Imperium 2500 - GT
Warto bez wątpienia. Normalnie to BSB jeździł z rycerzami. Mieli +3CR na dzień dobry i byli IC. Teraz IC poszło się ... przytulić bo zajmują wtedy speciala. Dla poprawy skuteczności oddziału wskoczył więc priest i jego hatred. No i kolejny bound przy tej ilości czarów też nie szkodzi. Pożyjemy, zobaczymy czy nie lepiej byłoby z BSB.Ja bym jedynie maga usunął (albo priesta), a wepchał bsb. Przy tak dużych oddziałach chyba warto.
Mogę i tak. Choć zamiast giganta wchodzi tylko 5 rycerzy i gubię jeden bound...zamiast gigusia wziął bym stary poczciwy hellblaster a resztę punkcików dopakował do 10 konnych żeby mogli uderzyć i biskupa dopomóc.
Krytykom AL jako takiego powiem jedno: byłem przez ostatni rok (od czasu wyjścia pierwszych zasad AL) na kilkunastu turniejach, w tym chyba na 5 masterach. Za każdym razem, kiedy nie wziąłem AL, żałowałem, że nie mam tych 2 DD... A teraz koleś jest lepszy.
BTW, Arcymag nie wchodzi w grę, nie stracę 9 Ld.
Maciek
yyy...nieShino pisze:przerzut to wound, hate (chyba) unbreakable i d6s4 (s6 dlsa undead i deamonow)Crusader pisze:Large target, large target
Czyli 40 skinkeczków zabije altar w turę
A jak ziom spadnie to fireballe
Ale ten lector fajne bydle jest w porównaniu do ceny, unbreakable ....
A jaka Ld 9 czy 10? I czy fajne sa prayery teraz?
pzdr
a altar est na prawde lt? musialem to ominac przy czytaniu jego zasad...
War altar z księdzem : Hate, unbreakable, Large Target, MR2, 4+ ward i da madafakin golden fakin griffon.
Co do leczenia sie to leczy sie z Light'a i z Preyera...2 podejscia na ture:)
Ja będę brał nie po to zeby zabijał tylko żeby trzymał. Daje mu enchanted shield, Cascet i dawn armour, w walce aż milo saveuje a połaczenie soulfire z 6 czarem life bedzie kosiło ten oddział z ktorym walcze. Fakt że mozna 6 boundów ale osobiscie wiele z nich uważam za mało użyteczne i ksiadz niby ma 2 modlitwy ale tak na prawde bedzie uzywał 1 i 1 z altara choć w Twojej armi faktycznie przyda sie przy jednostkach sąsiadujacych:) Zobaczymy jak bedzie ja jade moją małą perwersją na GT
Co mnie dziwi to outridersi, bedą 1 celem dla kazdego lekkiego ostrzału bo rycerze dobrze chronieni a oddziały dosc spore. Wg mnie ten oddział nie ma zastosowania a i klimat mają taki wątpliwy. Jak zamieżasz ich stosować?
a dokladnie 3 leczenie + leczenie + bound z rydwanuRzymek pisze:
tjaaa najpierw smoki a teraz enchanted shield i dawn armour... a tak serio przeciez nie da sie takiego myku zrobic w 7Ja będę brał nie po to zeby zabijał tylko żeby trzymał. Daje mu enchanted shield, Cascet i dawn armour,
NIe wiedziałem ze teraz enchanted shield liczy sie jako zbroja ktorej nie mozna juz łaczyc z magiczną. Pewnie to niemiłosiernie oczywiste?Shino pisze:a dokladnie 3 leczenie + leczenie + bound z rydwanuRzymek pisze:
tjaaa najpierw smoki a teraz enchanted shield i dawn armour... a tak serio przeciez nie da sie takiego myku zrobic w 7Ja będę brał nie po to zeby zabijał tylko żeby trzymał. Daje mu enchanted shield, Cascet i dawn armour,
Schować za jakąś przeszkodą i korzystać z 360 pola ostrzału . W tej armii od zarabiania punktów jest lektor, czołg, gigant, rycerze i działa. Reszta to statyści i odwracacze uwagi. Outriderzy łatwo schodzą, ale przed fireballami zamierzam ich chronić a pod zwykły ostrzał po prostu nie stawiać. Powinni się za to dobrze sprawdzać jako osłona flanki i wsparcie dla piechoty. Dzięki mobliności Pistolierów można robić taki myk: najpierw ich chowasz a potem przerzucasz 16" w okolicę jednostki która będzie właśnie obrywać od Outriderów i pompujesz w sumie 29 strzałów S4 AP . Zabawne jak wyjdzie.Co mnie dziwi to outridersi, bedą 1 celem dla kazdego lekkiego ostrzału bo rycerze dobrze chronieni a oddziały dosc spore. Wg mnie ten oddział nie ma zastosowania a i klimat mają taki wątpliwy. Jak zamieżasz ich stosować?
Nie widzę powodu by negować użyteczność któregokolwiek z boundów. Modlitwy jest na kogo rzucać i powinny pomóc. Griffon jest ostro przegięty no i daje spory wybór co rzucić. Orb of Thunder w Imperium jest jak znalazł bo latacze to zmora tej armii. A Doomfire ring służy do generowania testów paniki.
W sumie to fajnym pomysłem byłaby zamiana klocka piechoty na 10 rycerzy z Daemonslayer Bannerem (sianie strachu w szarży). Problem w tym, że nie ma figurek no i taki oddział jest droższy od klocka.
Niestety szybko zauwazysz ze nie jest to wcale 6 boundów bo wielu z nich nie bedzie uzywane w danym momencie np orb sie nie przyda bo nie bedzie latacza. Zobaczymymlepkows pisze:Schować za jakąś przeszkodą i korzystać z 360 pola ostrzału . W tej armii od zarabiania punktów jest lektor, czołg, gigant, rycerze i działa. Reszta to statyści i odwracacze uwagi. Outriderzy łatwo schodzą, ale przed fireballami zamierzam ich chronić a pod zwykły ostrzał po prostu nie stawiać. Powinni się za to dobrze sprawdzać jako osłona flanki i wsparcie dla piechoty. Dzięki mobliności Pistolierów można robić taki myk: najpierw ich chowasz a potem przerzucasz 16" w okolicę jednostki która będzie właśnie obrywać od Outriderów i pompujesz w sumie 29 strzałów S4 AP . Zabawne jak wyjdzie.Co mnie dziwi to outridersi, bedą 1 celem dla kazdego lekkiego ostrzału bo rycerze dobrze chronieni a oddziały dosc spore. Wg mnie ten oddział nie ma zastosowania a i klimat mają taki wątpliwy. Jak zamieżasz ich stosować?
Nie widzę powodu by negować użyteczność któregokolwiek z boundów. Modlitwy jest na kogo rzucać i powinny pomóc. Griffon jest ostro przegięty no i daje spory wybór co rzucić. Orb of Thunder w Imperium jest jak znalazł bo latacze to zmora tej armii. A Doomfire ring służy do generowania testów paniki.
W sumie to fajnym pomysłem byłaby zamiana klocka piechoty na 10 rycerzy z Daemonslayer Bannerem (sianie strachu w szarży). Problem w tym, że nie ma figurek no i taki oddział jest droższy od klocka.
Outriderów osobiscie uwazam za przecenionych troche w obliczu słabszego rodzaju ostrzału aczkolwiek przydac sie mogą w przeciw armiom niedysponujacym ostrzałem:)
Orb się faktycznie czasem nie przyda, myślałem nawet nad zrezygnowaniem z niego. Jeżeli jednak przeciwnik postawi na stole coś latającego to ma 2DD z głowy albo sporo ryzykuje. A coś latającego zauważam w >50% armii na turniejach. Większy już problem jest z modlitwami, ale po to biorę championów w niektórych jednostkach, żeby mieć kogo wspierać .Niestety szybko zauwazysz ze nie jest to wcale 6 boundów bo wielu z nich nie bedzie uzywane w danym momencie np orb sie nie przyda bo nie bedzie latacza. Zobaczymy
Jeden jest za mało groźny. To raz. Drugi problem jest taki, że podraża to i tak drogą jednostkę o 21 punktów.
a prezes outriderów z hohlandem to postrach dla magów i innych herosów schowanych w oddziałach.
Maciek
Pamietaj ze ksiadz jako ze jest na chariocie dostaje na 6+, a 5-6.quas pisze:eee...jak ci to wyszlo?Crusader pisze:Large target, large target
pzdr
80strzalow...12-13 poisonow+12-13trafien,powiedzmy lacznie 27
18altar,9ksiadz
ok 12-13 ran w altar...6save,3ward-IMO przezyje i jedno i drugie
choc kolejny oddzial skonkow powinien juz dac rade
Czyli 13poisonow, 12trafien. 10 zwykly 2 razy wounduje dol, 2zwykle nie wounduja gory. 11 poisonow +2 zwyklasy przebite= 13 saveów na dole
Czyli 9 oblanych saveów i jeszcze 4+ warda, czyli dostanie 4 rany i na 50% piata Czy reakcji ostrzał na ewentualną szarzedostanie nastepna rane Z takiego ostrzału ksiadz raczej rany nie dostani, ewentualnie jedna, ale to chodzi o altar, aby salki mogly dobic wolnostojacego ksiedza
pzdr
Nie jest. Albo zainwestuje się w trzech-czterech snajperów, albo nie ma co się wygłupiać. Bo jeden koleś trafiający na 5+ to zdecydowanie za mało, żeby wystraszyć kogokolwiek.a prezes outriderów z hohlandem to postrach dla magów i innych herosów schowanych w oddziałach.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
gdyby wszystko mozna bylo obliczyc ...Crusader pisze:Pamietaj ze ksiadz jako ze jest na chariocie dostaje na 6+, a 5-6.quas pisze:eee...jak ci to wyszlo?Crusader pisze:Large target, large target
pzdr
80strzalow...12-13 poisonow+12-13trafien,powiedzmy lacznie 27
18altar,9ksiadz
ok 12-13 ran w altar...6save,3ward-IMO przezyje i jedno i drugie
choc kolejny oddzial skonkow powinien juz dac rade
Czyli 13poisonow, 12trafien. 10 zwykly 2 razy wounduje dol, 2zwykle nie wounduja gory. 11 poisonow +2 zwyklasy przebite= 13 saveów na dole
Czyli 9 oblanych saveów i jeszcze 4+ warda, czyli dostanie 4 rany i na 50% piata Czy reakcji ostrzał na ewentualną szarzedostanie nastepna rane Z takiego ostrzału ksiadz raczej rany nie dostani, ewentualnie jedna, ale to chodzi o altar, aby salki mogly dobic wolnostojacego ksiedza
pzdr
ten alter podjecie pod armie zebys moglw niego postrzelac 40stka
nie wejdzie do walki bo i po co -lepiej od skinkow oberwac
Założenie jest takie, że trafia na 3-4+ (ma 5 BS) i to z przerzutem trafienia i ranienia z modlitwy. Ogólnie jednak masz rację, jeden to za mało.Nie jest. Albo zainwestuje się w trzech-czterech snajperów, albo nie ma co się wygłupiać. Bo jeden koleś trafiający na 5+ to zdecydowanie za mało, żeby wystraszyć kogokolwiek.
Właśnie.gdyby wszystko mozna bylo obliczyc ...
ten alter podjecie pod armie zebys moglw niego postrzelac 40stka
nie wejdzie do walki bo i po co -lepiej od skinkow oberwac
Tak sobie ostatnio pomyślałem:
Griffon (niewyczerpywalny bound rzucający dowolny czar z lighta na poziomie równym jego trudności) jest wart jakieś 100pkt. To by znaczyło, że unbreakeable rydwan z wardem i magic resistance'em jest tylko dodatkiem . Ma oczywiście załączone wady (duży cel, wyciąganie AL z oddziału i możliwość zniszczenia) ale i tak jest za tani.
Maciek
Na poziomie P:L5Griffon (niewyczerpywalny bound rzucający dowolny czar z lighta na poziomie równym jego trudności)
z jakiego oddziału? on nie moze stać w oddziale(duży cel, wyciąganie AL z oddziału i możliwość zniszczenia)
Fakt, Altar na swoje pkt jest dobry ale gosc na nim bardzo zaniża swoją ułomnością bitewną