VC-2250- EuroCS i max 800 na herosów
VC-2250- EuroCS i max 800 na herosów
Zabieram się za VC-ty. Oczywiście jak na razie idzie to dośc powoli i pewno jeszcze co najmniej pół roku (a pewno i z rok) minie zanim armia będzie gotowa do gry. No i doszedłem do wniosku, że spłodzę od razu taką próbną rozpiskę na zasady Euro i z ograniczeniem punktów na herosów mając nadzieję, że za pół roku/rok będzie to już turniejowy standard. Wampiry są złozone tak jak zawsze sobie wampiry wyobrażałem i jakimi zawsze chciałem grać, czyli dużo jednostek wsparcia, dużo szkieletów i raczej manewrowanie śmieciem niż atak przy pomocy tarana. Teraz niech mi ktoś odpowie, czy pomysł jest grywalny i czy jest sens kupować dalej figurki pod coś takiego.
1 Vampire Lord @ 470 Pts
General; Level 3 Wizard
Forbidden Lore [35]
Dark Acolyte [30]
Lord of the Dead [15]
Helm of Commandment [30]
Skull Staff [65]
1 Nightmare @ [0] Pts
1 Vampire @ 210 Pts
Battle Standard Bearer; Magic Level 1
Dread Knight [25]
Walking Death [25]
Book of Arkhan [35]
1 Necromancer @ 105 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
15 Skeleton Warriors @ 140 Pts
Light Armour; Shield; FCG
17 Skeleton Warriors @ 156 Pts
10 Skeleton Warriors @ 100 Pts
7 Dire Wolves @ 66 Pts
Champion
7 Dire Wolves @ 66 Pts
Champion
5 Dire Wolves @ 40 Pts
5 Fell Bats @ 100 Pts
5 Fell Bats @ 100 Pts
10 Black Knights @ 345 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Barding; FCG
War Banner [25]
5 Black Knights @ 174 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Barding; Standard; Musician
Banner of Hellfire [10]
1 Varghulf @ 175 Pts
Casting Pool: 8
Dispel Pool: 6
Models in Army: 89
Total Army Cost: 2247
1 Vampire Lord @ 470 Pts
General; Level 3 Wizard
Forbidden Lore [35]
Dark Acolyte [30]
Lord of the Dead [15]
Helm of Commandment [30]
Skull Staff [65]
1 Nightmare @ [0] Pts
1 Vampire @ 210 Pts
Battle Standard Bearer; Magic Level 1
Dread Knight [25]
Walking Death [25]
Book of Arkhan [35]
1 Necromancer @ 105 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
15 Skeleton Warriors @ 140 Pts
17 Skeleton Warriors @ 156 Pts
10 Skeleton Warriors @ 100 Pts
7 Dire Wolves @ 66 Pts
Champion
7 Dire Wolves @ 66 Pts
Champion
5 Dire Wolves @ 40 Pts
5 Fell Bats @ 100 Pts
5 Fell Bats @ 100 Pts
10 Black Knights @ 345 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Barding; FCG
War Banner [25]
5 Black Knights @ 174 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Barding; Standard; Musician
Banner of Hellfire [10]
1 Varghulf @ 175 Pts
Casting Pool: 8
Dispel Pool: 6
Models in Army: 89
Total Army Cost: 2247
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2008, o 12:52 przez b_sk, łącznie zmieniany 1 raz.
A licky boom boom down!!!
Moim zdaniem jak najbardziej grywalna rozpa. Nie masz aż tak dużo oczywistego powera, ale potrafi poprzekierowywać i połmać unity wroga.
Na EuroCompa spoko, ale osobiście jeżeli już o tym compie mówimy to widziałbym inną rozpe VC w squadzie, ale nie różniącą się bardzo.
Na WI bardzo sprawdził mi się Lord ze wskrzeszaniem batów i wilków. I nie raz z dwóch trójek batów w pierwszej drugiej turze magii robilismy 2 ósemki albo i lepiej. Zajebiste do przytrzymywania, a kosztuje tylko 60 pkt oddział
Pzdro
Na EuroCompa spoko, ale osobiście jeżeli już o tym compie mówimy to widziałbym inną rozpe VC w squadzie, ale nie różniącą się bardzo.
Na WI bardzo sprawdził mi się Lord ze wskrzeszaniem batów i wilków. I nie raz z dwóch trójek batów w pierwszej drugiej turze magii robilismy 2 ósemki albo i lepiej. Zajebiste do przytrzymywania, a kosztuje tylko 60 pkt oddział
Pzdro
Moim zdaniem nie jest ta rozpa grywalna(tzn. jak Ci sie podoba, to graj). Dlaczego? Dlatego, że:
1. Wolałbym czystego wampira niż Necromantę,
2. Za dużo szkieletów, zrób sobie 3x 10+dowskrzeszanie ponad max, ilość,
3.Zmniejsz ilość Batów i wzamian za to, daj sobie dowskrzeszanie ponad max wilków i batów,
4. Pozostałe pkt. zainwestuj w Bardinga dla tego oddziały 10 BK, i może jakiś sztandar dla nich/weź 3 Cairn Wights+Banshee.
To jest moja opinia...
1. Wolałbym czystego wampira niż Necromantę,
2. Za dużo szkieletów, zrób sobie 3x 10+dowskrzeszanie ponad max, ilość,
3.Zmniejsz ilość Batów i wzamian za to, daj sobie dowskrzeszanie ponad max wilków i batów,
4. Pozostałe pkt. zainwestuj w Bardinga dla tego oddziały 10 BK, i może jakiś sztandar dla nich/weź 3 Cairn Wights+Banshee.
To jest moja opinia...
1. Bez dużej ilości popychaczek ta rozpiska nie ma racji bytu bo nie da rady wymanewrować przeciwnika.
2. Wolę więcej szkieletów, te zaoszczędzone punkty i tak w nic sensownego nie wrzucę, a szybciej mogę zamiast dowskrzeszania wziąć się za popychanie.
3. Uważam, że dowskrzeszanie batów jest po pierwsze niemoralne, a po drugie i tak nigdy nie będę miał więcej niż 10 modeli, żeby je na stole postawić.
4. BK mają bardinga, nie wiem dlaczego AB go nie wypluwa, a 3 Wraighty+Banshee to jak dla mnie słaby oddział. Jak iść w Wraighty to w taką ilość, żeby były w stanie walczyć, a nie sypały się na klocku goblinów, a większy oddział powoduje totalne przemodelowanie rozpy co mi się średnio uśmiecha bo moja koncepcja VC właśnie tak wygląda.
2. Wolę więcej szkieletów, te zaoszczędzone punkty i tak w nic sensownego nie wrzucę, a szybciej mogę zamiast dowskrzeszania wziąć się za popychanie.
3. Uważam, że dowskrzeszanie batów jest po pierwsze niemoralne, a po drugie i tak nigdy nie będę miał więcej niż 10 modeli, żeby je na stole postawić.
4. BK mają bardinga, nie wiem dlaczego AB go nie wypluwa, a 3 Wraighty+Banshee to jak dla mnie słaby oddział. Jak iść w Wraighty to w taką ilość, żeby były w stanie walczyć, a nie sypały się na klocku goblinów, a większy oddział powoduje totalne przemodelowanie rozpy co mi się średnio uśmiecha bo moja koncepcja VC właśnie tak wygląda.
Tylko taki wight ma 3A, więc zakladajac ze mamy takie 2+benszeta, to w jednej turze walki zwroci nam sie CR, i w strzelaniu tez mozna cos zrobic. Dzieki temu juz w 2 turze walki, nie ma bonusow za ranki itp.b_sk pisze:1. Bez dużej ilości popychaczek ta rozpiska nie ma racji bytu bo nie da rady wymanewrować przeciwnika.
2 Wraighty plus Banshee statystycznie sypią się na oddziale NG w dwie tury walki.
moim zdaniem, mam lepsza rozpiske na Euro800CS... tu masz tylko kilka szkieletow i blek najtow...
Licząc, że mam dobre kości to i hordą zombiaków mógłbym wygrać, ale wydawało mi się, że rozmawiamy poważnie.Urich^ pisze:statystycznie, ale jak masz dobre kości, to możesz nawet wygrać/zremisowac... PoZatym, za te pkt wystarczyłoby na wiecej wightow, 3 to był tylko przyład...
A poza tym to punkty ze zmniejszenia wszystkich oddziałów szkieletów i batów do minimum starczą tylko na 2 Wraighty i Bashee, więc jak już mówiłem wrzucenie sensownego oddziały Wraightów powoduje kompletne przemodelowanie rozpiski.
Domyślam się, że rozpę na takie ograniczenia można mocniej złożyć, ale mnie chodziło o to, czy ta którą zapodałem jest grywalna bo ja chcę grac właśnie takimi VC-tami z kilkoma szkieletami i black knightami.Furion pisze:moim zdaniem, mam lepsza rozpiske na Euro800CS... tu masz tylko kilka szkieletow i blek najtow...
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Mi się ta rozpa bardzo podoba. Jedyne, co bym zmienił, to konfigurację bohaterów - nieco.
Enchanted shield aż się prosi, żeby wbić na BSB. Poza tym ostatnio zdecydowanie wolę uniwersalnych magów-lordów - sam lvl4 + summon wystarczy w departamencie magicznym, a za pozostałe punkty można mieć dread knighta z infinite hate, co po lekkim dozbrojeniu daje konkretnego koksiarza do walki wręcz. Skull staff za drogi, olać![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
I nie słuchaj głosów sugerujących zmniejszenie liczby szkieletów.
Enchanted shield aż się prosi, żeby wbić na BSB. Poza tym ostatnio zdecydowanie wolę uniwersalnych magów-lordów - sam lvl4 + summon wystarczy w departamencie magicznym, a za pozostałe punkty można mieć dread knighta z infinite hate, co po lekkim dozbrojeniu daje konkretnego koksiarza do walki wręcz. Skull staff za drogi, olać
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
I nie słuchaj głosów sugerujących zmniejszenie liczby szkieletów.
Jak tylko tuning bohaterów się w oczy rzuca to nie jest źle bo nad tym to się będę głębiej zastanawiał jak zbiorę tego dostatecznie dużo, żeby móc na stole postawić i nie proksować większości goblinami. ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Fajnie robi sie Lorda z Red Fury(+ 1A za kazdego zadaneg wounda[jeżeli to nie ten power to sorki, nie chce mi sie szukac nazwy, ale wydaje mi sie że ten ;D]) i do tego dread knight i walking death. Z broni to lanca co zawsze trafia i mamy 8A w pierwszej turze ![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Ja rozmawiałem powarznie, ale jeżeli odrazu robisz rozpiske myśląc że będziesz miał same złe rzuty, to lepiej wogóle nie grać w WFB. W tej grze WSZYSTKO zależy od kości, więc kiedy ja robie rozpiskę, to robie troche pod złe rzuty i troche licze innymi oddziałami na szczęście. Oczywiście to jest moje zdanie, i nie bierz tego do siebie, bo w końcu każdy ma swoją taktykę.Licząc, że mam dobre kości to i hordą zombiaków mógłbym wygrać, ale wydawało mi się, że rozmawiamy poważnie.
ale bzdetJa rozmawiałem powarznie, ale jeżeli odrazu robisz rozpiske myśląc że będziesz miał same złe rzuty, to lepiej wogóle nie grać w WFB. W tej grze WSZYSTKO zależy od kości, więc kiedy ja robie rozpiskę, to robie troche pod złe rzuty i troche licze innymi oddziałami na szczęście. Oczywiście to jest moje zdanie, i nie bierz tego do siebie, bo w końcu każdy ma swoją taktykę.
b_ska robi rozpiske zakladajac ze ma srednie rzuty-zawsze sie tak robi
nie zakladasz ze szarzujac 5 zombimi pogonisz chaos lorda na smoku
poza tym mozna sie od kostek uniezaleznic-> statyczny CR,minimalizujac paniki,nie uzywajac jednostek z glupota itd.
rozpa calkiem ok
ja jak grałem 6 ed VC to zakładałem że mam pecha a nie średnie rzuty,
i tylko na -1 i fear out number
ale fajnie - przypomina bardzo te rozpiski z 6 ed ale osobiście bym wywalił 1 szkielety i wpakował grave guardów - pięknie koszą driadki i inne leśne elfodzieje![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
brak bardingu na BK to przeoczenie czy celowe ? rozumiem że celowe dla 5tki ale dla 10 już się mogę zastanawiać
- szczególnie jak chcesz gdzieś wstawiać wampira z bsb do nich to i tak obcina im ich ruch eteryczny, a sam chyba z dread knighta ma barded nightmara
i tylko na -1 i fear out number
ale fajnie - przypomina bardzo te rozpiski z 6 ed ale osobiście bym wywalił 1 szkielety i wpakował grave guardów - pięknie koszą driadki i inne leśne elfodzieje
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
brak bardingu na BK to przeoczenie czy celowe ? rozumiem że celowe dla 5tki ale dla 10 już się mogę zastanawiać
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Barding jest, ale mi go ArmyBuilder nie wypisał. Zaraz poprawię bo powoduje zamęt. ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)