękach LS.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Barb: szczerze mowiac chcialem tylko napisac o podpisie Jankiela - przepraszam za kategoryczna opinie.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Dydu pisze:
bless pisze: A jesli i general i oddzial maja ciete LD, to jest ciete odpowiednia ilosc razy przez wszystkie modyfikatory, np. Oddzial bioracy brejka o 2, stojacy przy modelu z Aura Of Dark Majesty,korzystajacy z Ld generala rowniez stojacego przy modelu z Aura Of Dark Majesty, musi rzucic max. 6, zeby zdac test (10-1-1-2=6)
Według mnie powinien zdawać na 7 Bez kumulowanie minusów z tego samego źródła.

Z całą resztą się zgadzam
Ciesze sie ze zgody, ale dlaczego nie mielibysmy kumulowac minusow, skoro nie ma niczego, co by zabranialo ich kumulowania?
General ma 10 Ld. Jest w zasiegu aury i ma minus 1, wiec ma 9. Ma? Ma.
Oddzial korzysta z liderki generala do brejka. Bierze wiec 9. Ale jest w zasiegu aury. Musi wiec odjac 1. Musi? Musi (bo dlaczego mialby tego nie modyfikowac?). Wiec ma 8. Gdyby oddzial byl poza zasiegiem aury, to korzystalby sobie z tylko raz modyfikowanej liderki, ale nie mozna sobie tak po prostu ignorowac ktoregos modyfikatora. Takie jest moje zdanie.
Obrazek

Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

Tyle że ta aura obniża liderke oddziału a nie tej której aktualnie urzywa.Więc nie dostaje drugiego minusa bo niby czemu?

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Piotrax pisze:Tyle że ta aura obniża liderke oddziału a nie tej której aktualnie urzywa.Więc nie dostaje drugiego minusa bo niby czemu?
A czym jest liderka oddzialu, jesli nie tym, czego akurat uzywa? W momencie uzywania to jest liderka oddzialu wlasnie.
Obrazek

Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

W RB jest urzywają liderki generała a nie otrzymują ją. Jeśli aura czy cokolwiek innego "zmniejsza liderke oddziału o X" to jesli generał nie jest pod działaniem aury to liderka sie nei modyfikuje. Bo liderka i owszem została zmniejszona, ale oddziału. No a oddział nie urzywa wtedy swojej tylko generała. Tak to widzę.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Bo tak jest napisane. Nie Ld oddziału = Ld generała, ale:

LD generała jest wykorzystywany zamiast LD oddziału do testów.

Możecie to zignorować, ale tak jest napisane w RB i tyle.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Nie jest natomiast napisane jak aplikować modyfikatory Ld ... czy robi się :

A) oddział dostaje Ld generała i odejmuje 1
czy też

B) oddział odejmuje 1 a potem bierze Ld genia więc w sumie te odjęcie 1 nic nie zmienia

IMO intencją twórców była opcja A zresztą wiele osób uważa podobnie ... twoje zdanie jest odmienne .... co zrobić ? O ile dobrze pamiętam nie jest też nigdzie napisane że Ld generała używane do testów nie podlega modyfikatorom ... choć nie szukałem zbyt głęboko przyznam bez bicia

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Gogol pisze:Nie jest natomiast napisane jak aplikować modyfikatory Ld ... czy robi się :

A) oddział dostaje Ld generała i odejmuje 1
czy też

B) oddział odejmuje 1 a potem bierze Ld genia więc w sumie te odjęcie 1 nic nie zmienia

IMO intencją twórców była opcja A zresztą wiele osób uważa podobnie ... twoje zdanie jest odmienne .... co zrobić ?
To ciekawe, dlatego że wg znanych mi zasad Warhammera oddział nie dostaje LD generała. Proszę Cię, zacytuj mi ten fragment rulebooka, gdzie jest tak napisane.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

bless pisze:
Piotrax pisze:Tyle że ta aura obniża liderke oddziału a nie tej której aktualnie urzywa.Więc nie dostaje drugiego minusa bo niby czemu?
A czym jest liderka oddzialu, jesli nie tym, czego akurat uzywa? W momencie uzywania to jest liderka oddzialu wlasnie.
tak zawsze to interpretowałem - Ld oddziału, WS oddziału - to jest ta charakterystyka która jest używana. Może ona oczywiście podlegać modyfikacjom z różnych przyczyn - tak się grało i gra i nie rozumiem prób wymyślania czegoś nowego (za przeproszeniem Barb)
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

"Ziemia krąży dookoła słońca.!"

"Eee, zawsze słońce krążyło dookoła ziemi, nie rozumiem prób zmienienia tego."

Po pierwsze - ja zawsze grałem inaczej, więc argument "tak się grało" uważam za co najmniej dziwny.

Po drugie - proszę was o argumenty oparte na zasadach, bo od dwóch stron czytam tylko i wyłącznie jak ktoś uważa, i szlag mnie trafia, bo to jest mało, kuźwa, istotne. Weźmy zasadę, którą omawiamy:

"All friendly units within 12" of the General model always use the general's LD value instead of their own when making any leadership-based test".

Na podstawie tego zdania powiedzcie mi, dlaczego uważacie, że modyfikatory działające na LD jednostki, np. aura demonetek "any unit in base to base contact has its LD value reduced by one" działają na LD generała.

Słucham.

Awatar użytkownika
Capek
Chuck Norris

Post autor: Capek »

hmm... tak samo argumentujac mozna stwierdzic ze oddzial zdaje breaka na generalskim bez modyfikatorow... bo nie pisze ze od generalskiego ld odejmujesz cr ;]

Zablokowany