Nowe VC - problemy

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

Nasunelo mi sie kolejne pytanie.

Mając wampira z carstein ringiem na hell steedzie, to po jego śmierci stawiamy go gdzie chcemy?

Bo z hellsteedem nie mozna dolaczas do unitow a jest przy ringu tylko zapisek, że jak nie ma zadnych unitow to wtedy tylko wampir jest usuwany.

Jak to rozpatrywac?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Drwal pisze:Nasunelo mi sie kolejne pytanie.

Mając wampira z carstein ringiem na hell steedzie, to po jego śmierci stawiamy go gdzie chcemy?

Bo z hellsteedem nie mozna dolaczas do unitow a jest przy ringu tylko zapisek, że jak nie ma zadnych unitow to wtedy tylko wampir jest usuwany.

Jak to rozpatrywac?
hmmm... dobre pytanie, ale w opisie przedmiotu jest napisane:

"if there is no unit for vampire to join"

wiec imho ginie

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Właśnie trzymam nowiutkiego booka w rękach. W końcu... ;)

Teraz będę płodził pytania (w miarę czytania):

pierwsze tak na szybko - w plotach była mowa o jakiś bonusach Corps Carta gdy siedzi na nim nekro. Ja nic takiego nie widzę (bo Balefire nie liczę). To była tylko plota?

A tak w ogóle to jakiś czas temu była dyskusja na temat tego czy fell baty są infantry czy nie (nie wiem na czym stanęło?). Nie rozumiem problemu skoro w booku na ostatniej stronie wyraźnie wymieniono co jest piechotą, co kawalerią itp

Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

Chyba jednak nie ma zadnych bonusów. Choć IMO fajny bajer z CC jako mount :wink:

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Corps jest fajny i klimatyczny - bo dając nekrosa na 1 corpsa i wystawiając później 2 mamy 2 boundy zawsze pierwsi. Dobre praktycznie dla każdej naszej jednostki. Przykładowo przyjmując szarżę GG, którzy mają GW + dodatkowo + 1 do trafienia i WS 6 lub 7 zależy kto ma hełm robimy nimi niezłą sieczkę.

No to teraz ja mam tak na szybko pytanie. Zombie atakują wg zasady zawsze ostatni a co jak wejdzie nam na nich bound zawsze pierwsi... jak to wygląda... ?
Obrazek

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

zombie nie mają zasady braindead już

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Wydawało mi się, że w opisie zombich coś było wspomniane ale mogę się mylić bo booka nie mam teraz pod ręką.
Obrazek

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Faktycznie nie ma już braindead. Niewielka pociecha biorąc pod uwagę staty zombiaczy ;)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

@Christos
Bonus jest taki, ze CC + nekro moga byc dolaczeni do oddzialu.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Mówiło sie o bonusie dla necro, a nie dla CC ;)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Nie ma takich bonusów. Ja osobiście mam wrazenie, ze kiedyś magia VC działała zupełnie inaczej - nie bylo recastów dla wampirów, CCart kosztował ok. 50 punktów już z bonusem... Ale potem ktoś przy tym dłubał.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

CC to imo kiepska sprawa raczej. 100pkt za -1 do casta dla wroga, i kiepawy bound spell. Dlaczego kiepawy ? Przede wszystkim dlatego ze przez polowe gry bezuzyteczny, a gdy juz dojdzie to tego combatu to przeciwnik do tego czasu rozwali CC lub sobie zdispeluje ten boundspell i po ptakach. Co innego gdyby rzucal przydatny bound co ture - wtedy mozna by sie zastanowic nad CC.

Btw. Nekros siedzacy na CC w oddziale dostaje look out sir, si ?

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Jeżeli nekro razem z CC mają łączny US mniejszy niż 5, to dostaje LookOutSir - nie pamiętam jednak jakiego US ma CC.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

tyle ile ma woundów- liczy się za monstera na większej (> 50x50 mm) podstawce

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Witam,

Mam takie pytanie.

VC dostały olbrzymiego kopa wskrzeszaniu. Moga wskrzesać wszytsko, często masowo, w tym fell baty na d6. I teraz moje pytanie czy "turniejowo" (w tym zwykle turnieje nie dopuszczają proxów czy armii podstawek) - czy zatem gracze VC którzy nie mają odpowiedników figurek które wskrzeszają np. fell baty nie mogą ich zatem wskrzesić?

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Barbarossa pisze:2) Czyli jeśli on i szkielet dostają 6 impactów, to szkielet zalicza 3, a wampir też trzy, ale te w wampira są ignorowane, bo są bonusem z szarży.

Nie uważasz że skoro wampir traktowany jest jako niezaszarżowany to impacty nie powinny w niego iść (idzie 6 w szkieleta) zamiast sztucznego zassania ich w otchłań nicości ?

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Kal_Torak pisze:Witam,

Mam takie pytanie.

VC dostały olbrzymiego kopa wskrzeszaniu. Moga wskrzesać wszytsko, często masowo, w tym fell baty na d6. I teraz moje pytanie czy "turniejowo" (w tym zwykle turnieje nie dopuszczają proxów czy armii podstawek) - czy zatem gracze VC którzy nie mają odpowiedników figurek które wskrzeszają np. fell baty nie mogą ich zatem wskrzesić?

To zależy z kim grasz i gdzie grasz.
Osobiście z jednej strony wolałbym żeby przeciwnik posiadał modele, ale z drugiej strony nie można oczekiwać że wyposaży sie w dodatkowe zombie, szkiele, wilki itp. Za drogo by to wychodziło.
Na lokalach myślę że nikt by się nie czepiał, gorzej z masterami. Ale wierze w zdrowy rozsądek organizatorów.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Pytanie tylko czy takie wirtualne dowskrzeszanie regimentów za zasadzie ustaiwania sobie z tyłu kostek oznaczajacych liczbe nowych modeli albo wystawiania kartonikow/podstawek oznaczajacych moje 11 wskrzeszonych fellbatow jest proxem czy nie jest.

Ogólnie armia VC została tak skomponowana, ze niejakow wymusza na graczu dokupienie sporej liczby figurek w znacznie wiekszym stopniu niz stare VC, głównie dzięki recastowi, masterom wampirzym i darmowej inwokacji.

Pytam się gdyż spotkałem się z wieloma opiniami graczy komentujacymi te zjawisko np. "okey, niech wampiry sobie wskrzeszaja dziesiatki fell batow, ale jesli gosciu nie bedzie mial figurek to napewno nie pozwole mu zalac mnie wirtualnymi figsami albo kartonikami w czasie gry".

Myslę, że warto to jasno określić, to będzie można uniknąć późniejszych problemów z tym.

Stąd moja ciekawość czy wirtualne dowskrzesznie figurek jest proxem i jak na to patrzy liga sedziowska. Innymi slowy czy gracz VC moze wskrzeszac regimenty ponad stan jesli nie ma figurek.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Wirtualne dowskrzeszenie jest proxem. Jeśli zgadza się na to przeciwnik (albo sędzia turnieju) to OK, natomiast wystawianie 15 wskrzeszonych kartonowych fell batów jest dla mnie takim samym nadużyciem, jak wystawienie papierowego markera zamiast smoka chaosu.

Armia VC nie musi być oparta wskrzeszeniach fell batów, więc planując armię warto uwzględnić, jakie się ma modele. Mogą to być fillery z gatunku "szkielety wychodzą z ziemi" - to jest w porządku i nikt nie będzie miał z tym problemu - ale gra na kartonikach jest dla mnie nie do przyjęcia, a 6 wirtualnych fell batów oznaczonych kostkami będzie rodziło problemy natury "gdzie ten regiment w zasadzie stoi".

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Ja tylko dodam coś od siebie. To wskrzeszanie d6 woundów na fellbatach jest debilizmem i nadużyciem. Aż dziwi mnie, że wszyscy tak łatwo się na to zgodzili! :shock: IMO jest to ostre wykorzystywanie luki w zasadach. Dire wolfów, które są dużo słabsze wskrzesza się jednego.

"the target regains d6 wounds worth of models. Unit with vampire or etheral rule, and non-infantry units, are harder to heal and only regain 1 wound"

Idioci pewnie zapomnieli o fell batach :? Lub o słówku 'ranked'. Ciekaw jestem jak gra się za granicą. I czy wyjdzie jakaś errata.
Ktos ma podobne odczucia? A może któryś z wampirzych graczy? :D

Pozdr!

Zablokowany