Accursed Armour of BP

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Podręcznik do beastów, ale nie jest Beast Only

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

bigpasiak pisze: a co do chaosu to kazda zbroja jest tam chaos armourem wiec wg mnie jej nie zamieniasz ale upgradujesz...
No widzisz, a hellsteed jest latającym nightmarem, więc go nie zamieniasz, tylko upgrade'ujesz. :wink:

Sorry, ale już mi się nie chce. Decyzja LS jest w sprawie wysoce niejasnej, nie ma wielkiego wpływu na grę, moim zdaniem jest właściwa i nie chce mi się marnować czasu na przekomarzanie, bo już weszliśmy w fazę "polemika dla sztuki polemizowania".

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

a gdzie masz napisane ze bohaterowie z Hordes of Chaos moga uzywac przedmiotow z Beast of Chaos? jest wyraznie napisane ze bestie moga kozystac z przedmiotow mortalowych lech nie ma slowka o odwrotnej sytuacji wiec nie ma takowej.

chwytasz za slowka barb...
jedna znaczaca roznica to ta ze to zwykly kon i to zwykly kon... w sensie niemagicznym... a roznica cos mi sie wydaje nie jest taka mala w wyborze wierzchowca... i chyba to wiesz...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Bigpasiak;

Don't flog the undead horse.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

bigpasiak pisze:a gdzie masz napisane ze bohaterowie z Hordes of Chaos moga uzywac przedmiotow z Beast of Chaos? jest wyraznie napisane ze bestie moga kozystac z przedmiotow mortalowych lech nie ma slowka o odwrotnej sytuacji wiec nie ma takowej.

chwytasz za slowka barb...
jedna znaczaca roznica to ta ze to zwykly kon i to zwykly kon... w sensie niemagicznym... a roznica cos mi sie wydaje nie jest taka mala w wyborze wierzchowca... i chyba to wiesz...
BigPasiak
strona 62, góra
"They are followed by a list of 'Chaos only' magic items. These items can only be used by models from this book or models from the Hordes of Chaos book (unless otherwise indicated)...

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

qrcze przeoczylem ten zapis... :?

czyli wychodzi ze nie mozesz miec tej zbroi bo w RB napisali ze jak nie mozesz jakies zbroi wykupic normalnej to nie mozesz takze jej magicznego odpowiednika... zgadza sie?
a chaosowi herosi maja tylko chaos armour jako opcje ekwipunku (oprocz tarczy) wiec innej zbroi jak chaos armour brac nie moga...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...

Abandoned

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Przykro mi, ale to są brednie. Zaraz udowodnisz, że jak ktoś ma light armour, to nie może mieć magicznego heavy armour i odwrotnie, a hełmu to nikt nie może mieć.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Cursed topic.
Wydzielam.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Z całej dyskusji wyniosłem jedną bardzo ważna informacje, która uraczył nas Pasiak:

latający koń jest niemagiczny.

Bosko ;)

Bez urazy Pasiaku ;)

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

wiem o co Ci chodzi Christos...

ale prosze podajcie mi chociaz jeden przyklad analogiczny do wymieniania steeda. choc jeden gdzie jak masz konkretny zwykly ekwipunek zakupiony [ inny niz hand weapon 8) a zarazem wbudowany tak jakby... ) to mozesz go wyminic bez wzmianki w zasadach specjalnych dla tego herosa [ np.] na inny niemagiczny ekwipunk... Barb, JJ?

Abandoned

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Nie wiem, o co Ci chodzi...?

Generalnie jest to dość rzadkie, żeby w ogóle istniała możliwość wymienienia czegoś, zazwyczaj herosa kupujesz gołego z hand weaponem i nikomu nie przyszłoby do głowy, żeby wykupić jeden upgrade, a potem zamienić go na inny, bo to bez sensu. Jedyne przypadki "korzystnej wymiany" które znam, dotyczą pancerzy chaosu i bretonii. No i jeszcze wood elf traci longbowa, jak zostaje BSB, to też wymiana pewnego rodzaju.

Jeśli jesteś w stanie podać jeden przypadek, kiedy heros ma opcję wymienienia jednego sprzętu na inny, ale Twoim zdaniem nie może tego zrobić - słucham. Ja takich nie kojarzę.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

eee...
a o czym my tu duskutujemy?
bo mi wlsnie zdawalo sie ze o takim przypadku...
ja caly czas staram sie dowiedziec jaka logika i analogia do czego sie kierowaliscie pozwalajac na zamiane wierzchowca z wbudowanego na innego jesli nie ma wzmianki o tym nigdzie...

a jezeli jednak nie potrafisz podac takowego przykladu o ktory prosilem znaczy to ze nie ma calkowicie zadnego uzasadnienia zamiana mounta na innego w swietle jakiejkolwiek zasady...

tylko ze pancerze chosu i bretoni wymieniasz na magiczne! a to juz pewna roznica nieprawdaz?

ps. nie jestem w stanie podac zadnego takiego przykladu o jaki prosze dlatego uwazam to za niemozliwe.

Abandoned

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Nadal nie mam bladego pojęcia o co Ci chodzi. Pancerze chaosu wymieniasz na magiczne. Mounta wymieniasz na niemagicznego. To jest podstawowa analogia, bo w zasadach nie ma nic, co by na to pozwalało, ani nic, co by tego zabraniało.

Sytuacji, kiedy wymiana czegokolwiek jest potencjalnie korzystna dla właściciela figurki (a przy tym nie ma wyraźnie zaznaczonego w AB, czy jest możliwa), naliczyłem całe dwie: właśnie chaos armour i hellsteed. Zasadniczo jest tak dlatego, że bohaterów kupuje się gołych z hand weaponem i nie ma czegoś takiego jak "zestaw przedmiotów" poza VC, więc siłą rzeczy takich analogii być nie może. Więc jedyną analogią, jaką się kieruję, jest ChA, bo inne nie istnieją w żadną stronę. I ta analogia naprawdę nie staje się fałszywa dlatego, że Tobie nie pasuje w dyskusji - jest jedyną w tym temacie w dowolną stronę.

Z mojej strony naprawdę EOT.

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

Skoro VC wykupuje zdolnosc ktora daje mu scisle okreslone rzeczy a potem z niej rezygnuje zeby wziasc cos innego lepszego poniewaz zasady DK uznaje za niewiazace to inne armie tez tak moga ??

Np w Chaosie biore Beastlorda daje mu Axes of Khorgor czyli pare toporkow ktorych niemozna laczyc z shieldem bo to HW + extra HW a potem stwierdzam ze tak naprade to ja chce uzywac tylko jednego topora ten +1 do ataku mi nie jest potrzebny a wole wzias shielda.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

You win.

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

ja myślę że tu chodzi o S&S treemana :D trzeba to jeszcze raz rozpatrzyć w myśl nowej idei czytania myśli autorów podręczników to będziemy zadowoleni :P

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

bigpasiak pisze:wiem o co Ci chodzi Christos...

ale prosze podajcie mi chociaz jeden przyklad analogiczny do wymieniania steeda. choc jeden gdzie jak masz konkretny zwykly ekwipunek zakupiony [ inny niz hand weapon 8) a zarazem wbudowany tak jakby... ) to mozesz go wyminic bez wzmianki w zasadach specjalnych dla tego herosa [ np.] na inny niemagiczny ekwipunk... Barb, JJ?
Pogubiłem się już o co komu chodzi ale w tym przypadku służę pomocą:

Bretoński paladyn jeśli nie sadzasz go na pegaza musi zakupić warhorse'a. Jest to jak napisałeś "zwykły ekwipunek zakupiony (inny niż hand weapon) a zarazem wbudowany tak jakby ;) Mogę go wymienić bez wzmianki w zasadach specjalnych tego herosa, na... na buty, czyli chodzenie na piechotę - Virtue of Empathy. Wygląda więc to tak: kupuję herosa z wbudowanym wierzchowcem ale wykupując Virtue of Empathy jest mi zwracana kasa za wierzchowca. Mam nadzieję że pomogłem :)

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

wybaczcie, może jeszcze dojdzie do tego, ze bohater może mieć dwa mounty?

odpuście sobie takie dywagacje, sam Barb się zakręcił, aż nie zdzierżył bo nie wiedział o co chodzi do pewnego momentu :D

S&S treemana został wyjasniony.

Zamiana wierzchowca- przy dread knighcie nie ma jakiejś zagwozdki zabraniającej kupna innego wierchowca. Przy herosie w army liscie dalej masz opcje wykupienia innego wierzchowca niz ten z dread knighta. Gdzie tu problem Pasiaku? Jeżeli będziemy się tak dokładnie doczytywać wszystkiego, to jestem w stanie Ci udowodnić, że wampir może mieć nawet dwa mounty

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

qwa zostawcie to s&s drzewca w spokoju bo nie o to mi chodzi! to byl przyklad analogii stosowanej [ badz nie...]

Remo- masz zasade specjalna Virtue of Empathy ktora mowi ze biegasz na piechote.

Morrok - pokaz mi teraz ze mozesz go zamienic i dzieki jakiej zasadzie. znowu zaczynmy z tekstami ze jak cos nie jest zabronione to jest dozwolone? udowodnij mi ze moze miec dwa mounty i z nich kozystac. prosze. bardzo.

Barb dobrze wie o co chodzi. masz mounta i nie mozesz go wymienic.

nie ma zadnej przeslanki w zasadach pozwalajacej na to.
wg mnie gdybys mogl sobie zamienic wierzchowca uwzglednionego w mocy byloby to zaznaczone lub wymionione by byly zupelnie jak mozliwosc wyboru broni w Avatar of Death.

Abandoned

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

jasne masz rację ale tu chodzi też o to żeby jakoś to wyglądało - imho skoro już wypuszczają te booki raz na kilka lat to mogliby udostępnić jakąś wersję graczom żeby wszystko albo większość poprawić - nie ma nic idealnego wszędzie autorzy walą gafy tylko że czasami je naprawiają [ patrz gry blizzarda, coś nie działa to poprawią to + open beta testy ] a czasami nie - trzeba przyjąć to jako bug a LS jako łatkę i już

ODPOWIEDZ