Najemnicy w armii imperium

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szkodnik
"Nie jestem powergamerem"

Najemnicy w armii imperium

Post autor: szkodnik »

Ostatnio noszę się z zamiarem dołączenia do imperium kilku regimentów DoW. Stąd też moje pytania:
1. Ma ktoś jakieś doświadczenia na tym polu? Korzystaliście już z pikinierów i innych ciekawych opcji jakie dają najemnicy?
2. Czy można legalnie i bez przeszkód korzystać na turniejach z Regiments of Renown?
3. Czy jest to tak, że jakiekolwiek jednostki z DoW umieszczamy w rozpie jako rare, a co do tych z Regiments of Renown, kierujemy się ich special rules?
4. Jak się ma rzecz z tymi postaciami jak np.Pirazzo i inni? Wliczają się w limit bohaterów?

Awatar użytkownika
Niglafar

Post autor: Niglafar »

1. testowałem 35 pikinierów (7x5) z warrior priestem. Są niesamowici! standardowo w jednej turze walki niszczą 5-7 przeciwników (jesli jest to piechota) + szeregi + przewaga + sztandar = snake eyes dla przeciwnika
oczywiście kosztują też niesamowicie dużo. Ważne by pamietać by jakoś im zabezpieczyc flankę. Póki wróg znajduje się po drugiej stronie piki a regimentem dowodzi kapłan uważam ich za nie do zdarcia
2. nie wiem, nie próbowałem brać DoW na turniej, ale powinno być to uściślone w zasadach każdego turnieju czy są dopuszczeni
3. ogólnie rzecz biorąc tak. nie pamiętam by były jakies wyjątki, więc raczej jest to prawda
4. nie wliczają się

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

bohater DOW nie może dołączać do jednostek Nie DOW
Tak samo bohater Nie DOW nie może dołączać do DOW.

Wniosek: Priest nie może iść z pikinierami DOW
Wniosek nr 2: kombinacja nielegalna

Normalne DOW bieżemy jako Rare. ROR bierzemy tak jak nam pisze. Najczęściej Rare chyba że jest wyjątek jak Mengile u dark elfów.

Pizarro i jego legion nie zabiera slotu herosa. Tylko to co pisze że zabiera to robi.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

RoR jest niedopuszczalne w armii innej niż DoW ja z DoW czasem biorę gogusia
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Mnie korcą irongutsi lub maneaterzy.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
szkodnik

Post autor: szkodnik »

U la... Nie słyszałem, że nie można wstawić Priesta do pikinierów:/ No to pomysł siada, bo w głowie miałem przede wszystkim tą oczywistą ale i miażdżącą kombinację:) W takim razie nadal nie przechodzę na armię piechotną... a szkoda.

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

szkodnik pisze: W takim razie nadal nie przechodzę na armię piechotną... a szkoda.
ja niedawno zrobiłem odwrotnie z moich 2-3 klocków na 2k zrezygnowałem do 0 i narazie w wynikach i przyjemność gry wychodzi lepiej :wink:
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

karl1299 pisze:RoR jest niedopuszczalne w armii innej niż DoW ja z DoW czasem biorę gogusia
Jaki geniusz Ci o tym powiedział? Nie każde oddziały ROR są dostępne dla każdej armii, ale nie ma nigdzie napisane, że RoRów nie mogą stosować inne armie niż DoW. Przy każdej jednostce RoR jest napisane jaka armia może je stosować i jaki slot zabiera.

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Kokesz pisze:
karl1299 pisze:RoR jest niedopuszczalne w armii innej niż DoW ja z DoW czasem biorę gogusia
Jaki geniusz Ci o tym powiedział? Nie każde oddziały ROR są dostępne dla każdej armii, ale nie ma nigdzie napisane, że RoRów nie mogą stosować inne armie niż DoW. Przy każdej jednostce RoR jest napisane jaka armia może je stosować i jaki slot zabiera.
Jak chcesz z kumplami zagrać to jasne zasady na to pozwalają, ale na 99% turnieji masz ze RoR mogą brać tylko DoW :wink:

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Przeważnie są zakazane tylko działa, lecz jest po prostu Polhammer ;)

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Kokesz pisze:Przeważnie są zakazane tylko działa, lecz jest po prostu Polhammer ;)
działa ot na wszystkich turniejach chyba zbanowano :lol2: dobrze ze mamy swoje

Awatar użytkownika
Niglafar

Murmandamus pisze:bohater DOW nie może dołączać do jednostek Nie DOW
Tak samo bohater Nie DOW nie może dołączać do DOW.

Wniosek: Priest nie może iść z pikinierami DOW
Wniosek nr 2: kombinacja nielegalna
pokaż mi ten przepis!
specjalnie jeszcze raz sciągnąłem podręcznik DoW i nie ma tam słowa że bohaterowie nie z DoW nie mogą dołączać do oddziałów. Jedyna wzmianka jest taka że oddziały z DoW liczą się jako NORMALNE jednostki rare.
może takie uściślenie pojawiło się na jakimś turnieju?

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

Direwolf pisze:Q. Can Regiments of Renown or Dogs of War units be joined by non-Dogs
of War Characters?

A. No.
S. Anthony Reynolds - Warhammer Design Team
Niestety

Awatar użytkownika
Niglafar

źródło? to mi wygląda na Q&A czy jakiś inny FAQ który GW wydawało w 6stej edycji. teraz jest 7ma i z tego c wiem nie mają już one mocy
mogę się mylić rzecz jasna ;)

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Niglafar pisze: mogę się mylić rzecz jasna ;)
Uściślenia sędziowskie, str. 4, 3-ci akapit punktu I.2. "Obowiązujące zasady".

W skrócie - ogólne FAQ-i z 6 ed. nie obowiązują, natomiast FAQ-i dot. poszczególnych booków (dla armii które nie dostały dotychczas nowych) jak najbardziej. To tak w kwestii czy stare FAQ-i nadal obowiązują. :)

Awatar użytkownika
Niglafar

KrzysiekW: w pełni się zgadzam, Q&A i FAQ do danej armii obowiązuje do czasu ukazania się nowego podręcznika tej armi w 7ed. ALE
DoW ma swój podręcznik w formacie pdf na stronach GW, jednak brak do niego erraty czy Q&A na DoW homepage i warhammera:errata
skąd się wzięła w/w zasada? jeśli przegapiłem jakiś dokument żródłowy chciałbym go przeczytać by więcej kumpla nie wałkowac przypadkiem ;)
a nie znalazłem niczego na DoW homepage, DoW army list, warhammer:errata czy w erracie do podręcznika głównego...

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

ja rozwiązuje problem w obliczu plewu w rar biorę giganta

Awatar użytkownika
wmedrala
Powergamer Rozpiskowy
Kontakt:

Post autor: wmedrala »

Czy można do armi imperium włożyć kislewitów?? na jakiej wtedy zasadzie to działą??

Awatar użytkownika
Grand Admiral Thrawn
Falubaz

Post autor: Grand Admiral Thrawn »

Tylko jaki tzw Allied Contingent. Pobierz sobie pdf-a z nimi i tam wszystko pięknie jest wytłumaczone. Ale nie jestem pewien czy jest sens...to niestety nie najlepsza 'armia'. GW ją raczej porzuciło a mieli jeźdźców na niedźwiedziach. :)

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Niglafar pisze:KrzysiekW: w pełni się zgadzam, Q&A i FAQ do danej armii obowiązuje do czasu ukazania się nowego podręcznika tej armi w 7ed. ALE
DoW ma swój podręcznik w formacie pdf na stronach GW, jednak brak do niego erraty czy Q&A na DoW homepage i warhammera:errata
skąd się wzięła w/w zasada? jeśli przegapiłem jakiś dokument żródłowy chciałbym go przeczytać by więcej kumpla nie wałkowac przypadkiem ;)
a nie znalazłem niczego na DoW homepage, DoW army list, warhammer:errata czy w erracie do podręcznika głównego...
Ja sam o to pytałem. Pochodzi to z FAQ Direwolf'a do 6 edycji.

ODPOWIEDZ