Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)
Moderator: Gremlin
Może przynoobkować - co to jest PWN?
Ksch - Rozwalić może nie, ale dzięki tańcu z KB mogą wbić kilka ran nawet jemu. Powiedzmy, że trafiają na 4+, z 12 ataków wchodzi 6, powiedzmy (optymistycznie) , że wpadły dwie szóstki. Przeciwnik wybroni się z jednej, ale z drugiej przypuszczamy, że już nie...
A więc powiedzmy wbiją 3 hity w 3 kolejki, do tego coś co go trzyma z przodu (przypuszczalnie treeman) powiedzmy 2, a tę ostatnią już się wykombinuje
Ksch - Rozwalić może nie, ale dzięki tańcu z KB mogą wbić kilka ran nawet jemu. Powiedzmy, że trafiają na 4+, z 12 ataków wchodzi 6, powiedzmy (optymistycznie) , że wpadły dwie szóstki. Przeciwnik wybroni się z jednej, ale z drugiej przypuszczamy, że już nie...
A więc powiedzmy wbiją 3 hity w 3 kolejki, do tego coś co go trzyma z przodu (przypuszczalnie treeman) powiedzmy 2, a tę ostatnią już się wykombinuje
Jak ma wybronić Killing Blowa? Inna rzecz, że jak coś ma T6 to i US3, więc KB nie działa. A rozwalić naprawdę potrafią nie mało, inna rzecz, że są mięciutcy przy ostrzale, czy też woundowaniu jak mało kto...
Myślał może ktoś kiedyś o czymś takim?
1 Spellsinger @ 152 Pts
General; Magic Level 1; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Elf Steed @ [0] Pts
1 Kislev Boyar (ks) @ 118 Pts
Lance; Heavy Armour
Enchanted Shield [10]
1 Warhorse @ [0] Pts
5 Gryphon Legion (ks) @ 195 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Champion
War Banner [25]
6 Winged Lancers (ks) @ 184 Pts
6 Wild Riders @ 174 Pts
Spear; Light Armour; Standard; Musician; Champion
6 Wild Riders @ 174 Pts
Spear; Light Armour; Standard; Musician
6 Wild Riders @ 174 Pts
5 Glade Riders @ 129 Pts
Spear; Longbow; Musician
5 Glade Riders @ 129 Pts
Spear; Longbow; Musician
1 Great Eagle @ 50 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 40
Total Army Cost: 1497
Boyar wchodzi do Gryphonów, dając im stubborna. Zastanawiam się czy nie lepiej Gryphonów zrobić 6, a WL 5 i tam wrzucić Boyara.
Generalnie ma to być bardziej for funowa rozpiska... jestem ciekaw czy dałoby się nią coś sensownego ugrać.
1 Spellsinger @ 152 Pts
General; Magic Level 1; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Elf Steed @ [0] Pts
1 Kislev Boyar (ks) @ 118 Pts
Lance; Heavy Armour
Enchanted Shield [10]
1 Warhorse @ [0] Pts
5 Gryphon Legion (ks) @ 195 Pts
War Banner [25]
6 Winged Lancers (ks) @ 184 Pts
6 Wild Riders @ 174 Pts
Spear; Light Armour; Standard; Musician; Champion
6 Wild Riders @ 174 Pts
6 Wild Riders @ 174 Pts
5 Glade Riders @ 129 Pts
Spear; Longbow; Musician
5 Glade Riders @ 129 Pts
Spear; Longbow; Musician
1 Great Eagle @ 50 Pts
Models in Army: 40
Total Army Cost: 1497
Boyar wchodzi do Gryphonów, dając im stubborna. Zastanawiam się czy nie lepiej Gryphonów zrobić 6, a WL 5 i tam wrzucić Boyara.
Generalnie ma to być bardziej for funowa rozpiska... jestem ciekaw czy dałoby się nią coś sensownego ugrać.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2008, o 16:23 przez Deadwit, łącznie zmieniany 3 razy.
Nie podoba mi się ta rozpiska . Brakuje jej uniwersalności. Kontyngent na takie punkty IMO średnio się sprawdza, a za zaoszczędzone na nim punkty mógłbyś trochę urozmaicić rozpiskę. Nie widzę możliwości ugrania tym niczego większego bez pomocy przeciwnika
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
Jutro o 12:00 gram z kumplem, który gra O&G (nie nie chodzi o Linuksa ). Wykminiłem coś takiego:
1 * Wardancer Highborn @ 290 Pts
General; Wardancer; Wardancer Weapons
Blades of Loec [35]
Annoyance of Netlings [25]
Amber Pendant [35]
1 Alter Noble @ 154 Pts
Alter; Great Weapon; Longbow
Oaken Armour [50]
1 * Noble @ 133 Pts
Spear; Longbow; Light Armour; Shield
Hail of Doom Arrow [30]
Asyendi's Bane [10]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Magic Level 1; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
7+1 Wardancers @ 165 Pts ; Musician
4+1 Wild Riders @ 191 Pts
Standard; Musician
War Banner [25]
3 Treekin @ 195 Pts
1 Treeman @ 285 Pts
5 Waywatchers @ 120 Pts
Models in Army: 70
Total Army Cost: 2201
Co Wy na to? Ogólnie gram 1. raz na WD lordzie. Alter idzie na chucki, HoDA - wiadomo , spellsinger do obrony przed małą WAAAAGH. Treekiny (czy ja jeden je wystawiam? ) na trolle (wiem, że będą). Ogólnie proszę o sugestie, porady i oceny
1 * Wardancer Highborn @ 290 Pts
General; Wardancer; Wardancer Weapons
Blades of Loec [35]
Annoyance of Netlings [25]
Amber Pendant [35]
1 Alter Noble @ 154 Pts
Alter; Great Weapon; Longbow
Oaken Armour [50]
1 * Noble @ 133 Pts
Spear; Longbow; Light Armour; Shield
Hail of Doom Arrow [30]
Asyendi's Bane [10]
1 Spellsinger @ 140 Pts
Magic Level 1; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
10 Glade Guard @ 120 Pts
10 Glade Guard @ 120 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
8 Dryads @ 96 Pts
7+1 Wardancers @ 165 Pts ; Musician
4+1 Wild Riders @ 191 Pts
Standard; Musician
War Banner [25]
3 Treekin @ 195 Pts
1 Treeman @ 285 Pts
5 Waywatchers @ 120 Pts
Models in Army: 70
Total Army Cost: 2201
Co Wy na to? Ogólnie gram 1. raz na WD lordzie. Alter idzie na chucki, HoDA - wiadomo , spellsinger do obrony przed małą WAAAAGH. Treekiny (czy ja jeden je wystawiam? ) na trolle (wiem, że będą). Ogólnie proszę o sugestie, porady i oceny
Deadwit :mi się rozpa bardzo podoba, sam lubię na maksa szybkie ofensy, na niektóre armie będzie dobrze dawać radę, gorzej na coś typu czołg, treeman, tam gdzie stać będzie nie przejedziesz i lepiej ominąć. Przy zwrotności tej armii nie powinno być większych problemów żeby uderzyć od flanek wildami, kislevem od przodu, a glade riderami zmuszać do palenia szarż co groźniejszych odzdziałów. Będzie dobrze
Qbas : powinno dać radę, chociaż mało antymagi jak O@G ma być przeciwnikiem, i tak:
-Alterowi znacznie lepiej warda i helm.
-Wildów przydałoby się więcej, najlepiej też zrezygnować z czempiona, drodzy a jest ich mało i mogą łatwo spaść.warbanner jak najbardziej.
Pozdrawiam
Qbas : powinno dać radę, chociaż mało antymagi jak O@G ma być przeciwnikiem, i tak:
-Alterowi znacznie lepiej warda i helm.
-Wildów przydałoby się więcej, najlepiej też zrezygnować z czempiona, drodzy a jest ich mało i mogą łatwo spaść.warbanner jak najbardziej.
Pozdrawiam
Zmieniłem trochę. Wywaliłem z WD i z Wildów po czempionie, a w wolną lukę wstawiłem 6 wilda. Co do Altera się waham. Z reguły grałem hełm + kamień, ale chciałem czegoś nowego spróbować (obaj gramy na eksperymentalnych rozpach) chociaż ten +1 Ws i +1 atak w szarży są kuszące
Qbas na 2200 nie lepszy Spellweaver z 3-4 scrollami? Przecież orasy będą miały 3 szamanów 2levell, więc stopy niemal pewne. Fakt, że masz WW, którzy jakiegoś szamana mogą pocisnąć, ale ja bym jednak pewną obawę miał. Do tego ten alter, który...no właśnie - co ma osiągnąć? Nie dać się zabić? Może wsadź go chociaż na orła i odwspólnoć, wtedy sens IMHO większy No i ja się nie ruszam bez 3x10GG, ale to już moje zboczenie
Rozpa ogólnie ok, ale jak grasz na gobbosy to jak dla mnie nieocenione są starfire arrows ;]
Taki fajny herosik na goblinki, starfire arrows + spitowa snipera (do wyrzynania magów). Jak dla mnie zamiast altera mógłbyś takiego faceta wziąć, na jakimś koniu, albo orle.
PS. Miło by mi było gdyby ktoś poza Fingorem i Czopkiem (którym dziękuję) powiedział coś o mojej rozpie ;]
Taki fajny herosik na goblinki, starfire arrows + spitowa snipera (do wyrzynania magów). Jak dla mnie zamiast altera mógłbyś takiego faceta wziąć, na jakimś koniu, albo orle.
PS. Miło by mi było gdyby ktoś poza Fingorem i Czopkiem (którym dziękuję) powiedział coś o mojej rozpie ;]
No niestety....MZ dla O&G. A zabrakło mi 15 punktów do drawa
No nic, pracuję nad czymś lepszym. Byłoby i może MZ dla mnie, gdyby w 1 turze mi BSB nie zszedł. Ale to trzeba mieć farta, żeby przy wypuszczaniu fanola w stojące 8 cali dalej driady wyrzucić 2 szóstki i wpaść w BSB-ka.
Gdyby nie ten nieprzyjemny incydent, wypaliłbym HoDE , i pozdawał liderkę paroma oddziałami w 12" ode mnie
Ogólnie rozpa sprawdziła się lepiej niż myślałem. Chociaż standardowe WE lepsze, to jednak Powergamerstwu mówimy "NIE:
No nic, pracuję nad czymś lepszym. Byłoby i może MZ dla mnie, gdyby w 1 turze mi BSB nie zszedł. Ale to trzeba mieć farta, żeby przy wypuszczaniu fanola w stojące 8 cali dalej driady wyrzucić 2 szóstki i wpaść w BSB-ka.
Gdyby nie ten nieprzyjemny incydent, wypaliłbym HoDE , i pozdawał liderkę paroma oddziałami w 12" ode mnie
Ogólnie rozpa sprawdziła się lepiej niż myślałem. Chociaż standardowe WE lepsze, to jednak Powergamerstwu mówimy "NIE:
Deadwit - rozpisałem sobie Twoją armię i naprawdę całkiem fajny szybki offense, który w sumie wcale nie jest taki tylko for fun, bo niektórym armiom może sprawić sporo przykrości. Chętnie w jakimś sparingu przetestuje. Szkoda, że ten Boyar ma tak mały wybór przedmiotów.
Qbass -jak Ci poszło z magią? Pytam bo sam mam zamiar grać w niedługo z orasami w lidze.
Qbass -jak Ci poszło z magią? Pytam bo sam mam zamiar grać w niedługo z orasami w lidze.
Pageant of Skrikes? Ale tego chyba nie da się kombować, w sensie strzelać ze Starfire prz użyciu Pageant...starfire arrows + spitowa snipera
Ja wymyśliłem na jutrzejsze starcie z OiG takie cuś:
Waywatcher noble 149pts
General, 2nd Weapon, Moonstone of the hidden ways
Waywatcher noble 164pts
2nd weapon, Pageant of skrikes, Starfire arrows
Spellsinger 140pts
Dispell scroll x2
Waywatchers x10 240pts
Glade guardsx10 126pts
Musician
Glade guardsx10 126pts
Musician
Glade guardsx10 126pts
Musician
Wardancers x7 147pts
Champion, musician
Wild riders x5 130pts
Strategia prosta: dodatkowy las 19'' od rywala. W nim WW z noblami. Na wzgórzu, względnie inaczej 3x GG i ostrzał. Kiedy rywal jest na odległość szarży do WW, uciekam przez kamyk i zależnie od makiet, albo na jego stronę albo na własny koniec. Starfire ma zmusić orasy do testów paniki, a spite być może ściągnie jakiegoś szamana. IMHO da się na tym ugrać 13-7, 14-6. Tyle by mi wystarczyło Co sądzicie? Na czymś podobnym zremisowałem z VC.
Nie można, ale w jednej turze, można wystrzelić to i to, jak dobrze pójdzie to spanikujesz w jednej turze jeden klocek goblinów i zadasz jedną ranę szamanowi.ksch pisze:Pageant of Skrikes? Ale tego chyba nie da się kombować, w sensie strzelać ze Starfire prz użyciu Pageant...starfire arrows + spitowa snipera
Bardzo ciekawa rozpiska ;] albo wygrasz, albo srogo dostaniesz po tyłku. Takie moje zdanie xD