Albion Truthsayer

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marko
Mudżahedin

Albion Truthsayer

Post autor: Marko »

Praca malowana na lokalny konkurs. Zrobiona jakiś czas temu, ale nie miałem możliwości wrzucenia zdjęć.
Obrazek

Trochę się narobiłem, ale było warto ;)
tutaj link do coolmini, tam też link do zdjęcia samego zioma.

pzd

Awatar użytkownika
Qbazss
Wałkarz

Post autor: Qbazss »

Świetne! :D Bardzo fajne są te znaki na ziemi. A właściwie to co on przywołuje? Mi się bardzo podoba :P

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Sławol »

Model z dioramką :)

FIGURKA

Dobra, zacznę od cymbałka (sam w sobie jest świetnym modelem): skórę ma bardzo ładną, ale włosy nijak mi nie pasują do niej :) Poza tym są całe żółte, a widziałbym je wychodzące z innego koloru, ciemniejszego i niekoniecznie odcienia żółtego :) Aha, skóra gdzieniegdzie mogłaby dostać więcej głębi, takiej najciemniejszej, bo mięśnie są spore ;)

Poza tym kolorystyka jest fantastyczna w sensie samej fantastyki, mnóstwo kolorów i bajkowości, ale w tym przypadku - poza włosami - bardzo mi się to podoba! Ładny kostur wyszedł, różowy kolor pasuje mi tu jak ulał, w dodatku przejście do brązu jest bardzo ciekawym pomysłem, a i wykonanie dobre (miejsce "styku" kolorów trochę ostre, ale nic to).

Twarz - Truthsayer ma tylko jedno oko? Drugie mu zbielało :lol:, czy to celowy zabieg "czarodziejski", mający na celu nadać mu charakteru? Jak by nie było, wygląda świetnie :D

NMM bardzo staranny, czerwona szmatka ma bardzo ładny odcień, postarałeś się o detale, nic nie zostało pominięte :)

DIORAMKA

Pomysł wielce OK, wykonanie też bardzo ładne. Coś jednak mogę o tym powiedzieć więcej:

- głazy/menhiry - w sumie to nie wiem, jakieś takie mało "głazowate" albo czepiam się nie wiem czego... może zbyt chropowate i obłe... Poza tym całe szare, takie jednokolorowe... O, może o to mi chodzi, ale samo ustawienie i stworzenie magicznego kręgu a'la Stonehenge bardzo trafione :)

- esy-floresy, portal i wszystko, co się "świeci" - mało się świeci :) Szczególnie to widać na ziemi, gdzie niebieskie wzorki powinny bić energią :) Przydałoby się więcej ciemnego niebieskiego na samym skraju, żeby stworzyć większy kontrast między najjaśniejszym punktem, a najciemniejszym. Widać, że ma pulsować światłem to wszystko, ale blado świeci :) Innym wyjściem jest wpuszczenie jeszcze jaśniejszej linii wewnątrz tych zawijasków, może nawet rozrzedzonej białej farby :-k To samo tyczy się portalu. Nie ma tego blasku, Marko, tego roziskrzenia i strzelającej energii :)

- kamienne podłoże - OK, świetnie wpasowany model i całość ładnie wykonana

- roślinność - również OK, jedynie najjaśniejsze glony są dla mnie za jasne :)

I tyle. W sumie większość moich uwag ma charakter kosmetyczny, bo całość naprawdę świetnie się prezentuje i kosztowała Cię niemało wysiłku :) Praca bardzo udana, bardzo ładnie wykonana i opowiada jakąś historię, a to się liczy w tego typu scenkach :)

Świetna robota Marko! Pochwal się wynikiem z konkursu :)

Pozdrawiam
Sławol
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

Mort
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Mort »

Na żywo jeszcze piekniejsza...zawiodłem się troszkę na dioramce. To co Tomek mi o niej powiedział wyrobiło mi znacznie lepsze wyobrazenie na jej temat. IMO dioramka powinna być bardziej "kamienna" tzn. żeby nie było tam tej trawki etc.

A po za tym cud- miód ;]

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Post autor: marcus_cheater »

Według mnie świetna robota... Widać, że starannie i pomysłowo... 8) Gratuluję i życzę równie udanych kolejnych prac... :) :D
"Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane

Awatar użytkownika
dead
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: dead »

te "wlosie" sitowie czy co to ma byc - beznadzieja - ogolem foty tez nie za ciekawe bo przydalyby sie jakies fotki samego kolesia bez dioramki !! ogolem figsa nawet spoko ...ale trudno stwierdzic po takich fotach ...

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

dead pisze:ogolem figsa nawet spoko ...ale trudno stwierdzic po takich fotach ...
Widze, ze trudno jest przeczytac kilka slow od autora. Masz tu link http://www.coolminiornot.com/186823

Figurka jest ladna jednak ilosc mocnych akcentow kolorystycznych troche rosprasza. Mam na mysli wlosy, roz na lasce i swiecace znaki. Jak dla mnie o dwa efekty za duzo. Taki mam gust, ze nie przepadam za cukierkowymi barwami :wink:

Awatar użytkownika
dead
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: dead »

@rapta : a to dlatego ze czytam od gory do dolu ... dlatego wole jak ktos komenty do figsy wrzuca na gorze - najpierw ... (normalna kolej rzeczy jak skrolujesz ekran - ogladasz figse komentujesz i nie czytasz ... chyba ze tekst jest na gorze)

co do figsy:
po przebadaniu modelu stwierdzam ze nie ma oka ;) nie wiem czy to zamierzone czy tez nie ale wg mnie nawet na szrame nie wyglada - a mam takie wrazenie ze sie po prostu zapomnialo kreski czy kropki zrobic ... skora b.fajna ale np szmatka pomiedzy nogami taka dziwna - nie rozumiem tej niebieskiej kreski od spodu ani to jakis odblask ani kawalek szmatki nie wiem czemu to sluzy ... freehend nieczytelny wg mnie ...
tak samo przejscie na ladze takie sobie strasznie ostre i takie nieplynne ... i niespojne ...

tyle z mojej strony ocene na cmonie zostawilem ...

BTW rapta - zauwazylem ze lubisz mi zwracac uwage ;)

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

dead pisze:BTW rapta - zauwazylem ze lubisz mi zwracac uwage ;)
Generalnie lubie zwracac uwage wszystkim, ktorzy najpierw pisza potem mysla ;)

Awatar użytkownika
Marko
Mudżahedin

Post autor: Marko »

Spróbuję odeprzeć zarzuty:)
Sławol pisze: FIGURKA
Poza tym są całe żółte, a widziałbym je wychodzące z innego koloru, ciemniejszego i niekoniecznie odcienia żółtego :)
Włosy to: podstawa - Camo Green wash catachanem, wyciągane sunburst yellow, także nie są całkiem żółte :) Nie miałem kompletnie pomysłu na kolor, nie wiedziałem co by pasowało, więc dałem takie. Sam nie jestem do nich przekonany.
Twarz - Truthsayer ma tylko jedno oko? Drugie mu zbielało :lol:, czy to celowy zabieg "czarodziejski", mający na celu nadać mu charakteru? Jak by nie było, wygląda świetnie :D
Jedno oczko zaszło mu bielmem. Aż tak niechlujny nie jestem, żeby nie domalować źrenicy na jednym oku. Przez prawy policzek przechodziła linia formy, której nie dałem rady usunąć, zrobiłem więc z niej bliznę, a samo oko - białe (że niby stracił, czy coś).
DIORAMKA
- głazy/menhiry - w sumie to nie wiem, jakieś takie mało "głazowate" albo czepiam się nie wiem czego... może zbyt chropowate i obłe... Poza tym całe szare, takie jednokolorowe... O, może o to mi chodzi(...)
No wiem właśnie. Próbowałem je ratować sporą ilością washy (brązy, zielenie, czarny, nawet niebieski) ale jakoś dalej płaskie. Na żywo w sumie też wyglądają na niedorobione, dopiero przy bliższym oglądaniu zyskują.
- esy-floresy, portal i wszystko, co się "świeci" - mało się świeci :) Szczególnie to widać na ziemi, gdzie niebieskie wzorki powinny bić energią :) Przydałoby się więcej ciemnego niebieskiego na samym skraju, żeby stworzyć większy kontrast między najjaśniejszym punktem, a najciemniejszym. Widać, że ma pulsować światłem to wszystko, ale blado świeci :) Innym wyjściem jest wpuszczenie jeszcze jaśniejszej linii wewnątrz tych zawijasków, może nawet rozrzedzonej białej farby :-k To samo tyczy się portalu. Nie ma tego blasku, Marko, tego roziskrzenia i strzelającej energii :)
Hmm... Nie chciałem robić zbyt mocnego świecenia, żeby nie zalało całej sceny. Bałem się trochę, jak to wyjdzie - niebieski od kamieni + fiolety od portalu... Koniec końców jest tak jak mówisz - świecenie delikatne. Najbardziej żałuję niebieskiego - nie mam pojęcia jak by je poprawić. To co piszesz wydaje się być słuszne, ale... w zagłębieniach jest już biała farba, a na krawędziach jest regal blue, także nie wiem. Będę musiał jeszcze poeksperymentować (w sumie zbyt dużo światłami się nie bawię).
Mort pisze:zawiodłem się troszkę na dioramce. To co Tomek mi o niej powiedział wyrobiło mi znacznie lepsze wyobrazenie na jej temat.
W poniedziałek dowiozę dioramę do Sfana. Okazało się, że w konkursie było ograniczenie dot. wielkości podstawki i nie przyjęto mi tego kręgu ](*,)
dead pisze:te "wlosie" sitowie czy co to ma byc - beznadzieja(...).
zdania są podzielone :) Poza tym zainwestowałem w zestaw jakichś takich pierdół do podstawek i chciałem wypróbować ;)
stwierdzam ze nie ma oka Wink nie wiem czy to zamierzone czy tez nie ale wg mnie nawet na szrame nie wyglada - a mam takie wrazenie ze sie po prostu zapomnialo kreski czy kropki zrobic(...)
Oczko wyjaśniłem już, mam nadzieję.
szmatka pomiedzy nogami taka dziwna - nie rozumiem tej niebieskiej kreski od spodu ani to jakis odblask ani kawalek szmatki nie wiem czemu to sluzy
Miał to być odblask. Nie chciałem robić zbyt mocnego, bo nie miało to być takie mocne źródło światła, z kolei stwierdziłem, że powinno się tam odbijać i nie chciałem zostawiać bez odblasku. No i wyszło coś takiego pośrodku. Też nie jestem przekonany...
Raptaparat pisze:ilosc mocnych akcentow kolorystycznych troche rosprasza. Taki mam gust, ze nie przepadam za cukierkowymi barwami Wink
HA! Udało się. Ja też wolę, gdy figurka jest stonowana, tu jednak (po raz pierwszy) pokusiłem się o coś nowego i spróbowałem zrobić coś bajkowego i "oczojebnego". Czy mi się to udało? Sądząc po komentarzu Twoim i Sławola - tak, z czego jestem bardzo zadowolony:)

Uff... Trochę tego było, ale mam nadzieję przynajmniej trochę się zrehabilitowałem. Dzięki wszystkim za komentarze, te przychylne i te krytyczne, niedługo kolejna praca ujrzy światło (?) forum.

Na marginesie dodam (tak się troszkę pochwalę), że praca zdobyła laur zwycięzcy :)

pzd

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Post autor: vocal »

nawet przyjemne:)
trochę nie pasuje mi pozycja gościa w zestawieniu z portalem- wolałbym żeby bardziej wskazywał laską w kieruunku portalu a nie nad portal ale to taki drobiazg:) podoba mi się za to że laska ma kolor portalu, widać miedzy nimi połączenie w jakiś sposób. ale... przydałby się jeszcze mocny SL od portalu, jednak to bardzo mocny akcent. rozumiem że nie chciałeś figurki przytłaczać i dominować portalem ale w takim razie po co on jest? przy pomyśle na portal, portal powinien być ważniejszy:) poza tym w sumie nie musiałby dominować gościa, graliby po prostu razem lepiej, obaj jako dominanta poprzez ich połączenie kolorystyczne.
melchiory... wyglądają trochę jak falliczne kokony a nie głazy:) i to najwiekszy zarzut do tej pracy. jakby miały też jakieś runy to by było miło;) tymbardziej że portal został fajnie wyrzeźbiony a te kamienie mooocno odstają, brak im detali. za to starają się nie przytłaczać i nie dominować dioramy co się chwali.
na dobrą sprawę jakby figs był mocniej powyciągany kolorystycznie i kontrastowo to by i tak się wyróżniał w dioramie nawet z mocnym OSL, SL i bardziej szczegółowymi melchiorami;)

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

melchiory
menhiry ;)

ODPOWIEDZ