CompScore by Furion

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Post autor: Morgon82 »

Tylko przetestowanie tego na turnieju odpowie na pytanie czy jest to dobry CS czy nie, wiec nie ma co sie spinac, bo teoretycznie tego sporu sie nie rozstrzygnie. Mnie generalnie sie podoba, bo tez nie lubie wygietych rozpisek turniejowych, zwlaszcza herohammera - zeby daleko nie szukac - Tzeench na smoku, dwoch DJ, helka i juz mamy zamrozone 1600 pkt. Dla mnie najwazniejsze zeby CS ograniczal punkty wydawane na bohaterow i powtarzalnosc Rarow, oraz zeby smoki i inne wielkie choinki zzeraly dodatkowo Rara. Zakaz wiecej niz podwojnego brania tego samego Speciala tez jest dobry. Ograniczanie Corow to juz troche bardziej chybiony pomysl, bo to akurat tak nie boli. Magia z Euro tez na plus. Chetnie zagram na tym CS. Tylko te Cory sa do przemyslenia.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

bless pisze:Ale co zlego w 2x core (nie RI) ? Efekt ten sam a prosciej i bardziej zrozumiale. Powinienes to jednak rozwazyc.
skinki
2 kawalerie chaosu
2 fasty
to tak na poczatek ;-)

zapis jest dobry, ale uwazam moj, mimo ze NIECO bardziej skomplikowany, za dajacy wiecej mozliwosci... ale podumam o tym jeszcze ;-)
Albert Einstein pisze:Wszystko powinno się konstruować w sposób możliwie najprostszy, ale juz nie prostszy!
pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

DE mają tylko jeden rodzaj fastów, podobnie jak np. wampiry. Nie dałoby się wziąć większej ilości, tak jak w chaosie czy O&G.

Po raz kolejnym popieram brak ograniczeń dla corowej, rankowej piechoty. Co jest przegiętego w dużych klockach piechoty? To, że kawaleria nie zawsze się przebije szarzując od przodu?

I mam zastrzeżenie do tego punktu, dopiero teraz zwróciłem uwagę.
Można użytkować tylko 10 Dispell Dice;ów (dalej: DD) z czego pierwszy Dispell Scroll (dalej: DS) traktujemy jak 1DD użytkowany co turę, a kazdy kolejny jako 2 DD użytkowane co turę.
Powinno być:
Można mieć maksymalnie 10 DD, pierwszy scroll liczymy jako jeden DD, pozostałe po jako dwa DD.
Przy obecnym zapisie spokojnie mozna wziąć armię z 7DD i 6 scrollami, przez co żadna magia się nigdy nie przebije.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Jankiel pisze: Powinno być:
Można mieć maksymalnie 10 DD, pierwszy scroll liczymy jako jeden DD, pozostałe po jako dwa DD.
Przy obecnym zapisie spokojnie mozna wziąć armię z 7DD i 6 scrollami, przez co żadna magia się nigdy nie przebije.
Taki jest sens zapisku Furiona ( z tego co ja rozumiem). Mozesz miec max. 2 DS i 7 DD, albo 3DS i 5DD, itd.

Ja natomiast mam pytanie o znaczenie slowa "uzywac". Tak gwoli scislosci. Powiedzmy, ze mam 10PD. Na rzucanie czarow zuzyje przepisowe 9. Czy te jedna pozostala kosc moge przechowac np. w Black Periapcie? Opis przedmiotu mowi, ze moge przechowac "one unused dice", czylo doslownie mowiac - nieużytą kość. Przechowanie kosci jest jednak w pewnym sensie jej uzyciem.... Jest wiecej przedmiotow umozliwiajacych przechowywanie kosci, warto wiec te kwestie rozstrzygnac jakims zgrabnym zdaniem (np. "max 9 kosci na rzucanie czarów", co pozwoli tez np. wykorzystywac nadwyzkowe kosci do rozpraszania RIP-ów).
Obrazek

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Furion pisze:Zachęcam do zbudowania jak najbardziej wygiętych rozpisek pod ten CS i postowania ich tu (tylko je obróbcie tak, żęby się czytać dało)
Takie coś ułożyłemna 2k, jest to o wiele ciekawsze niż mój standard. Pozostaje tylko sprawdzić czy skuteczne ;)
Jeśli ten CS zrównywał by wszystkie rozpiski do tego poziomu było by pięknie.

1 Arch Lector of Sigmar @ 320 Pts
Sword of Power
Van Horstman's Speculum
Armour of Meteoric Iron
War Altar

1 Battle Wizard @ 125 Pts
Dispel Scroll

1 Battle Wizard @ 135 Pts
Dispel Scroll
Wizard's Staff

1 Captain @ 137 Pts
Battle Standard; Warhorse
Icon of Magnus
Sword of Might

9 Knightly Orders @ 264 Pts
FCG, War Banner

5 Knightly Orders @ 123 Pts
Musician;

10 Crossbowmen @ 80 Pts
10 Handgunners @ 80 Pts

5 Flagellant Warbands @ 60 Pts
Champion

5 Pistoliers @ 97 Pts
Musician;

2 Great Cannon @ 100 Pts

1 Mortar @ 75 Pts

1 Steam Tank @ 300 Pts

PD Usable: 9
DD Usable: 9
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

Zrobiłem rozpe na orkach...

Wielu mówi, że 720 pkt na herosach dla orków to wspaniała wiadomość... Chciałem wsadzić BO na wronie i 3 szamanów... i co? Nie da się...

1 Black Orc Warboss @ 451 Pts
General; Heavy Armour
Ulag's Akk'rit Axe
Enchanted Shield
Warboss Um's Best Big Boss At
Bigged's 'ed Kickin Boots
Wyvern @ [200] Pts

1 Black Orc Big Boss @ 155 Pts
Heavy Armour; Battle Standard
War Banner
Boar

1 Night Goblin Shaman @ 100 Pts
Dispel Scroll
Dispel Scroll

5 Goblin Wolf Riders @ 71 Pts
Spear; Light Armour; Musician

5 Goblin Wolf Riders @ 71 Pts
Spear; Light Armour; Musician

24 Night Goblins @ 126 Pts
Shield; Musician

2 Fanatic @ [50] Pts

25 Night Goblins @ 129 Pts
Shield; Musician

2 Fanatic @ [50] Pts

5 Goblin Spider Riders @ 71 Pts
Spear; Shield; Musician

10 Savage Boyz @ 120 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Choppa; Warpaint; Musician; Boss

24 Savage Big 'Uns @ 342 Pts
Frenzy; Choppa; Spear; Warpaint; Standard; Musician; Boss

24 Orc Boyz @ 174 Pts
Choppa; Light Armour; Shield; Standard; Musician; Boss

3 Snotlings @ 60 Pts

2 Spear Chukka @ 70 Pts

2 Spear Chukka @ 70 Pts

3 Squig Herd @ 90 Pts

1 Rock Lobber @ 70 Pts

1 Doom Diver @ 80 Pts

Casting Pool: 3

Dispel Pool: 3

Models in Army: 171

Total Army Cost: 2250

troche musiałem pomyśleć i nie rzucać pkt na lewo i prawo... i wyszedł fajny defens ;)

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

masz jeden slot za duzo w maszynach.

Poza tym, obie rozpy wydaja się spoko. Mocne, ale mozna z nimi pograc. W dodatku inne niz zwykle. Czyli ok. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Furion pisze:SPECIAL:- Maksymalnie trzy sloty special mogą zostać przeznaczone na War Machines
Doom diver jest w rare ;]

Awatar użytkownika
Menace
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Menace »

Według mnie powinno być, że przy wystawieniu Kowadła organki 0-1. Bo przy takim Compie , to nikt nie wystawi Żyrosa ani FC. Nie są to rzeczy psujące rozgrywkę imo...
Ewentualnie coś takiego: Kowadło zabiera slot rara tylko przy jednoczesnym wystawieniu organek. Byłaby przynajmiej jakaś alternatywa dla Kowadła + Organki.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Leszczu pisze:
Furion pisze:SPECIAL:- Maksymalnie trzy sloty special mogą zostać przeznaczone na War Machines
Doom diver jest w rare ;]
Racja, moj blad. :oops:
Obrazek

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

1 Alter Highborn @ 279 Pts
Alter; Great Weapon; Longbow; Light Armour
Stone of the Crystal Mere [30]
Annoyance of Netlings [25]
Gwytherc's Horn [15]
Helm of the Hunt [20]

1 * Noble @ 184 Pts
Spear; Light Armour; Battle Standard
Hail of Doom Arrow [30]
Asyendi's Bane [10]

1 Great Eagle @ [50] Pts

1 Spellsinger @ 140 Pts
General; Magic Level 1;
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Spellsinger @ 115 Pts
Magic Level 1;
Dispel Scroll [25]

10 Glade Guard @ 120 Pts

10 Glade Guard @ 120 Pts

5 Glade Riders @ 129 Pts
Spear; Longbow; Musician

8 Dryads @ 96 Pts

8 Dryads @ 96 Pts

5 Wild Riders @ 173 Pts
Spear; Light Armour; Standard; Musician
War Banner [25]

6 Wild Riders @ 174 Pts

3 Treekin @ 195 Pts

6 Waywatchers @ 144 Pts

1 Treeman @ 285 Pts

Casting Pool: 4

Dispel Pool: 4

Models in Army: 67

Total Army Cost: 2250

też wyszło coś takiego

skrol poszedł a wpadł Waywatcher

BSB może mieć speara?zdaje mi się że nie ale AB dopuszcza to biorę na orzełka...w każdym razie to zmiana jest 2 pkt...więc nie wpłynie to na rozpiskę
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2008, o 20:37 przez Urban, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

masz 739 pkt w hero...

a ogólnie wkońcu jakaś na poziomie:P

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Leszczu pisze:masz 739 pkt w hero...

a ogólnie wkońcu jakaś na poziomie:P
już poprawiona

chciałbym wyjśc z czymś takim na turniej i cosugrać bo jednak granie zeby dostawać to tak dziwnie jakoś...a czymstakim na treekinach i fascie to nawet miło pograć :D

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Z urbanem mamy niby podobne rozpy ale jednocześnie tak różne :)

We na 2250

1 * Alter Highborn @ 279 Pts
Alter; Great Weapon; Longbow; Shield
Helm of the Hunt [20]
Gwytherc's Horn [15]
Annoyance of Netlings [25]
Stone of the Crystal Mere [30]

1 * Alter Noble @ 151 Pts
Alter; Great Weapon; Longbow; Shield
Briarhearthr [15]
Hail of Doom Arrow [30]

1 Noble @ 140 Pts
Battle Standard
Hunter's Talon [25]
Pageant of Skrikes [25]

1 Spellsinger @ 175 Pts
General; Magic Level 2; Lore of Athel Loren; Longbow
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

8 Dryads @ 96 Pts

8 Dryads @ 96 Pts

10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow

10 Glade Guard @ 120 Pts
Longbow

6 Wild Riders @ 199 Pts
War Banner [25]

4 Warhawk Riders @ 160 Pts
Spear; Longbow

4 Treekin @ 260 Pts

7 Wardancers @ 133 Pts
Wardancer Weapons; Musician

1 Great Eagle @ 50 Pts

1 Treeman @ 285 Pts

Casting Pool: 4

Dispel Pool: 3

Models in Army: 63

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

róznorodność to załozenia CS
niesądzę zeby ktokolwiek na aktualnych wystawił takiego BSB jakiego masz teraz :wink:
a przy ograniczeniach jakie mamy czesc jednostek z półek wróci na stół
niedziwię się jak zacznę widywać w rozpiskach etenrali...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Proszę nie zamieszczać wszystkich mozliwych rozpisek w tym temacie, a jedynie wskazujcie, jakie przegięcia się mieszczą. Od rozpisek jest inny dział.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Jankiel pisze:DE mają tylko jeden rodzaj fastów, podobnie jak np. wampiry. Nie dałoby się wziąć większej ilości, tak jak w chaosie czy O&G.

Po raz kolejnym popieram brak ograniczeń dla corowej, rankowej piechoty. Co jest przegiętego w dużych klockach piechoty? To, że kawaleria nie zawsze się przebije szarzując od przodu?
Doszedłem do wniosku, że dodanie zapisku, że Corowa, niestrzelająca piechota jest bez żadnych ograniczeń zmieniło by diametralnie sens ograniczeń Core.

Nie chce przez to powiedzieć, że sugerowany zapis jest zły, tylko że wprowadzenie takiego zapisku wiązałoby się z przebudowaniem ograniczeń Core - slotów byłoby za dużo i byłyby niepotrzebne.

Swoją drogą, jaką ilość ów piechoty takiego samego typu chciałbyś zmieścić? Bo jeżeli rozmawiamy o czysto teoretycznej ilości 5-6 klocków, zapisek jest absolutnie zbyteczny.

EDIT: Żeby była jasność - nie zamierzam kurczowo trzymać się obecnego zapisu, nie mam nic przeciwko rankowej piechocie (no, moze poza skavenskiej) Uwazam, ze obecny system pozwala na wystawienie każdej sensownej ilości rankowej piechoty i jednocześnie nie pozwala na niezdrową synergię z innymi rzeczami.
I mam zastrzeżenie do tego punktu, dopiero teraz zwróciłem uwagę.
Można użytkować tylko 10 Dispell Dice;ów (dalej: DD) z czego pierwszy Dispell Scroll (dalej: DS) traktujemy jak 1DD użytkowany co turę, a kazdy kolejny jako 2 DD użytkowane co turę.
Powinno być:
Dziękuję za uwagę, zaraz poprawię
Bless pisze:Ja natomiast mam pytanie o znaczenie slowa "uzywac". Tak gwoli scislosci. Powiedzmy, ze mam 10PD. Na rzucanie czarow zuzyje przepisowe 9. Czy te jedna pozostala kosc moge przechowac np. w Black Periapcie? Opis przedmiotu mowi, ze moge przechowac "one unused dice", czylo doslownie mowiac - nieużytą kość. Przechowanie kosci jest jednak w pewnym sensie jej uzyciem.... Jest wiecej przedmiotow umozliwiajacych przechowywanie kosci, warto wiec te kwestie rozstrzygnac jakims zgrabnym zdaniem (np. "max 9 kosci na rzucanie czarów", co pozwoli tez np. wykorzystywac nadwyzkowe kosci do rozpraszania RIP-ów).
:roll:
Nie mam zielonego pojęcia.

@JJ (mam nadzieję, że zajrzy tutaj ;-) )
Czy mógłbyś odpowiedzieć na pytnie Blessa? Jesteś najbardziej zaznajomioy z systemem Euro...

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

generujesz ile kosci chcesz. Kosci zbarane poprzez rune of balance, staffa goblinskiego sie nie licza jako zuzyte. Kosci, ktore zostana mozesz przechowywac i tu nie ma z tym najmniejszego problemu. Chalice of darkness w tym roku zuzywa kosci, ktore zabiera w przeciwienstwie do innych przedmiotow

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Wypas - Shino uscisla Comp Score, na ktory sie nie zgadza. I don't give a FAQ!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Doszedłem do wniosku, że dodanie zapisku, że Corowa, niestrzelająca piechota jest bez żadnych ograniczeń zmieniło by diametralnie sens ograniczeń Core.

Nie chce przez to powiedzieć, że sugerowany zapis jest zły, tylko że wprowadzenie takiego zapisku wiązałoby się z przebudowaniem ograniczeń Core - slotów byłoby za dużo i byłyby niepotrzebne.

Swoją drogą, jaką ilość ów piechoty takiego samego typu chciałbyś zmieścić? Bo jeżeli rozmawiamy o czysto teoretycznej ilości 5-6 klocków, zapisek jest absolutnie zbyteczny.
Teraz ograniczę się tylko do swojej armii dając przykład. O ile HE mają wszystko, co najlepsze w specialach, to u DE wszystko co najlepsze jest w core. Ze dwa lata temu grałem rozpiską która składała się z 3xDR, 3xWarriors, 2x Kusznicy. W O&G też się nie mieści dosyć powszechnie stosowana kombinacja 3xboyz, 2xNG i 3 fasty. A co do Skavenów - jesli im zabierzemy klocki clanratów i slavów to co im zostanie? Magia obcięta, latarki i jezzaile obcięte, ratlingi obcięte a do tego jeszcze zabrać slavów.

Zablokowany