Capek pisze:hmm... tak samo argumentujac mozna stwierdzic ze oddzial zdaje breaka na generalskim bez modyfikatorow... bo nie pisze ze od generalskiego ld odejmujesz cr ;]
Breaki to zły przykład. Tam troche inne zasady działają.
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Capek pisze:hmm... tak samo argumentujac mozna stwierdzic ze oddzial zdaje breaka na generalskim bez modyfikatorow... bo nie pisze ze od generalskiego ld odejmujesz cr ;]
I co to da?Zamiast użalać się nad jasnymi zasadami, to zacznijcie kulać D&D na wrogiego Generała, a nie na pojedynczy oddział.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Nie tlumaczę tekstów z angielskiego zawodowo, ale powiedzmy, że przyzwoicie znam ten język (B2 wg. europejskich skal).Barbarossa pisze: Weźmy zasadę, którą omawiamy:
"All friendly units within 12" of the General model always use the general's LD value instead of their own when making any leadership-based test".
Na podstawie tego zdania powiedzcie mi, dlaczego uważacie, że modyfikatory działające na LD jednostki, np. aura demonetek "any unit in base to base contact has its LD value reduced by one" działają na LD generała.
Słucham.
Co do tego nie mam wątpliwości.Barbarossa pisze:Jezu, podstawowa logika: do rzutu używamy LD generała ZAMIAST LD oddziału.
To znaczy, że są dwie wartości LD. Jedną ma oddział, drugą ma generał.
Tak?
A ja nic nie piszę o przechodzeniu, ale jednostka używa do testu LD generała, traktując jak swoje (bo zastępuje ta wartość, wartość jednostki). W związku z tym nie widzę jakiś przeciwskazań, żeby było te LD generała zmniejszane przez coś, co wpływa na LD jednostki ( w tym wypadku aura demonic). Bo też w przypadku opisu brania LD generała nie ma nic, że nie podlega modyfikacjom. Tak więc twierdzenie, że jest to niemodyfikowane w tym wypadku jest nieco naciągane.Dobra, LD jednostki jest redukowane o jeden.
Ale testując, wynik rzutu porównujemy z LD generała ZAMIAST z LD jednostki.
Ld generała nie przechodzi na jednostkę, zostaje na generale. To, że cokolwiek "przechodzi" na jednostkę jest nieprawdą, żadna zasada w battlu o tym nie mówi.
Nie wiem, jakim cudem można widzieć zdanie "WS oddziału jest równy WS generała w promieniu 12 cali", w rulebooku, w którym takiego zdania NIE MA.Zombik pisze: Nie wiem, jakim cudem mozna widziec slowo "niemodyfikowana" w zdaniu, w ktorym tego slowa NIE MA.
Fluff ladnie przetlumaczony, to fakt. Ale zasady, tak jak psizesz, tlumaczone na podstawie starego PDF, gdzie jest sporo roznic w stosunku do ostatecznej wersji angielskiego AB. To jest mega zonk. IMHO najwieksza wpadka w temacie polskich tlumaczen. Oddalem swojego polskiego booka do sklepu i wzialem jednak angielskiego. Nie zamierzam zgadywac, co sie w zasadach zmienilo, a co nie... Jestem rozczarowny.Barbarossa pisze:
Tak na marginesie - słyszałem trochę złego na temat polskiego army booka do VC. Jest ponoć tłumaczony z jakiegoś starego PDFa, a w ramach bonusu są w nim takie fajne kwiatki jak "avatar śmieci". Bless twierdzi, że fluff ładnie przetłumaczony, i się zasadniczo zgadzam... Ale z zasadami mogą być drobne problemy.
A kto powiedział, że w takim przypadku ta jednostka korzysta z ld generała? Jeśli generał ma tyle ld co jednostka a muzyk dodaje jej +1 do ld to wcale nie trzeba (a nawet nie opłacałoby się) brać ld generała.Zombik pisze:Tak wiec jest zrodlem modyfikatora do wartosci Ld, ktore obejmuje swym zasiegiem jedynie jednostke. Zatem teoria, jakoby Ld generala z ktorego jednostka korzysta do testow opartych na Ld nie ulegalo modyfikacji z powodu czynnikow dzialajacych wylacznie na jednostke, jest BŁĘDNA.