To moja wersja orkow na te punkty, staram sie upchnac mozliwie duzo wszystkiego, przy zalozeniu, ze robie ofens. Jest tu pare mykow, jak general + bsb, ktorzy moga fajnie razem wyszarzowac z klockow i naklepac kogo wlezie, rydwan popychany auto z waaagh!, troll, ktory z bohaterem robi sie ostra machina z us 5 i np bsb i wiele innych dirty trickz z mojej opszernej cfanej palety. Wsrod wielu sukcesow, rozpa ta ma na koncie pojechanie do remisu WE blessa (z tego co wiem nie zdarzylo sie to wielu orkowym generalom), maske na ograch (mega pechami przeciwnika, ale zycie takie wlasnie jest) i inne. Jestem z niej dumny i jest to chwilowo moja docelowa rozpiska. Na wyzsze punkty chyba dorzucilbym nic, musialbym ja calkowicie przebudowac. Your comentz are welcomed.
1 Black Orc Warboss @ 268 Pts
General; Heavy Armour; Shield
Ulag's Akk'rit Axe [25]
Warboss Imbad's Iron Gnashas [30]
Effigy of Mork [35]
1 Boar @ [0] Pts
1 Black Orc Big Boss @ 145 Pts
Heavy Armour; Battle Standard
Martog's Best Basha [15]
1 Boar @ [0] Pts
1 Black Orc Big Boss @ 173 Pts
Spear; Heavy Armour; Shield
1 Chariot @ [80] Pts
1 Night Goblin Shaman @ 100 Pts
Magic Level 1; Little Waagh
2xDispel Scroll [25]
2x5 Goblin Wolf Riders @ 65 Pts
Spear; Light Armour
5 Goblin Spider Riders @ 65 Pts
Spear; Shield
24 Night Goblins @ 109 Pts
Shield; Standard; Musician
1 Fanatic @ [25] Pts
23 Orc Boyz @ 153 Pts
Choppa; Light Armour; Shield; Standard; Musician
23 Orc Boyz @ 153 Pts
Choppa; Light Armour; Shield; Standard; Musician
4 Spear Chukka @ 70 Pts
8 Squig Hoppers @ 120 Pts
6 Savage Boar Boyz @ 157 Pts
Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Shield; Musician
1 Trolls @ 40 Pts
4 Ironguts @ 247 Pts
Great Weapon; Ogre Club; Heavy Armour; Standard; Musician
War Banner [25]
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 126
Total Army Cost: 2000
Orkz 'n' Goblinz 2k
ward dla bsb...
koszt-fanatyk i spear od BOBB
przydalyby sie jeszcze siateczki ale nie wiem skad pkty wzisc
chyba tylko z tego ze na takie pkty uzywam 2 fasty(nie mam miejsca na 48"stole na wystawienie logicznie jeszcze jednego fasta)
mnie sie podoba...moze zagram czyms podobnym
koszt-fanatyk i spear od BOBB
przydalyby sie jeszcze siateczki ale nie wiem skad pkty wzisc
chyba tylko z tego ze na takie pkty uzywam 2 fasty(nie mam miejsca na 48"stole na wystawienie logicznie jeszcze jednego fasta)
mnie sie podoba...moze zagram czyms podobnym
- swieta_barbara
- habydysz
Szkoda mi dawac mu warda - szansa niewielka, ze cos sie powiedzie, a kosztuje 30 pts i hisuje jego koszt na monstrualne 175 pts: sorry, nie ide na to. Jeszcze collar to ewentualnie, ale szkoda mi 2 gobliny zdejmowac, bo tez sie raczej nie przydaje. Badz co badz koles ma 7 ws i 5 to: zazwyczaj wystarcza, w ostatnich 5 bitwach zginal mi raz: wpadl w sztandarowego bk (ostatni model) i dostal kb... A fanatyk to taki moj myk techniczny na lataczy i fasty - ustawiam ng cal przed regimentem, ktory jest potencjalnym celem szarzy - gosciu sie boi zaszarzowac, bo zbierze 2d6s5. Dziala rewelacyjnie, na pewno sie go nie pozbede.
ten myk to teraz bardzo fajny sposób, zwłaczna na lance bretońskie
masz dwa oddziały orkowskie i miedzy nimi nie pozorny odział ng,
przeciwnik szarzuje, 8 cali od ng wypuszczasz fanoli i liczysz zę nie dojdą tylko staną jakoś 2-4 cale przed odziałami orków, przeciwnik nie stopuje tylko kończy ruch na fanatyku D6S5 za dotknięcie, D6S5 za zatrzymanie się na fanatyku....
najlepiej działa na lance bretońskie bo są długie i rzadko kiedy lanaca na nim nie stanie
a czemu cal przed to niewiem, chyba ze asekuracyjnie by fanol nie przejechał sie po orkach...
co do rozpy:
1. 3Dd i 2 DS to mało, za mało, czyli totem przydałby Ci się
2. ehh ale się uwieliście na te ogry...
masz dwa oddziały orkowskie i miedzy nimi nie pozorny odział ng,
przeciwnik szarzuje, 8 cali od ng wypuszczasz fanoli i liczysz zę nie dojdą tylko staną jakoś 2-4 cale przed odziałami orków, przeciwnik nie stopuje tylko kończy ruch na fanatyku D6S5 za dotknięcie, D6S5 za zatrzymanie się na fanatyku....
najlepiej działa na lance bretońskie bo są długie i rzadko kiedy lanaca na nim nie stanie
a czemu cal przed to niewiem, chyba ze asekuracyjnie by fanol nie przejechał sie po orkach...
co do rozpy:
1. 3Dd i 2 DS to mało, za mało, czyli totem przydałby Ci się
2. ehh ale się uwieliście na te ogry...
- swieta_barbara
- habydysz
Tylko ja sie uwzialem z tego co wiem i swietnie mi sie narazie sprawdzaja - namawiam do sprobowania, ale nie zamierzam kopac sie z koniem. Na pewno lepsze sa od czarnuchow.
Co do antymagii to smutna prawda, ale kazda magiczna rozpa na popcychczkach albo wskrzeszaniu na potege mnie rozjezdza - w takim przypadku musze liczyc na peirwsza ture i animozje i w ogole fasty, zeby szybko powyjmowac magow. Nie mam jak wstawic totemu - nie takie jest zalozenie tej rozpy. Zalozenie bylo takie, ze prawie wszystkie oddzialy sa killerskie, a jednoczesnie nie jakies uberpownage jesli chodzi o punkty. I to sie sprawdza. A przy obecnej konwencji grania na duzym + malym magu z reguly sie to sprawdza i daje rade. A fun z grania offensem jest jak malo co - chyba tylko pierwszy lyk piwa danego dnia daje sie z tym porownac.
Co do antymagii to smutna prawda, ale kazda magiczna rozpa na popcychczkach albo wskrzeszaniu na potege mnie rozjezdza - w takim przypadku musze liczyc na peirwsza ture i animozje i w ogole fasty, zeby szybko powyjmowac magow. Nie mam jak wstawic totemu - nie takie jest zalozenie tej rozpy. Zalozenie bylo takie, ze prawie wszystkie oddzialy sa killerskie, a jednoczesnie nie jakies uberpownage jesli chodzi o punkty. I to sie sprawdza. A przy obecnej konwencji grania na duzym + malym magu z reguly sie to sprawdza i daje rade. A fun z grania offensem jest jak malo co - chyba tylko pierwszy lyk piwa danego dnia daje sie z tym porownac.
co do BSB-cos w tym jest...7WS i 5T musi go ochronic...
jak to nie daje rady to znak ze ward tez nie pomoze w zasadzie
BO-maja wiele zalet i 2 powazne wady-> slot special(fuck!),no i koszt->slabo daje sie je zmiescic na pelne pkty(za to latwiej wchodza na pulap z "haczykiem")
totem-pare ciec i wszedlby na bsb...to jedyna opcja na te pkty
ale tez nie jest jakims mega hiper wymogiem
jak to nie daje rady to znak ze ward tez nie pomoze w zasadzie
BO-maja wiele zalet i 2 powazne wady-> slot special(fuck!),no i koszt->slabo daje sie je zmiescic na pelne pkty(za to latwiej wchodza na pulap z "haczykiem")
totem-pare ciec i wszedlby na bsb...to jedyna opcja na te pkty
ale tez nie jest jakims mega hiper wymogiem