HE 2350

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

HE 2350

Post autor: Kosa »

Arcymage IV 350
-seerstaff
-ring of fury
-dispel scroll

Mage II 185
-silver wand
-2 x scroll

Noble BSB 174
-konik z bardingiem, dragon armour, shield
-Helm of Fortune
-SoM

10x Archers 110
10x Archers 110

12x White Lions 255
-fcg
-Standard of Balance

12x White Lions 235
-fcg
-Lion Standard

10x Phoenix Guards 230
-fcg
-Banner of Sorcery

5x Ellyrian Reavers 85

5x Silver Helms 115
5x Dragon Princes 150

3x RBT 300
1x Great Eagle 50

Defens, stoje i czekam. Wystrzeliwuje strzelaczy wroga, to co dojedzie zostanie zmiecione przez WL ;) . Pierwowzór byl z książką, ale jak po raz kolejny mialem tylko jedną ike i to na 2x6 :P to tak jakbym gral czystym arcymagiem, wiec powrót do normalnego czarowania a nie farcenia.
Ostatnio zmieniony 3 maja 2008, o 11:18 przez Kosa, łącznie zmieniany 1 raz.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Post autor: Kris »

Na pewno nie masz jak oszczędzić 3pkt. by dać lance bsb? Może zamiast muzyka na Pg?
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie :?:

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

usuń eagle bo wg mnie w twojej koncepcji armi sie nie przyda i daj lancę Bsb i daj chociaż muzyków dla DP i SH

Attar
Wałkarz

Post autor: Attar »

ciekawe ciekawe, eagla bym zostawil zawsze to cos co moze postraszyc wrogie maszynki, tylko cosik mi sie wydaje ze troszke Ciebie za malo, jakies scouty, wykopywacze, raidersi, fasty czy cosik takiego w liczbie 2 oddzialy lub wiecej u przeciwnika moze za bardzo zaszambic w twoich szeregach, moze zrezygnowanie z SH, skrocenie troszke oddzialow WL i wystawienie nawet corowych wlocznikow w liczbie 15,18 byloby fajnym pomyslem bo przeciwnik prawdopodobnie mialby gdzies ten oddzial wiec moglbys go uzywac do szachowania.

Attar
Wałkarz

a dodam cos jeszcze, jak na moj gust za duzo konnicy, za malo piechoty, zostawilbym jeden oddzial najlepiej SH bo to co dojdzie i tak bedzie poszatkowane przez ostrzal i magie, wstawil bym SW ktorzy super sie uzupelniaja z 1 orlem i wiecej piechoty, kosztem 1 lucznikow

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

5 DP za 150...
Ja bym dopłacił te 50 za szmate i szóstego jeźdźca.
Poza tym to w miarę ok,aczkolwiek twoje strzelanie/magia jest jak ja to mówię mało konkretne ;) Ale koncept spox,generalnie tak powinny wyglądać defensy.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

wrrr, gościu ma slomke, zamiast AoL, nie zmienilem tego...

usuń eagle bo wg mnie w twojej koncepcji armi sie nie przyda i daj lancę Bsb i daj chociaż muzyków dla DP i SH
a wg mnie w mojejej koncepcji naprawde się przydaje :) a na muzykow nie ma punktow, to aż 18, chociaz bardzo by się przydali.
wydaje ze troszke Ciebie za malo
malo? wydaje mi się, że jak na HE to bardzo dużo, 75 modeli to sporo. CHętnie zobacze Twojją rozpiske, ktora będzie masowa i dalej silna
moze zrezygnowanie z SH
2x5 cięzka kawaleria jest ważna do trzymania flanek oraz kontr i w razie czego do jechania do przodu i skupiania ognia, coby piechota nie zostala zbyt pocharatana.
skrocenie troszke oddzialow WL
czemu chcesz skracać oddzialy, ktore wygrywają bitwy? Ja caly czas myśle aby podnieść ich liczebność, są niezastąpieni.
wlocznikow w liczbie 15,18 byloby fajnym pomyslem bo przeciwnik prawdopodobnie mialby gdzies ten oddzial wiec moglbys go uzywac do szachowania
myslalem nad wlocznikami, ale po co? Musialbym wyrzucić jednych lucznikow, jest to do przebolenia, ale skad wziaść 110 pkt? bo w inną opcje niż 20 chlopków z WB nie wierze, z resztą oni są slabi, za 220pkt mam 20 ich w WB, a za 235 mam 12 WL z LS, wybór chyba oczywisty.
a dodam cos jeszcze, jak na moj gust za duzo konnicy, za malo piechoty, zostawilbym jeden oddzial najlepiej SH bo to co dojdzie i tak bedzie poszatkowane przez ostrzal i magie, wstawil bym SW ktorzy super sie uzupelniaja z 1 orlem i wiecej piechoty, kosztem 1 lucznikow
uwaażasz, zę dwie cieżkie kawalerie to za dużo konnicy, przy 54 piechociażach?
zamaist SW, któzy tu pierwotnie byli wole fast, wiecej robi, po prostu lata mi dziury w zykach defensywnych, gdy coś się przebije.

Ja bym dopłacił te 50 za szmate i szóstego jeźdźca.
to ja to wiem :D ale skad wziąść 50 pkt?

ogólnie myśle to aby wywalić fasta :( i silverow awansować do DP i za reszte podnieść jeszcze WL do 14... oraz dać GoC na BSB, wkurzylem się wczoraj jak mi uciekl w ostatniej turze z terroru :/ zaś WL zwiększylbym, gdyż jeden oddzial zazwyczaj ginie, oczywiscie natrzepawszy sporo punktow, albo trzymając coś mega silnego, ale 2 więcej robi masakryczną roznce...
F.N.

Attar
Wałkarz

malo? wydaje mi się, że jak na HE to bardzo dużo, 75 modeli to sporo. CHętnie zobacze Twojją rozpiske, ktora będzie masowa i dalej silna
Tak uwazam ze 75 ludkow to malo na te punkty, rozpiske przedstawie pozniej jezeli pozwolisz. Tyle mi wchodzi na 2k
2x5 cięzka kawaleria jest ważna do trzymania flanek oraz kontr i w razie czego do jechania do przodu i skupiania ognia, coby piechota nie zostala zbyt pocharatana.
Do tego tez doskonale nadaja sie rydwany, ktore sa troszke tansze.
uwaażasz, zę dwie cieżkie kawalerie to za dużo konnicy, przy 54 piechociażach?
zamaist SW, któzy tu pierwotnie byli wole fast, wiecej robi, po prostu lata mi dziury w zykach defensywnych, gdy coś się przebije.
Tak uwazam ze 2 ciezkie kawy kontra 2 ciezkie oddzialy do walenia z banki i jedna lekka kawa kontra jeden oddzial do trzymania magow, to o wiele za duzo konnicy. 3 na 3, o to mi chodzilo a nie o ilosc figurek.
ogólnie myśle to aby wywalić fasta Sad i silverow awansować do DP i za reszte podnieść jeszcze WL do 14... oraz dać GoC na BSB, wkurzylem się wczoraj jak mi uciekl w ostatniej turze z terroru :/ zaś WL zwiększylbym, gdyż jeden oddzial zazwyczaj ginie, oczywiscie natrzepawszy sporo punktow, albo trzymając coś mega silnego, ale 2 więcej robi masakryczną roznce...
Za wywaleniem fasta to bym sie zastanowil, szczegolnei ze masz tylko 1 orzelka a stoly bywaja duze, a moze jakbys zamienil DP na lwie rydwany? (nie wkurzaj sie to tylko propozycja) Mowie tak bo rydwany robia dokladnie to co DP jezeli chodzi o kontry, sciaganie ognia z ta jednak roznica ze zamiast wiekszego sv masz wiecej T, a za zaoszczedzone punkty mozesz powiekszyc WL

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

z rydwanme jest klopot taki, ze nie mam figurki... wiec odapda, ale caly czas o nim myśle, lecz to dopeiro jak zakupie, jednak jeden to maks, bez kawaleri jest lipnie, ale tak jak pisze potestowalbym LCh ale fizycznie nie mam jak.

Fast raczej na bank wylatuje, wole już SW...
Odginać tak szarż nie musze, bo przy dobrej grze nic nie powinno zagrażać lini strzeleckiej, a WL są w stanie wiele utryzmać i nie potrzebują aż tak odginania szarż, jakby co to zawsze w odwodzie jest orzelek, ktory tutaj tylko i wyląćznie do tego sluży, nie mam zamiaru lecieć nim na maszyny wroga, chyba że jak już jest mega glęboki defens, ale jak to mowią jedna jaskolka (?) wiosny nie czyni ;)
F.N.

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Może 6 dp ze sztandarem kosztem orła, wiem że dobry i przydatny, ale jednak fajnie żeby princi byli się w stanie przebić przez coś...

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

za 50 pkt, mam tylko szóstego DP i zwyklą szmate i tak się nie oplaca :P

jednak wywalając fasta :D da się wcisnąć war banner, a ten fast ssie po calej lini u mnie, jak już trzeba coś odgiąć to jest orzel, więc raczej w to zainwestuje...
F.N.

ksuM
Falubaz

Nom.

Bez szmaty i w piątkę to DP właściwie się nie różnią od helmsuf w zadaniach których mogą się podjąć, są tylko drożsi.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

jednak tu bym polemizowal, 5 DP tez jest ok.
Ich wielką zaletą jest to, ze mogą spokojnie stać na flance nawet pod szarżą jakiś fastow (tych lepszych), np. silvery mają problemy z takimi DR, a oni żadnych, nie trzeba się nimi przejmować. Często jest tak, zę do gorki strzeleckiej dojdzie 2\3 konnych, DP dalej mają 6 dobrych atakow i konie, SH WS4 i 3 ataki, troche marnie. Driady DP przejadą, SH niekoniecznie, mozna tak jeszcze sporo wymieniać, a to tylko 35 pkt, myśle, że jedna piateczka DP zasluguje na miejsce w rozpie.

Zaś co do tych "pakernych" DP z war szmatą, cóż nie wiem czy tutaj znajdą zastosowanie w owej rozpisce, ale warto ich popróbować.
F.N.

ksuM
Falubaz

To prawda co mówisz, nie chciało mi się rozpisywać więc walnąłem taki ogólny kaznodziejski frazes;D

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

Imo można skasować fasta na rzecz 6 Dp z war bannerem,masz zupełnie inny oddział, w sumie trzeci który sam jest w stanie mocno nabroić.

ODPOWIEDZ