Mortal 1500

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Mortal 1500

Post autor: thurion »

1 Exalted Chaos Champion @ 202 Pts
Mark of Chaos Undivided; Chaos Armour; Shield
Gaze of the Gods [30]
Sword of Might [20]

1 Daemonic Mount @ [50] Pts

1 Bray Shaman @ 131 Pts
Mark of Chaos Undivided; Magic Level 1; Braystaff
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

4 Chaos Knights of Khorne @ 177 Pts
Mark of Khorne; Frenzy; Barding; Heavy Armour; Shield

4 Chaos Knights of Khorne @ 177 Pts
Mark of Khorne; Frenzy; Barding; Heavy Armour; Shield

5 Marauder Horsemen @ 81 Pts
Flail; Musician

Flail; Musician

5 Chaos Warhounds @ 30 Pts

3 Minotaurs @ 138 Pts
Mark of Chaos Undivided; Great Weapon

3 Minotaurs @ 138 Pts

5 Screamers of Tzeentch @ 165 Pts

2 Fiend of Slaanesh @ 150 Pts

Casting Pool: 3

Dispel Pool: 5

Models in Army: 45

Total Army Cost: 1500

a to wersja Lublinowej rozpy pod tytulem: "nie przejmuje sie tym ze Kowal i Chory mnie pojadą :P jade for fun :P"

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

fajne

ps.widzialem juz zastosowanie dla 8maruderow konnych...sluza jako dostawcy exalteda na koniku :wink:

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

quas pisze:fajne

ps.widzialem juz zastosowanie dla 8maruderow konnych...sluza jako dostawcy exalteda na koniku :wink:
moj exalted dostarcza sie sam

edit:
po nieprzespanej nocy podjalem deyczje o zmianie w rozpie, zamiast i tak tutaj bezuzytecznego braystaffa dochodzi 6sty piesek do jednego oddzialu :P

pzdr !!

p.s
co sadzicie o zamianie minoskow na furie, dodaniu 1 do 3ki, i zamianianie krowy na sorcerera oraz zabraniu exaltedowi slomki na rzec flaila?

tak se mylalem nad tym... ale doszedlem do wniosku ze maszyn bedzie srednio o 2 mniej (u HE/ DE 2, Krasie 2/3, imperium 2) wiec furie chyba nie sa tak przydatne.. tymbadziej ze maruderzy i exi tez moga jechac na pale na maszyny w tym samym celu co furie... a 2x minoski sie jednak przydadza :)

what do you think?

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Coz u karasi to raczej bedzie 3-4 a nawet do 5 imperium raczej 3 :wink:

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Malal pisze:Coz u karasi to raczej bedzie 3-4 a nawet do 5 imperium raczej 3 :wink:
no tak :) na 2k+ by bylo u krasi 6-8 :) a w imperium 5-6 (liczac dzialo w tanku...) wiec na te 1,5k mniej wiecej o tyle mniej o ile napisalem...

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

furie są fajne :wink:

na 1500 5 maszyn krasiowych
na 2k+ 6 maszyn krasiowych nie liczac kowadełka

:twisted:

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Kozisyn pisze:furie są fajne :wink:

na 1500 5 maszyn krasiowych
na 2k+ 6 maszyn krasiowych nie liczac kowadełka

:twisted:
no tak, ale z krasiami to i na te i na te punkty rozbija sie o to samo.. zaczne/ nie zaczne ;) jeden advantage 1500 jest taki ze mount daje imm to psych exiemu, wiec mi go nikt nie schallenguje...tak jak smoka :)

ja na 2k+ bym wsytawial 8 maszyn :P wiec licze tak jak ja bym gral :P
(p.s. krasie maja maszyn prawie tyle samo, ale nie maja poza tym prawie nic... a do tych maszyn to starczy ze mi jeden minetaur dojdzie i zamiecie z jedna dla rownowagi punktowej... nie ma szalu, ale zle tez nie jest)

furie sa niefajne :) mi zawsze sie sypia (ostatnio 5 od TKowej klopy albo trebuszeta sie sypnelo...) no a dodatkowo sa cieniutkie na magie... screamery to 10 W z T4 (5 w 1szym scenariuszu :P) wiec nawet magiczno strzelajace armie mi ich nie zlikwiduja.. a furie? jeden pocisk i sa bezuzyteczne... nie mowiac o organce..

jednak wole krowy :)

Malal
Kretozord

Daj muzyka tym khornikom bo jak o niego przegraja to bedziesz klnal jak szewc...... :wink: a tak pozatym zagralbym czyms bardzo bardzo podobnym

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Lepsza jest chyba ta wersja z 2 oddziałami minetaurów. W końcu grasz chaosem, musisz mieć czym walczyć :) 2x jazda + 2xminosy + heros to już jest konkret. Zwłaszcza przy mocnym wsparciu jakie wystawiasz.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Malal pisze:Daj muzyka tym khornikom bo jak o niego przegraja to bedziesz klnal jak szewc...... :wink:
jeszcze nigdy nie klnalem ;) a 20 pkt w tej rozpie bedzie ciezko urwac... chociaz nie jest to nieralne ;)

mysle ze sie poslucham... przy okazji zmniejsze koszt exalteda :)

takz finalna wersja wyglada tak.. tadam :) :

1 * Exalted Chaos Champion @ 184 Pts
Mark of Chaos Undivided; General; Flail; Chaos Armour; Shield
Gaze of the Gods [30]
1 Daemonic Mount @ [50] Pts

1 Bray Shaman @ 129 Pts
Mark of Chaos Undivided; Magic Level 1; 2ndWeapon
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

4 Chaos Knights of Khorne @ 187 Pts
Mark of Khorne; Frenzy; Barding; Heavy Armour; Shield; Musician

4 Chaos Knights of Khorne @ 187 Pts
Mark of Khorne; Frenzy; Barding; Heavy Armour; Shield; Musician

Flail; Musician

Flail; Musician

3 Minotaurs @ 138 Pts

3 Minotaurs @ 138 Pts

2 Fiend of Slaanesh @ 150 Pts

Casting Pool: 3

Dispel Pool: 5

Models in Army: 45

Total Army Cost: 1500

Awatar użytkownika
eustis
Wałkarz

Post autor: eustis »

a może coś takiego? bardziej mortalowe/ mniej cielęce :)

1 * Exalted Chaos Champion @ 184 Pts
Undivided; General; Flail; Shield
Gaze of the Gods
1 Daemonic Mount

1 Aspiring Chaos Champion @ 156 Pts
Khorne; Frenzy; Battle Standard
1 Chaos Steed

3 x 4 Chaos Knights of Khorne @ 177 Pts

2 x 5 Chaos Warhounds @ 30 Pts

2 x 5 Marauder Horsemen @ 81 Pts
Flail; Musician

6 Chaos Furies @ 90 Pts

2 x 1 Fiend of Slaanesh @ 75 Pts

Casting Pool: 2
Dispel Pool: 6
Models in Army: 53
Total Army Cost: 1498

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

ledwo co jutro odbieram 2ga 4ke rycerzy od malarza(ki) to bym musial robic bsb i nastepnych rycerzy ;)

zreszta ja lubie moje (kreolowe:P) minetaury :P

zreszta nie ma w twojej rozpie DSow

zreszta wole miec rozpe na rowniotko 1500 :P to przynosi szczescie ;)

pzdr !!

Malal
Kretozord

Taki stary a taki fetyszysta z Ciebie.Rozpa Thuriona ma szanse z brettka male ale ma twoja zadnych

Awatar użytkownika
eustis
Wałkarz

Post autor: eustis »

z argumentami dotyczącymi sympatii wobec minetaurow, oraz okrąglutkich punktów nie sposób się nie zgodzić

to ja przepraszam :)

ps.
chaosem z bretonią nie można przegrać :P

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

zalozysz sie?

thurion obie wersje sa ok...obie maja swoje za i przeciw (przede wszystkim w doborze przeciwnikow)

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

ja bym wystawilem mega kolesia na demonic mouncie z berserker sword i enchanted shield :) ward jest fajny, ale przeciez dzial sie nie boimy :D szczegolnie ze i tak zwierz bedzie obrywal najczesciej.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Robson pisze:ja bym wystawilem mega kolesia na demonic mouncie z berserker sword i enchanted shield :) ward jest fajny, ale przeciez dzial sie nie boimy :D szczegolnie ze i tak zwierz bedzie obrywal najczesciej.
kiedys testowalem i jakos nie dalo rady.. a i za duzo pkt kosztuje..

a co do bretki Malal, to jest to jedyna armia z ktora nigdy w zyciu nie przegralem... a grajac mortalami zawsze wygralem...

na 1500 nie ma stad pegazow, nie ma 2ch trebkow, nie ma lordow wypasionych... a same lance? od czego mam maruderow, psy oraz nowe redirecty...(a po zrobieniu redirecta spawny...od boku stykajace sie z 2 rycerzami..) a jesli sie kolo nie lapie na redirecty.. to stoi jak stal, bo nie ma sie gdzie ruszyc i czeka az sie go obtoczy...

Malal
Kretozord

Ech widac tylko mi ludzie zdaja wardy na zyczenie bo od boku czesto ja sie brejkowalem nei lance :roll:

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Malal pisze:Ech widac tylko mi ludzie zdaja wardy na zyczenie bo od boku czesto ja sie brejkowalem nei lance :roll:
:roll:

to sie nazywa niefart... sam tak mialem DLem... czasami zdajac duzo wardow sie utrzymywalo w ciezkich opresjach...

ale jak lanca ma minoski i exalteda/ khornikow na flance... to ciezko jest mowic o naszym bledzie jesli sie odbijemy...

ja sie najbardziej tą armia boje krasi... :) szczegolnie jak zaczna... kmperium z tankiem, bo helka=dead w konfrontacji z 5 screamerami... a same GC duzego pola do popsiu nie maja.. pojedynczy rycerz, minotaur... ew. exi/ steed, ale tez jest szansa na warda.. nie ma takiego modelu jak smok tutaj... zebym sral po gaciach na widok great cannonow...

oczywiscie skaveny ala chory/mlody i HE ala kowal... ale to tez zalezy kto zacznie, szczegolnie z HE, ze szczurami jakos tak mniej sie boje.. nie wiem czemu :P moze jestem optymista i licze ze sie elektrycy chociaz jak nie zabic, to sie porania...

boje sie tez WE na brokule... dlatego chyba wezme te rozpe ze slomka, bez muzykow, jak napsialem muzykow jakos nigdy nie zalowalem, wkoncu 177pkt za rycerz to nie tragedia... ale slomka na typie sie mega przyda na polowanie dryad, nawet na brokula... flail mniej przydatny.. primo S7 tylko w szarzy, a celi do takich szarz na ten format jest mniej, mniej chariotow, jakichs kozakow itp... takze wezme ta pierwsza opcje (z tym ze zaiast staffa piesek )ze slomka (lenistwo gorą :P, nie bede musial robic trabek na piny 8) )

najbardziej to sie boje steam tanka.. bo na niego ani minoski, ani pan z flailem/ slomka duzo nie poradza... licze na to ze da sie go wymanewrowac.. szczegolnie na nowe zasady :)

Awatar użytkownika
Mauler
Wodzirej

Post autor: Mauler »

Przy strzelaniu albo walce wręcz przeciw exaltedowi na demonic mouncie to losuje (przy strzelaniu) bądź deklaruje się w co się trafia - czy w jeźdźca czy w demonicznego wierzchowca, tak?

ODPOWIEDZ