Armia zjednoczonego Cesarstwa 01.04 - Pistoliers
Moderatorzy: Ziemko, wind_sower
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
@Krzyek Tak był tam taki satan jak ja
W tym roku tez zamierzam sie wybrać na DMP żeby sobie pograć
14stego zaczynam ostre tworzenie armii
Myślę że mam szanse zdążyć 

Pierwsza diorama. Trochę kiepska, ale co tam. Ważne, że jest

Feliks to przekonwertowany milicjant i trochę GS. Gotrek to zabójca demonów z mała modyfikacją toporka
Pozdrawiam,
Krzyek

Feliks to przekonwertowany milicjant i trochę GS. Gotrek to zabójca demonów z mała modyfikacją toporka
Pozdrawiam,
Krzyek
Ostatnio zmieniony 4 lip 2017, o 21:22 przez Krzyek, łącznie zmieniany 1 raz.
- likwidator
- "Nie jestem powergamerem"
przykro mi to mówić ale Gotrek ci sie nie udał.
Gdzie jest jego twarz ?!
Jager w porzo , trup trola i orka wporzo.
ALE GOTREK POTWÓR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gdzie jest jego twarz ?!
Jager w porzo , trup trola i orka wporzo.
ALE GOTREK POTWÓR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2008, o 15:27 przez likwidator, łącznie zmieniany 1 raz.
generalnie diorkamka jest ok ale mam małą rade 
moja rada składa się z kilku podpunktów
1. weź gotreka zdejmij z podstawki
2. wsadź go do nitro na pare godzin
3. wyjmij z nitro
4. wyczyść farbę
5. pomaluj jeszcze raz (tym razem bez tatuaży)
a tak poza tym to mógłbyś feliksa troszkę pocieniować .. albo dipping może w każdym razie włosy wymagają poprawki. Płaszcz jest troszkę za gruby aczkolwiek nice try
Trol i ork są ok, podoba mi się pochodnia feliksa.

moja rada składa się z kilku podpunktów

1. weź gotreka zdejmij z podstawki
2. wsadź go do nitro na pare godzin
3. wyjmij z nitro
4. wyczyść farbę
5. pomaluj jeszcze raz (tym razem bez tatuaży)
a tak poza tym to mógłbyś feliksa troszkę pocieniować .. albo dipping może w każdym razie włosy wymagają poprawki. Płaszcz jest troszkę za gruby aczkolwiek nice try

"Zadziwiające, co w danej chwili ludzie potrafią uznać za znakomity pomysł." T. Pratchett
Perełki Vampire Counts
http://picasaweb.google.pl/bartosz.schu ... pireCounts
Perełki Vampire Counts
nitro nie rozpuści GS ale hmmm zrobi takie brzydkie coś (tz zniekształci go) ale jak weźmiesz szczoteczkę do zębów zamoczysz w nitro i będziesz czyścił to powinno być ok tylko potem umyj figurkę
"Zadziwiające, co w danej chwili ludzie potrafią uznać za znakomity pomysł." T. Pratchett
Perełki Vampire Counts
Perełki Vampire Counts
Przede wszystkim cieszę się, Krzyek, że zdobyłeś się na odwagę i pokazałeś swoją pierwszą dioramę, a nie schowałeś do szuflady
I to od razu z konwersjami figurek.
Na tak małej powierzchni udało Ci się zmieścić całkiem sporą tematycznie scenkę. Uważam jednak, że dioramka jest przeładowana w tym przypadku, właśnie z racji na jej rozmiary - usunąłbym osobiście szczątki orka albo szczątki trolla, wszystko naraz trochę się ściska
Najważniejsza jest kompozycja i umiar, tak w podstawkach, jak i - w szczególności - w małych dioramkach, bo na dużych oczywiście byłoby pusto. Proponuję zacząć projektować dioramki od kartki i ołówka, poważnie, większość pomysłów powinno się tak realizować, od programowania począwszy, a na modelarstwie skończywszy
Możesz także ustawiać sobie modele "na sucho" i eksperymentować z kompozycją całości, a jeśli tak robiłeś, to wrócę do tego, że trochę przesadziłeś
Uważam, że głównym tematem tej scenki jest duet Gotrek-Felix "w trakcie kolejnej przygody"
Zbyt duża jednak ilość modeli w tej zainscenizowanej sytuacji rozprasza trochę uwagę. Tak mi się wydaje, ale wcale to nie znaczy, że źle to wygląda, wcale nie - tylko za ciasno jest trochę
Większa podstawka i byłoby o wiele lepiej, może jakaś roślinność w postaci drzewka...
Jak by nie było - pierwsze koty za płoty, jak na pierwszą dioramkę, to powiem Ci, że bardzo sympatycznie wyszło.
No, a teraz trochę o malowaniu...
Przede wszystkim postaraj się ćwiczyć staranność i dokładność malowania, a także nakładanie farby - więcej wody. kolory są dobrane całkiem nieźle, próbujesz także cieniować, wzbogacać figurki detalami (tatuaże, oczy, paski). Wszystko ładnie i pięknie, ale pomału do celu, nic na wariata i na szybko
Fakt - Gotrek twarz ma trochę zakrytą, więc tam niewiele widać... Figurka jest mała, a Tobie się zachciało jeszcze tam poupychać pełno kolorów
Owszem, Gotrek bez tatuaży to nie Gotrek, ale trochę przesadziłeś 
Najlepiej moim zdaniem wyszły: troll i i pochodnia Felixa, najgorzej niestety Gotrek. Czystość malowania ma ogromne znaczenie, nikt tu nie mówi o sterylności prezentowanej przez niektórych malarzy (taki ich styl), ale o zwykłym starannym i dokładnym pokrywaniu farbą poszczególnych elementów. Jeśli tego brakuje, to w połączeniu z innymi detalami (krew, tatuaże) daje to bardzo niewyraźny obraz i szczerze mówiąc - figurka ginie w oczach, nic nie widać. Dobrze wyszedł Felix, kolory są tu najlepiej nałożone, nie ma zbyt wielu dodatków i figurką jest po prostu dobrze widoczna
A i oczy nienajgorsze, widać, że się patrzy 
Aha, jeszcze jedno - nie wiem, jaki był Twój zamysł, ale może następnym razem "wtop" figurki w podłoże, a nie rób "gniazd" na kwadratowe podstawki
Chyba że wyciągasz figurki i grasz nimi dla przyjemności
Dioramka powinna być (ale nie musi!) jak gdyby "całością/jednością" 
Pracuj dalej, bo warto!

Na tak małej powierzchni udało Ci się zmieścić całkiem sporą tematycznie scenkę. Uważam jednak, że dioramka jest przeładowana w tym przypadku, właśnie z racji na jej rozmiary - usunąłbym osobiście szczątki orka albo szczątki trolla, wszystko naraz trochę się ściska

Najważniejsza jest kompozycja i umiar, tak w podstawkach, jak i - w szczególności - w małych dioramkach, bo na dużych oczywiście byłoby pusto. Proponuję zacząć projektować dioramki od kartki i ołówka, poważnie, większość pomysłów powinno się tak realizować, od programowania począwszy, a na modelarstwie skończywszy

Możesz także ustawiać sobie modele "na sucho" i eksperymentować z kompozycją całości, a jeśli tak robiłeś, to wrócę do tego, że trochę przesadziłeś

Jak by nie było - pierwsze koty za płoty, jak na pierwszą dioramkę, to powiem Ci, że bardzo sympatycznie wyszło.
No, a teraz trochę o malowaniu...
Przede wszystkim postaraj się ćwiczyć staranność i dokładność malowania, a także nakładanie farby - więcej wody. kolory są dobrane całkiem nieźle, próbujesz także cieniować, wzbogacać figurki detalami (tatuaże, oczy, paski). Wszystko ładnie i pięknie, ale pomału do celu, nic na wariata i na szybko

Najlepiej moim zdaniem wyszły: troll i i pochodnia Felixa, najgorzej niestety Gotrek. Czystość malowania ma ogromne znaczenie, nikt tu nie mówi o sterylności prezentowanej przez niektórych malarzy (taki ich styl), ale o zwykłym starannym i dokładnym pokrywaniu farbą poszczególnych elementów. Jeśli tego brakuje, to w połączeniu z innymi detalami (krew, tatuaże) daje to bardzo niewyraźny obraz i szczerze mówiąc - figurka ginie w oczach, nic nie widać. Dobrze wyszedł Felix, kolory są tu najlepiej nałożone, nie ma zbyt wielu dodatków i figurką jest po prostu dobrze widoczna

Aha, jeszcze jedno - nie wiem, jaki był Twój zamysł, ale może następnym razem "wtop" figurki w podłoże, a nie rób "gniazd" na kwadratowe podstawki

Pracuj dalej, bo warto!
- likwidator
- "Nie jestem powergamerem"
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?
Sławol Ci wszystko ładnie i pięknie napisał 
Ode mnie tylko jedna uwaga poczytaj coś więcej o technice suchego pędzla, ponieważ kiepsko ona wygląda w Twoim wykonaniu (błoto na płaszczu Feliksa) za dużo miałeś farby na pędzlu przez co wyszło to nie najlepiej.
Na plus jest za to pochodnia, naprawdę ładnie wyszła!
Powodzenia w dalszych pracach

Ode mnie tylko jedna uwaga poczytaj coś więcej o technice suchego pędzla, ponieważ kiepsko ona wygląda w Twoim wykonaniu (błoto na płaszczu Feliksa) za dużo miałeś farby na pędzlu przez co wyszło to nie najlepiej.
Na plus jest za to pochodnia, naprawdę ładnie wyszła!
Powodzenia w dalszych pracach

Elegancko schludnie sie prezentują
. Nie wiem w jakim standardzie miał obyć to malowane ale dobry TT jest . Może tylko bardziej wycieniować te żółte proporce i pióra, oraz rajstopy
.

a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?
imperialce w zielonych mundurach i ogry prezentuja sie najlepiej ze wszystkich tu przedstawiaonych figurek
Milion lat już szukam tego wzoru trolla ;( a ty go tak okrutnie zabiles ;(