Outridersi a Pistoliersi
Moderator: #helion#
w zasadzie MS nie ma napisane, ze dot. jednej i tej samej broniDie for Emperor pisze:Strzelenie z dwoch pistoletow to dwa strzaly tyle ze nie z jednej i tej samej broni co jest podstawa zasady Multiple Shot (czyli np repeater pistol).

"I fart in your general direction" 

Witam!
Mam pytani dot. Pistoliersów - czy w czasie szarży na przeciwnika nadal mają możliwość ze strzelenia z pistoletów? Tzn. jak by to wyglądało w przypadku 5 jeźdzców, w tym dowódcy z pistoletem powtarzalnym? Czy mieliby wtedy 2x4A S4 z pistoletów + 3A S4 z pistoletu dowódcy oraz 6A S3 z koników i mieczyka dowódcy, tak jak to było w 6 edycji?
Z góry dzięki za odpowiedź i wybaczcie, jeśli coś zagmatwałem.
Pozdrawiam!
Mam pytani dot. Pistoliersów - czy w czasie szarży na przeciwnika nadal mają możliwość ze strzelenia z pistoletów? Tzn. jak by to wyglądało w przypadku 5 jeźdzców, w tym dowódcy z pistoletem powtarzalnym? Czy mieliby wtedy 2x4A S4 z pistoletów + 3A S4 z pistoletu dowódcy oraz 6A S3 z koników i mieczyka dowódcy, tak jak to było w 6 edycji?
Z góry dzięki za odpowiedź i wybaczcie, jeśli coś zagmatwałem.
Pozdrawiam!

No właśnie tego się obawiałem
.Pytałem, bo grałem Imperium w 6 edycji, zrobiłem przerwę, a teraz mamy 7 i nie znam wszystkich zasad.
To jak jest w końcu z tymi pistoletami? Są w pierwszej turze walki, czy Pistolierzy korzystają tylko z mieczyków?

To jak jest w końcu z tymi pistoletami? Są w pierwszej turze walki, czy Pistolierzy korzystają tylko z mieczyków?
Nie mają dodatkowego ataku i nie strzelają w pierwszej turze.Czyli każdy z nich wali 1 atak z siłą 3 i do tego uderzają konie 1 atak z siłą 3.
Czyli 5 pistoliersów łącznie z konikami wypłaca 10 ataków z siłą 3.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
Wynormalnieli po prostu, nie są już jednostką szturmową tylko wsparciem tak jak powinni.Orris pisze:Szkoda, że tak ich osłabili. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Trzeba będzie poczytać trochę, bo jak patrzę, to wiele się zmieniło, prawda?
prawdaCord pisze:Wynormalnieli po prostu, nie są już jednostką szturmową tylko wsparciem tak jak powinni.Orris pisze:Szkoda, że tak ich osłabili. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Trzeba będzie poczytać trochę, bo jak patrzę, to wiele się zmieniło, prawda?

racja oba oddziały są już zadkościąraf pisze:Wsparcie w specjalu i po trylion punktów czyli strata czasu...
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr
na turniejach? zawsze byly... nic tak nie buduje klimatu, jak cztery dziala.karl1299 pisze:racja oba oddziały są już zadkościąraf pisze:Wsparcie w specjalu i po trylion punktów czyli strata czasu...

Tak, jak to kiedyś ktoś napisał "wygrać za wszelką cenę i sie przy tym dobrze bawić" (sic!!).Szaman pisze:na turniejach? zawsze byly... nic tak nie buduje klimatu, jak cztery dziala.karl1299 pisze:racja oba oddziały są już zadkościąraf pisze:Wsparcie w specjalu i po trylion punktów czyli strata czasu...
W sumie outridersi są całkiem nieźli - choć to fast, który aby działał nie może się ruszać po dokupieniu bardingu 10 takim outriderom ustawionym na górce można powiedzieć, że ten oddział może skutecznie odstraszać przeciwnika do ruchu w naszą stronę :p oczywiście mądrze jest tam dać coś z magic resistance, bo przyciągają ostrzał magiczny jak cholera - w końcu 10 woundów z AS 4+..
No i champion to jedyny gościu w tej armii co ma BS 5 i może mieć hochlanda, a to już nie przelewki..
Pistoliersy też dobre, choć trzeba na maxa wykorzystywać ich manewrowność w w celu osłaniania ich od ostrzału - świetni są np. na orki czy na inne skaveny, choć już z dwarfami mają pozamiatane
No i champion to jedyny gościu w tej armii co ma BS 5 i może mieć hochlanda, a to już nie przelewki..
Pistoliersy też dobre, choć trzeba na maxa wykorzystywać ich manewrowność w w celu osłaniania ich od ostrzału - świetni są np. na orki czy na inne skaveny, choć już z dwarfami mają pozamiatane
Hmm, a brace of pistols w close combat nie jest traktowane jako 2 x hand weapon i nie daje 2 atakow z sila 3? Plus 5 atakow koni.Nie mają dodatkowego ataku i nie strzelają w pierwszej turze.Czyli każdy z nich wali 1 atak z siłą 3 i do tego uderzają konie 1 atak z siłą 3.