kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Thx.
A jak jest z hoppersami, ktorzy szarzuja oddzial lucznikow? Czy lucznicy moga odpowiedziec Stand n Shoot? Jesli tak, to jak sie liczy polowe ruchu szarzy hoppersow? Polowa z maksa (czyli 18:2=9), czy polowa z w danej turze wyrzuconego ruchu (np. na kostach wypadlo 4, 5 i 3, wiec polowa byloby 6), czy jeszcze jakos inaczej?
A jak jest z hoppersami, ktorzy szarzuja oddzial lucznikow? Czy lucznicy moga odpowiedziec Stand n Shoot? Jesli tak, to jak sie liczy polowe ruchu szarzy hoppersow? Polowa z maksa (czyli 18:2=9), czy polowa z w danej turze wyrzuconego ruchu (np. na kostach wypadlo 4, 5 i 3, wiec polowa byloby 6), czy jeszcze jakos inaczej?
atakuje sie wg inicjatywy - tak jakby to była juz kolejna tura tego combatu.Łoś pisze:Defensive stakes, które mają bretońscy łucznicy lub entranchment, które mają dwarfy, pozbawiają szarżujących na te oddziały bonusów z szarży.
Czy to również oznacza, że szarżujący nie atakują jako pierwsi?
w army booku dwarfow, w opisach wyniku rzutu na misfire organ gun jest napisane:
gdy wyrzucone 3-4 "the gun cannot fire this turn OR next turn"
czy to znaczy ze moge wybrac sobie kiedy dzialo nie wypali, czy w ksiazce jest blad (w erracie na stronie GW nie ma tego zdania jako blednego)
gdy wyrzucone 3-4 "the gun cannot fire this turn OR next turn"
czy to znaczy ze moge wybrac sobie kiedy dzialo nie wypali, czy w ksiazce jest blad (w erracie na stronie GW nie ma tego zdania jako blednego)
Bardzo śmieszne. Liczyłem na inteligentną, rzeczową odpowiedź.
Ewidentnie sytuacja jest dziwna, bo rzut 3-4 na K6 po misfire mniej szkodzi rzucającemu ("cannot shoot this or next turn") niż rzut 5-6 ("cannot shoot this turn"). A to dla wszelkich misfire'ów sytuacja dość nietypowa. Poza tym, nie wiadomo jak ją rozwiązać - strzelający wybiera sobie ,w której turze może strzelić (trochę bez sensu).
Ewidentnie sytuacja jest dziwna, bo rzut 3-4 na K6 po misfire mniej szkodzi rzucającemu ("cannot shoot this or next turn") niż rzut 5-6 ("cannot shoot this turn"). A to dla wszelkich misfire'ów sytuacja dość nietypowa. Poza tym, nie wiadomo jak ją rozwiązać - strzelający wybiera sobie ,w której turze może strzelić (trochę bez sensu).
Łoś, Ty tak poważnie?
Miałeś może w 1. klasie liceum logikę matematyczną i rachunek zdań? Prawo de Morgana pamiętasz?
Jeśli tak, rozpisz sobie zacytowane zdanie i spróbuj de Morganem je uprościć.
Pomaga, serio
Miałeś może w 1. klasie liceum logikę matematyczną i rachunek zdań? Prawo de Morgana pamiętasz?
Jeśli tak, rozpisz sobie zacytowane zdanie i spróbuj de Morganem je uprościć.
Pomaga, serio
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Ja poważnie. Gramy sobie w 5 osób turniej i wypadła taka akcja.
Wszystkim nam "or" w Army Booku Dwarfów wydało się dziwne.
Tłumacząc to zdanie na polski: "działo nie może wystrzelić w tej turze LUB w następnej turze". Czy nie tak?
Z tego wynikałoby, że w jedne z tych tur strzela.
Może rzeczywiście czegoś tu nie rozumiem:/
Jeśli tak, to sorki za ignorancję. Nadal proszę o wytłumaczenie:)
Wszystkim nam "or" w Army Booku Dwarfów wydało się dziwne.
Tłumacząc to zdanie na polski: "działo nie może wystrzelić w tej turze LUB w następnej turze". Czy nie tak?
Z tego wynikałoby, że w jedne z tych tur strzela.
Może rzeczywiście czegoś tu nie rozumiem:/
Jeśli tak, to sorki za ignorancję. Nadal proszę o wytłumaczenie:)
działo nie strzela w tej turze i nie strzela w nastepnej.
Prawo de Morgana:
~( p v q ) <=> ~p ^ ~q
pozdrawiam
Prawo de Morgana:
~( p v q ) <=> ~p ^ ~q
pozdrawiam
Witam,
Mam pytanie Jestem nowy wiec prosze o wyrozumialosc.
Jezeli mam oddzial Black orkow, ktory moze nosic sztandar za 50 pkt. i do tego chorazego, ktory rowniez moze niesc sztandar do 50 pkt. to czy moge miec w jedym oddziale 2 sztandary magiczne ? (zaznaczam ze dwa rozne) i czy moge w jednej turze uzyc jednego a w dugiej nastepnego. ?
Dodam ze oba sa jednokrotnego uzytku.
Dziekuje z gory za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Mam pytanie Jestem nowy wiec prosze o wyrozumialosc.
Jezeli mam oddzial Black orkow, ktory moze nosic sztandar za 50 pkt. i do tego chorazego, ktory rowniez moze niesc sztandar do 50 pkt. to czy moge miec w jedym oddziale 2 sztandary magiczne ? (zaznaczam ze dwa rozne) i czy moge w jednej turze uzyc jednego a w dugiej nastepnego. ?
Dodam ze oba sa jednokrotnego uzytku.
Dziekuje z gory za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Można mieć sztandar na sztandarowym oddziału oraz sztandarowego bitewnego. Obaj mogą mieć różne sztandary magiczne. I obaj mogą ich użyć gdy chcą.
Może się za darmo obrócić i strzelić.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
witam mam kolejne prostackie pytania.
1. od ilu modeli moge mowic o szeregu (wszedzie widze ze ludzie wystawiaja po 5 na szereg) moge miec np 4 w jedym ?
chodzi mi minimalna wartosc i maksymalna.
2. czy jezeli mam magiczny sztandar (np ktory generuje mi dd) i jezeli wyrzuce na test Animosity 1 to czy nadal bedzie mi on generowal kosci rozproszenia ?
za odpowiedzi z gory dziekuje i pozdrawiam
1. od ilu modeli moge mowic o szeregu (wszedzie widze ze ludzie wystawiaja po 5 na szereg) moge miec np 4 w jedym ?
chodzi mi minimalna wartosc i maksymalna.
2. czy jezeli mam magiczny sztandar (np ktory generuje mi dd) i jezeli wyrzuce na test Animosity 1 to czy nadal bedzie mi on generowal kosci rozproszenia ?
za odpowiedzi z gory dziekuje i pozdrawiam